Irans president Hassan Rouhani og hans tyrkiske motpart Abdullah Gül møtes for samtaler i Ankara mandag. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

Iran ønsker et bedre forhold til Tyrkia

Irans president Hassan Rouhani besøker Tyrkia i et forsøk på å forbedre forholdet mellom nabolandene. Størst er avstanden i synet på borgerkrigen i Syria.

Det to dager lange besøket i Tyrkia begynte i hovedstaden Ankara mandag. Dette er første gang en iransk president har besøkt Tyrkia siden 2008.

Uenige om Syria

Rouhani mener det er viktig at landene forbedrer forholdet, som har blitt undergravd av konkurransen om regional innflytelse samt uenigheten om borgerkrigen i Syria, hvor en rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iran er en støttespiller til Syrias president Bashar al-Assad, mens Tyrkia har fått et langt mer anstrengt forhold til regimet i Damaskus under den to og et halvt år lange krigen.

I løpet av besøket skal Rouhani møte sin tyrkiske motpart Abdullah Gül og statsminister Recep Tayyip Erdogan i Ankara, og det er ventet at de mektige nabolandene skal diskutere sikkerhetsutfordringer og handelsmuligheter.

Ønske om stabilitet

Landene har de siste årene hatt et komplekst og ofte dysfunksjonelt forhold, spesielt grunnet den økende konkurransen mellom sunni- og sjiamuslimske krefter i regionen.

– Det er ustabilitet i vår region ... Iran og Tyrkia er bestemte på å øke sitt samarbeid om å skape fred i regionen, uttalte president Rouhani etter å ha snakket med president Abdullah Gül i Ankara.

– Kampen mot vold, ekstremisme, sekteriske konflikter og terrorisme i Iran er vårt fremste mål, la han til.

Ifølge Gül ble også Syria diskutert under møtet, men om dette opplyses det ingen videre detaljer. Det er uklart om de to landene er i ferd med å gjøre konkrete steg for å bidra til at konflikten roer seg.

Fristende olje- og gass

Tross uenigheten om Syria virker det iranske markedet – med 76 millioner innbyggere og blant verdens største reserver av olje og gass – som en magnet på tyrkiske selskaper.

Nesten all naturgassen Tyrkia forbruker, importeres og landet er ivrig etter å øke olje- og gassimport fra Teheran før Irans store energisektor blir eventuelt straffes med sanksjoner fra Vesten på grunn av atomforhandlingene med FN. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Hanna lengter hjem til SyriaBorgerkrigen i Syria
Les også
Doble standarder og skrikende urettferdighet
Les også
Assad fikk 89 prosent av stemmene i Syria
Les også
Familie drept i bombeangrep i Syria