Karismatisk­, elsket og ­uønsket

Einar Ekerhovd er ønsket av folket, men ikke av prost og biskop.

2013: Einar Ekerhovd søker jobb som prest i Loddefjord kirke, hvor han tidligere har vært vikar. Menighetsrådet er enstemmig i sin innstilling av den populære vikarpresten. De vil ha Ekerhovd. Bispedømmerådet sier nei og ansetter i stedet Bernt Forstrønen. Denne presten sitter i kort tid før han bytter jobb.

2014: Stillingen som prest i Loddefjord menighet lyses ut på ny. Ekerhovd søker igjen. Syv av åtte lekrepresentanter i menighetsrådet innstiller Ekerhovd. Domprosten og stiftsdirektøren har ham ikke engang med på listen. De sitter i innstillingsrådet for Bispedømmerådet sammen med en representant for presteforeningen. På tirsdag skal bispedømmerådet behandle ansettelsen. Det ser mørkt ut for Ekerhovd. Nok en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: «Menighetens ønsker veier ikke alltid tyngst»

240 underskrifter

Å få nei fra prost og biskop begynner å bli en vane for mannen som ledet Norges største Ten Sing-kor på 80-tallet, og som i syv år var leder av Oase, en karismatisk luthersk bevegelse innen Den norske kirke.

For da Einar Ekerhovd søkte fast jobb som kapellan i Os i 2013 fikk han nok et avslag. Dette til tross for at menigheten samlet inn 240 underskrifter for å få Ekerhovd ansatt, og leverte dem på Bjørgvin bispedømmekontor.

Ønsket av folket

Nå er han bare lei seg. Ekerhovd opplever det som frustrerende at menigheter vil ha ham, men ikke prost og biskop.

– Det er jo menigheten jeg skal betjene. Det er jo for dem jeg skal være prest.

– Har du spurt prost og biskop om hvorfor de ikke vil ansette deg?

– Ja, men de gir bare ulne svar. Det siste de har sagt er at det er fraksjoner i Loddefjord kirke og at de trenger en prest som kan favne alle, sier Ekerhovd.

Hells Angels?

At det skal være fraksjoner i Loddefjord kirke som gjør ham uegnet til å lede menigheten skjønner Ekerhovd lite av. Han var vikarprest i Loddefjord kirke høsten 2012 og opplevde ikke fraksjoner i det hele tatt. Den høsten gjorde biskopen en visitas i menigheten og beskrev den som en «herlig gjeng i Guds rike», ifølge Ekerhovd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå virker det som om Loddefjord kirke er Hells Angels, uten motorsykler. Jeg skjønner ikke at menigheten er så annerledes nå enn den var for to år siden, sier presten.

Nei til karismatikere

Han kan ikke skjønne annet enn at det har å gjøre med karismatikk.

– Er det vanskelig for karismatiske prester å få fast jobb i Den norske kirke?

– Ja, det tror jeg. Liberale prester blir gjerne ansatt, men karismatiske prester må ha prøvetid. Ofte må de nøye seg med vikariater, sier Ekerhovd.

Han kjenner til flere karismatiske prester som strever med å få fast jobb i Den norske kirke.

– Kan du nevne navn?

– Nei, det kan jeg ikke. Men jeg vet at karismatikk er et problem for biskopen, sier Ekerhovd.

Kan redde kirken

Selv tror han at det er karismatikken som er fremtiden for Den norske kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser det overalt. De menighetene som vokser er de som stoler på Den Hellige Ånd. En sunn karismatikk kan redde Den norske kirke, sier presten.

– Dette er urettferdig

Ragnhild Heradstveit er nestleder i menighetsrådet. Hun er en av de som ba Ekerhovd om å søke igje i år.

– Han er sterkt ønsket av menigheten. De tilbakemeldingene vi får er at folk ønsker Ekerhovd som prest i Loddefjord. Han brenner for visjonen vi har i kirken om at folk skal få møte Jesus, sier Heradstveit.

– Domprosten og biskopen mener at det er fraksjoner i menigheten som gjør Ekerhovd uegnet. Kjenner du til disse fraksjonene?

– Nei, vi kjenner ikke til at det fins fraksjoner i menigheten. Jeg som nestleder har ikke hørt noe om dette. De sikter kanskje at noen få forlot menigheten for flere år siden fordi de ville ha en mer høykirkelig stil. Men det ligger mange år tilbake og har ikke noe med Ekerhovd å gjøre. Jeg er derfor forundret over at de ikke vil ansette Ekerhovd, og jeg synes det er urettferdig og uforståelig, sier Heradstveit.

Kjører som en prest

Ekerhovd er for øyeblikket vikarprest i Salhus kirke frem til september. Fra da av står han uten prestejobb.

– Hva gjør du da?

– Jeg vet ikke. Jeg fortsetter vel å kjøre buss. Du vet, jeg kjører som en prest, og prater som en bussjåfør. Det er vel derfor jeg får så god kontakt med folk, sier han og smiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Einar Ekerhovd

  • Prest i Den norske kirke.
  • Ledet Norges største Ten Sing-kor på 80-tallet.
  • Leder av Oase i syv år.
  • Har søkt tre prestejobber i Hordaland de siste to årene. I samtlige er han ønsket av menigheten, men ikke av lederskapet i bispedømmet.

Les også
Prestevalg har skapt full kriseloddefjord kirke
Les også
«Menighetens ønsker veier ikke alltid tyngst»
Les også
Avviser at karismatikk er grunn til forbigåelseEinar Ekerhovd
Les også
Tidligere Oase-leder sliter med å få prestejobbEinar Ekerhovd
Les også
Tar lett på luftige profetier fra utlandet