MÅ FLYTTE: Israel vil flytte beduinene i området øst for Jerusalem (i bakgrunn) til en ny by i Jordandalen nord for Jeriko. Planen møter motstand både fra beduinene og fra palestinske myndigheter. Bildet: Beduinerbosetting nær Maale Adummim øst for Jerusalem. FOTO: John Solsvik

Israel vil omplassere 12.500 beduiner

Israelske myndigheter planlegger å fjerne tusenvis av beduiner øst for Jerusalem og bygge en ny by for dem i Jordandalen. Palestinske myndigheter protesterer mot planen.

Den israelske siviladministrasjonen for Vestbredden har i møter de siste ukene vedtatt en plan for å omplassere 12.500 beduiner som bor i traktene øst for Jerusalem, til en ny by som skal bygges nord for Jeriko i Jordandalen. Planene er lagt uten å konferere med beduinene dette angår, og er dermed i strid med en anbefaling fra Israels Høyesterett, skriver avisen Haaretz. Berørte parter har 60 dager til å klage på avgjørelsen.

Store endringer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I notene som følger planen heter det at forslaget imøtekommer de «dynamiske endringene som det beduinske samfunnet gjennomgår.»

– Beduinenes samfunn endres fra et jordbrukssamfunn til et mer moderne samfunn der folk tjener sitt levebrød av handel, tjenester, tekniske yrker med mer, står det i dokumentet.

Den nye byen som skal huset 12.500 personer fra tre beduinerstammer, blir den tredje største byen som Israel bygger for beduiner på Vestbredden. Den første byen ligger like ved Abu Dis i utkanten av Jerusalem og har rundt 300 innbyggere. Den andre skal ligge i den nordlige Jordandalen, men er fortsatt på planleggingsstadiet.

Inn i byer

Israel har i flere tiår prøvd å samle beduinene i noen få byer, noe som har ført til begrensninger av deres omflakkende levesett og avslag på byggesøknader. Etter Oslo-avtalen i 1993 har Siviladministrasjonen gjentatte ganger revet telt og skur som beduiner har satt opp i området rundt den israelske byen Maale Adummim, og hendelsene er ofte klaget inn for Høyesterett.

Advokat Shlomo Lecker, som har representert beduinene i nesten 100 slike saker, sier til Haaretz at retten aldri tar tak i spørsmålet om hvorfor beduinene diskrimineres mens jødiske bosettere får lov å bygge i det samme området. Retten har likevel godkjent beduinenes innvending om at de ikke kan omplasseres så lenge de ikke har noe sted å bo. Derfor har Siviladministrasjonen nå begynt å planlegge nye byer de kan bo i.

Palestinsk firma

Et palestinsk firma i Ramallah har stått bak utbyggingen av en ny by nord for Jeriko. For fire år siden dreide det seg om en mindre by for bare én beduinerstamme. Nå endrer Siviladministrasjonen planen og firedobler området for å gi plass til tre stammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Palestinske myndigheter (PA) protesterer mot planen og hevder den undergraver PAs egen plan om å bygge en by like i nærheten. Stedet ligger i Område C som er under full israelsk kontroll, men grenser opp til Område A som palestinerne kontrollerer.

Ikke spurt

Jamil Hamadin fra Jahalin-stammen sier Siviladministrasjonen aldri har rådspurt seg med hans klan eller noen andre beduinerklaner om planen.

– Å plassere flere stammer i samme by er ikke bare i strid med beduinernes tradisjoner. Å sette folk fra flere klaner innen samme stammen i samme byen fungerer heller ikke. Vi har erstattet våre skinntelt med blekkskur og prefabrikerte hus. Men det betyr ikke at vi har endret våre vaner og lover, som påbyr oss å leve av fedrift i god avstand fra hverandre med behov for åpne landskap rundt oss, sier Hamadin.

Beduinerne som skal flyttes, holder til i og rundt det såkalte E1-området mellom Jerusalem og Maale Adummim, som mange i Israel ønsker å bygge ut for å knytte sammen de to byene. Gjentatte ganger har palestinske aktivister demonstrert mot rykter om slike planer, fordi de hevder en israelsk utbygging vil vanskeliggjøre kontakten mellom den nordlige og sørlige delen av Vestbredden.

Flytting av beduiner

12.500 beduiner fra tre stammer skal omplasseres.

Fra Judafjellene øst for Jerusalem til ny by nord for Jeriko.

Plan vedtatt av Israels Siviladministrasjon for Vestbredden.

Beduinerne hevder de ikke er tatt med på råd.

PA protesterer mot planene.

Beduinerne hevder de ikke er tatt med på råd.

Les også
Israel og palestinerne enige om gjenoppbygging av Gaza
Les også
Over 400 palestinere savnet etter båtforlis
Les også
Flyktet fra nazistene i Tsjekkia og Norge
Les også
Lite godt svar
Les også
Anklager Israel for krigsforbrytelserIsrael anklages