Tap: Ragnhild Herestveit og Terje Aarland er to av menighetsrådets medlemmer i Loddefjord kirke som frykter at kirkens karismatikk skal gå tapt.

Prestevalg har skapt full krise

– Slik situasjonen er i dag, så holder menigheten på å gå i oppløsning.

To ungdomsarbeidere har mistet jobben. Menighetspedagogen er borte. Givertjenesten har sviktet. Og sist søndag var det 14 personer til stede under gudstjenesten.

Siden menighetsrådet ikke ble lyttet til da ny prest skulle ansettes i fjor, har det bare gått en vei for Loddefjord kirke. Nedover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Dette har skapt krise i Loddefjord kirke

Ekerhovd i tynn tråd

Syv av åtte lekfolk i menighetsrådet ønsker seg den karismatiske presten Einar Ekerhovd som ny prest. Men opplysninger Dagen har fått tilgang til peker på at Ekerhovd i år som i fjor ikke får jobben.

Grunnen er at han ikke er ønsket av hverken domprosten eller biskopen. Før ansettelse av ny prest finner sted torsdag ønsker ikke domprosten eller biskopen å kommentere saken. Det vil derimot to av medlemmene i menighetsrådet.

Les også: «Menighetens ønsker veier ikke alltid tyngst»

Redd for hva de mister

På de nakne trebenkene i Loddefjord kirke sitter Ragnhild Herestveit og Terje Aarland. De representerer syv av i alt åtte menighetsrådsmedlemmer som ønsker seg den karismatiske presten Einar Ekerhovd tilbake til kirken.

Han har vært vikarprest der i fire måneder høsten 2012. Det var nok til å overbevise dem og størsteparten av menigheten som siden 90-tallet har hatt en karismatisk profil. Nå frykter de to at Ekerhovd nok en gang skal bli forbigått. De frykter at lavterskel-stilen skal bli ofret for en mer høykirkelig gudstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Karismatisk­, elsket og ­uønsket

Bønn i brev

Som en siste handling har de forfattet et brev til bispedømmerådet. De håper brevet kan få kirkens ledelse til å snu.

– Det som vi nå opplever i forbindelse med forberedelsene til utnevning av ny sokneprest, gjør oss urolige, skriver de.

Videre skriver de:

– Det som har skjedd det siste året, har ikke endret vårt syn på Ekerhovd, men det har endret vårt syn på kirkens ledelse. Det ser ut som om vi i menighetsrådet ikke har noe vi skulle ha sagt, vi kan innstille, men blir ikke hørt.

Håper på ny tillit

Brevet uttrykker sviktende tillit til ledelsen i Bjørgvin, men er ikke uten håp:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Slik situasjonen er i dag, så holder menigheten på å gå i oppløsning. Vi har mistet menighetspedagogen, givertjenesten har sviktet, og det er vedtatt at ungdomsarbeiderne skal sies opp. Vi vet at dette vil kunne gjenopprettes om bispedømmet nå hører på flertallet i Loddefjord menighetsråd og mange aktive i menigheten. Da kan vi gjenopprette tilliten til giverne og andre medarbeidere i menigheten og få fart på menigheten igjen, skriver de.

Sint på lederne

En av de som har fått smake konsekvensene av sviktende gaveinntekter er Rita Ristesund Lunde (52). Hun har vært ungdomsarbeider i Loddefjord kirke i ti år. Nå er det over, og hun er sint.

– Jeg er ganske sint på kirkeledere som kommer utenfra og mener seg å vite hva som er det beste for Loddefjord menighet. Det oppleves både arrogant og nedlatende. Det verste er at det virker så helt unødvendig. Hadde menighetsrådet fått lede arbeidet selv, så ville jeg fortsatt hatt jobben min, sier hun.

Ristesund Lunde har jobbet som både konfirmantlærer og kateket i Loddefjord kirke.

loddefjord kirke

  • Loddefjord kirke har siden 90-tallet vært kjent for å vøre en av Norges mest karismatiske statskirkemenigheter.
  • På nett: loddefjordkirke.no
  • Menighetsrådet ønsker seg tidligere Oase-leder Einar Ekerhovd til ny prest.
  • Bispedømmerådet sa nei i fjor og legger an til å si nei også i år. Ansettelsen avgjøres torsdag.

Les også
Dette har skapt krise i Loddefjord kirke
Les også
Karismatisk­, elsket og ­uønsketEinar Ekerhovd
Les også
«Menighetens ønsker veier ikke alltid tyngst»