IKKE SKREMT: Terroraksjonen på dette bybanestoppet ved Ammunition Hill i Jerusalem onsdag har ikke skremt folk fra å ta Bybanen. Torsdag morgen var det stor trengsel for å komme inn til sentrum av byen, og anleggsarbeidere er i ferd med å fjerne ødeleggelsene fra aksjonen. FOTO: John Solsvik

Raser etter terroraksjon

De fleste er oppgitt mens Barbara (67) er rasende over terroraksjonen mot bybanestoppet i Jerusalem onsdag der ei babyjente på tre måneder ble drept.

Tidlig torsdag morgen er holdeplassen for Bybanen ved Ammunition Hill full av passasjerer som skal mot sentrum av Jerusalem. Sikkerheten er mangedoblet, sikkerhetsvakter og politi patruljerer holdeplassen og området rundt, og hundre meter unna står et titalls militære kjøretøyer og en tropp israelske soldater.

LES OGSÅ: Baby drept da bil braste inn i folkemengde i Jerusalem

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Meide ned folk

Nå kommer reaksjonene etter at en 21 år gammel arabisk mann fra Silwan onsdag kveld kjørte inn på holdeplassen og meide ned åtte personer som ventet på Bybanen. Tre ble alvorlig skadet og fire lettere skadet, mens tre måneder gamle Chaya Zissel ble drept momentant. Bilen traff barnevognen hun lå i, og Chaya fløy 10 meter gjennom luften og landet på hodet. Foreldrene, som er i sjokk etter hendelsen, kom fra Vestmuren der de hadde tatt bilde av treåringen framfor Israels helligste sted, og var på vei hjem da ulykken skjedde.

Israelske myndigheter omtaler handlingen som en terroraksjon, og Barbara (67) som torsdag morgen venter på Bybanen, er opprørt over hendelsen.

LES OGSÅ: NRK sendte 24 timer sakte-TV fra Jerusalem

– Jeg er rasende over at verden ikke ser og skjønner hva vi må gjennomgå. De fleste vil si at dette skjer fordi Israel oppfører seg så forferdelig. Jeg vil si at de som gjør slikt, har ingen grenser for hva de kan tillate seg. Jeg er rasende over at verden svelger det araberne sier ute å sjekke om også de begår feil, sier Barbara til Dagen.

Hadas (45) med gutten Jagel (5) sitter på holdeplassen bak en glassvegg fordi hun ikke våger å sitte på andre sida der Bybanen stanser.

– Det er skremmende og svært trist at slikt skjer igjen i Jerusalem, sier Hadas.

Hele tiden passer hun på at gutten holder seg nær henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ingen lenger som tror på fred, ingen som tror at det nytter å forhandle og bli enige om å leve i fred med hverandre. Derfor skjer slike grusomheter som dette, legger hun til.

Skylder på skolen

Rita (40) mener aksjoner som dette kommer av opplæringen og informasjonen på arabisk side.

– De hører hele tiden at jøder ikke skal bo her, heller ikke i hele Israel. Hele undervisningen i skolen er imot jøder og lærer dem opp til å hate oss. Dette må det bli en endring på, vi er nødt til å lære å leve sammen i fred, sier Rita.

Asher (57) sier det hele er bare forferdelig trist.

– Dette er blind terror og er bare fortsettelsen på historien om jøder og arabere som hater hverandre. Etter så mange år burde vi lært, men det skjer visst ikke. Det er så trist, så trist, sier han.

På perrongen patruljerer sikkerhetsvakter og politi og sjekker vesker og papirer til potensielt mistenkelige personer. Flere tv-kanaler har tatt oppstilling og lager reportasjer til morgensendingene, der de melder at ingen ser ut til å holde seg borte eller ta andre transportmidler til sentrum. Perrongen er full av folk som fyller Bybanene som kommer hvert femte minutt. Der bilen braste inn på stasjonen er mannskap i ferd med å reparere skadene og fjerne sporene etter terroraksjonen.

Russiske Tatjana (68) snakker dårlig engelsk når jeg spør hva hun synes om terroren:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forferdelig, forferdelig, bare forferdelig! er alt hun kan si.

Terror i Jerusalem

Araber kjørte inn i folkemengde på holdeplass for Bybanen.

Én baby drept, tre personer alvorlig skadet, fire lettere skadet.

Araberen kom fra bydelen Silwan.Kan være hevn for innflytting av jøder til Silwan.

Israel øker sikkerheten i Jerusalem

Israel øker sikkerheten i Jerusalem

Les også
Oslo Freedom Forum-deltaker søker asylOFF
Les også
Tegneserier mot terrorOFF
Les også
– Kampen mot IS viktigere enn menneskerettigheter
Les også
Minst 20 drept av bombe i Jemen