Arkivfoto fra 2. juli, da drapet på en palestinsk tenåring utløste voldsomme opptøyer i bydelen Shuafat i det annekterte Øst-Jerusalem. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Strengere praksis mot palestinske steinkastere

Titalls mindreårige palestinere ble i sommer varetektsfengslet i en til to måneder før de ble stilt for en domstol, anklaget for steinkasting eller andre ordensforstyrrelser.

Påtalemyndigheten i Jerusalem skjerpet i juli håndteringen av palestinere som er mistenkt for steinkasting og andre ordensforstyrrelser, melder den israelske avisen Haaretz mandag.

Praksisen omfatter også mindreårige, og ifølge påtalemyndigheten skiller den ikke mellom arabiske og jødiske borgere. Men for jødiske israelere er domstolen vanligvis villig til å bruke alternativer til varetektsfengsling, skriver Haaretz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Praksisen ble innført kort tid etter at først tre jødiske ungdommer ble bortført og drept, og deretter drapet på palestinsk 16-åring 2. juli.

I dagene etter var det en rekke hendelser som involverte steinkasting og annen uro. Blant de 760 mistenkte som ble pågrepet av israelsk politi, var hele 260 mindreårige.

«Påtalemyndighetens ferske beslutning om å be om fengsling av mindreårige anklaget for opptøyer og angrep på politi, er i samsvar med høyesteretts kjennelse som anbefaler at mindreårige fengsles under passende omstendigheter i perioder med større sikkerhetsspenninger», heter det i en kommentar fra påtalemyndigheten.

Les også
Gaza-forhandlinger gjenopptas i Egypt
Les også
Norsk jøde frykter for livet
Les også
Jødisk bønnebok vekker oppsiktBønnebok
Les også
Ny israelsk ambassadør i Norge
Les også
Israel vil omplassere 12.500 beduinerFlytting av beduiner