FLYKTNINGER: EU har fordømt Hamas' bruk av sivile som levende skjold under den pågående offensiven på Gazastripen. Tirsdag oppdaget FN at en av deres skoler var brukt som våpenlager, noe de fordømte kraftig. FNs 60 skoler på Gazastripen brukes nå som mottakssentre for så langt 100.000 internflyktninger.

FN-skole i Gaza var rakettlager - igjen

For andre gang på en uke har FN funnet raketter i en av sine skoler på Gaza.

I forrige uke fant ansatte ved FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) 20 raketter ved en av sine skoler på Gazastripen. Tirsdag fant de nye raketter ved en av de andre skolene, ifølge den israelske avisen Haaretz. Les uttalelsen her.

«I dag, mens vi gjennomførte en standard-inspeksjon av våre lokaler, fant UNRWA raketter i en stengt skole på Gaza-stripen», heter det i enuttalelse fra UNRWA som ble offentliggjort tirsdag kveld. Les uttalelsen her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fordømmer våpenlager

UNRWAs ansatte trakk seg umiddelbart bort fra lokalene da de oppdaget rakettene, slik at det er ukjent hvor mange raketter som ble funnet.

Den aktuelle skolen ligger mellom to andre UNRWA-skoler som huser 1.500 internflyktninger.

UNRWA krevde at rakettene umiddelbart skulle fjernes for å bevare sikkerheten og tryggheten ved skolen. De vil nå undersøke hvordan deres skole kunne bli benyttet til lagring av raketter. De fordømmer bruken av deres skoler til å lagre våpen, og mener det bryter med den nøytraliteten som de krever i sine lokaler, og som de mener skolene skal ha ifølge internasjonale lover. FN krever at deres lokaler skal være våpenfrie og kun brukes til humanitære formål.

Ga tilbake rakettene

UNRWA kom med en tilsvarende uttalelse i forrige uke da de fant 20 raketter i en annen skole på Gazastripen. Disse rakettene ble gitt over til myndighetene på Gaza og endte trolig tilbake hos militante Hamas-terrorister.

Hamas-militsen har blitt beskyldt gjentatte ganger for å bruke sivile som menneskelig skjold, og at de bevisst bruker skoler, sykehus og boliger til å produsere og lagre våpen, samt at de bruker sivile områder til å avfyre raketter inn mot israel. Myndighetene på Gaza har også bedt sivilbefolkningen om ikke å etterfølge israelske myndigheters advarsler om å forlate bygninger før de angriper. Ifølge israelske myndigheter er dette noe av årsaken til de høye sivile tapene på Gaza.

150.000 flyktninger

Ifølge UNRWA er det nå over 100.000 internflyktninger på Gazastripen, og organisasjonen ber om økt støtte fra verdenssamfunnet. 100.000 er omlag seks prosent av befolkningen og de har søkt tilflukt i de 70 skolene UNRWA har i området. Les pressemeldingen fra UNRWA. De venter at antallet internflyktninger raskt vil øke til 150.00. FN-organisasjonen ber nå om 700 millioner kroner for å kunne hjelpe disse.

På tirsdag kom EU med en uttalelse der de fordømmer Hamas' bruk av menneskelige skjold. Les uttalelsen her «EU fordømmer sterkt Hamas' ukritiske avfyring av raketter inn i Israel som direkte rammer sivile», heter det i uttalelsen. EU krever også at terrorgrupper på Gazastripen må avvæpnes og fordømmer kraftig bruken av sivilbefolkning som menneskelig skjold.

EU fordømmer også de store, menneskelige tapene. Selv om de anerkjenner Israels rett til å forsvare seg, understreker de at reaksjonen må være proporsjonal og på linje med folkeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Operation Protective Edge

Konflikten brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni.

8. juli startet Israel militæraksjonen «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra Gazastripen.

Antall drepte palestinere i konflikten var onsdag ettermiddag650, ifølge palestinske helsemyndigheter. 27 israelske soldater er drept, ifølge israelsk militære. I tillegg er to sivile israelere drept i rakettangrep fra Gazastripen.

Det israelske forsvaret sier at målene for offensiven er utskytingsramper for raketter, tunneler fra Gazastripen til Israel og oppholdsstedene til medlemmer av væpnede palestinske grupper.

15. juli ble et egyptisk forslag om våpenhvile mellom partene avslått av Hamas.

17. juli beordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu militæret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen. Siden da har antall drepte i konflikten steget kraftig.

Israel fortsatte sin offensiv på Gazastripen tirsdag, samtidig som USAs utenriksminister og andre internasjonale og regionale ledere forsøker å presse fram en våpenhvile.

(Kilder: Haaretz.com, Ritzau, NTB) (©NTB)

Les også
Hva ville vi ha gjort?
Les også
Vil stoppe rakettangrep en gang for alleOperation Protective Edge
Les også
Flypassasjerer strandet i Tel Aviv