TERRORISTER: Israel oppdaget mandag Hamas-terrorister som tok seg inn i Israel gjennom tunneller som går opptil to meter under grensen mellom Gaza og Israel. Videoen viser hvordan terroristene blir jaget tilbake og stoppet før de kom inn i tunnellen.

Vil stoppe rakettangrep en gang for alle

Mens toppdiplomater presser på for å få på plass en våpenhvile, ønsker Israel å få en slutt på rakettangrepene fra Hamas en gang for alle.

– Her i Israel virker det som om det er stor enighet om å få en endelig slutt på de vedvarende rakettangrepene fra Hamas, sier Chris Mitchell.

Mitchell er seniorjournalist og byråsjef for den kristne amerikanske TV-stasjonen CBN. Han leder stasjonens kontor i Jerusalem og har dekket «Operasjon beskyttende knivsegg» siden militæraksjonen startet for 14 dager siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forrige gang Israel gikk inn i Gaza ble de ikke ferdige med jobben, denne gangen er det en stor gruppe som mener det israelske forsvaret må gjøre seg ferdig og få en slutt på de mange hundre rakettene som hvert år sendes inn over Israel. De mener at Israel en gang for alle må ødelegge Hamas' muligheter til å lage og avfyre raketter, sier Mitchell til Dagen.

Diplomati

Det internasjonale samfunnet arbeider hardt for å få en slutt på militæraksjonen «Operasjon beskyttende knivsegg» (Operation Protective Edge). USAs president Barack Obama har allerede sendt utenriksminister John Kerry for å bidra med forhandlinger, i første omgang i Egypt.

Kairo er sentrum for arbeidet med å få på plass en våpenhvile, sammen med Qatar, der Khaled Meshaal og andre Hamas-ledere lever i eksil. Qatar spiller en nøkkelrolle etter at et forslag fra Egypt ble avslått av Hamas tirsdag forrige uke. Emiren av Qatar har bekreftet at han fungerer som «kommunikasjonskanal» mellom Hamas og omverdenen, og håpet er at Qatar kan legge press på Hamas.

– Det er Hamas som nå må ta en avgjørelse om å spare uskyldige sivile liv fra volden, var beskjeden fra USAs utenriksminister da han ankom Kairo mandag kveld.

Chris Mitchell, senior korrespondent for CBN News

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kom til Israel i går for å ha samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Moshe Ya’alon, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Dobbeltmoral

– Når vi snakker med israelere er det mange som er oppgitt over det de opplever som en dobbeltmoral fra verdenssamfunnet. De kan ikke forstå at noe annet land i verden ville akseptert å blitt beskutt med så mange raketter uten å reagere. At verdenssamfunnet da reagerer så sterkt på Israels forsvarsangrep oppleves som dobbeltmoral, sier Mitchell til Dagen.

Kerry kom til Midtøsten på mandag med mål om å få på plass en våpenhvile i Gaza. Kerry understreket at han støtter Israels rett til å forsvare seg selv, men at han hadde alvorlige bekymringer om det økende tallet på sivile palestinske drepte og tapene av israelske liv. Ifølge Haaretz skal han ha ønsket en våpenhvile for å stoppe «tapene av livene til uskyldige sivile».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Også her i Israel er det bekymring over antallet sivile palestinere som blir drept i aksjonen, forklarer Mitchell.

Menneskelig skjold

– Vi snakket i går med en britisk kommandant som ledet de britiske styrkene i Afghanistan. Han beskrev hvordan Taliban brukte sivile som levende skjold i Afghanistan for å lure britiske soldater til å drepe deres sivile - for så å bruke dette i propagandaarbeid. Dette er samme taktikk som Hamas bruker på Gaza, forklarer Mitchell.

Israel gjør en stor innsats for å hindre sivile tap. Først så sender de løpesedler over området for å advare sivile om at det kommer angrep, deretter sender de tekstmeldinger til innbyggere for så å ringe opp og advare mot at det kommer rakettangrep. Til slutt starter de angrepene med å sende mindre missiler uten sprenglegemer for å «banke på taket» for å varsle om et større angrep, sier Mitchell.

Velger å bygge tunneler fremfor beskyttelse

Israel har brukt store summer på å bygge opp «Iron Dome», et rakettbeskyttelsessystem som skyter ned bortimot 90 prosent av Hamas-rakettene som sendes mot befolkede områder.

Hamas på sin side har brukt sine midler på å bygge tuneller som gjør at de kan komme seg under Israels grenser for å kidnappe og drepe sivile og for å forberede større angrep på Israel.

Graver tunneller inn i Israel

Mandag brukte militære Hamas-terrorister disse tunellene for å komme seg inn i Israel, ifølge CBN gjorde de dette for å drepe og kidnappe israelske sivile og militære. Minst ti terrorister ble drept i forsøket på å komme seg inn i Israel gjennom dette nettverket av tunneller langs grensen mellom Gaza og Israel.

IDF, den israelske hæren, frigjorde mandag bilder av Hamas-terrorister som infiltrerer Israel. Noen av disse tunellene er mer enn en kilometer lange og nær to meter dype med mange utganger, noe som angivelig skal vise at Hamas har planlagt bruk av tunellene i lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Zombie-film

– Jeg kan ikke forestille meg noe mer fryktinngytende enn at jorden plutselig åpner seg opp, sier reservekaptein Dan Gordon, frivilig hos Sar El til CBN News.

– Det er som en scene ut av en dårlig zombie-film der de døde spaserer ut, bare at de ikke er døde. De går, og de er bevæpnet med maskinpistoler, anti-stridsvognmissiler og flere tusen skarpe skudd. De kommer for å ta deg og dine barn, sier han og forklarer hvordan dette er utfordringen som Israel møter i dag.

Dette har gjort at et av de største målene til Israel er å finne og ødelegge tunellene.

Se videoreportasjen til CBN NEWS: