Frankrikes president François Hollande (t.v.) og Iraks president Fuad Masum under en pressekonferanse etter et møte i Bagdad sist uke. Begge deltar på møtet i den USA-ledede koalisjonen mot IS i Paris mandag. Foto: Ali Al-Saadi / Reuters / NTB scanpix

Møtes i Paris for å planlegge kampen mot IS

Representanter fra 20 land samles mandag i Frankrike for å diskutere hvordan ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) skal bekjempes.

Konferansen i Paris avholdes to dager etter at IS la ut en video som viser drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.

Haines var det tredje vestlige offeret på mindre enn en måned som er blitt filmet idet han blir drept av de militante islamistene. De to andre var amerikanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USAs president Barack Obama har nylig lagt fram en strategi for å bekjempe IS, som inkluderer luftangrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak, der amerikanske fly har gjennomført mer enn 160 luftangrep siden tidlig i august.

Les også: Tror ikke Obama kan tilintetgjøre IS

Utenriksminister John Kerry, som i forkant av møtet i Paris har vært i Midtøsten for å forsøke å samle støtte til den USA-ledede koalisjonen mot opprørerne, sa til nyhetskanalen CBS søndag at det er allierte land som er villige til å delta sammen med USA i luftangrepene.

Blant dem som deltar på møtet mandag er Iraks president Fuad Masum og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Samtalene i Paris tar sikte på å definere hvert enkelt medlems rolle i kampen mot IS.

Frankrikes president François Hollande er vert for samtalene. Fra Norge deltar utenriksminister Børge Brende (H).

Les også
Syrisk luftangrep mot IS-leir
Les også
Cameron innkaller til krisemøte etter gisseldrap
Les også
– 930 franske statsborgere involvert i jihad-virksomhet
Les også
Danmark vil lukke døren for Syria-krigere
Les også
Tysk forbud mot IS skal demme opp for rekruttering