Foto: Reuters / NTB scanpix

Danmark vil lukke døren for Syria-krigere

Den danske regjeringen vil ta oppholdstillatelsen fra utlendinger som reiser ut av Danmark for å delta i væpnede konflikter. Danske Syria-krigere risikerer fengsel dersom de deltar i kamphandlinger.

Det sier justisminister Karen Hækkerup fra Socialdemokraterne til DR. Dermed legger regjeringen opp til en innstramming av utlendingsloven slik flere opposisjonspartier har krevd.

Utspillet betyr konkret at danske myndigheter skal kunne gi en klar advarsel hvis det er mistanke om at en person er på vei til en væpnet konflikt i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og reiser du likevel ut, så skal du bare vite at da er du ikke velkommen i Danmark lenger. Da faller din oppholdstillatelse automatisk bort, sier Hækkerup.

Hun åpner også for at danske statsborgere skal kunne straffes med ubetinget fengsel dersom de reiser til Syria for å kjempe for Den islamske staten (IS) eller andre islamistiske grupper som opererer i landet.

Venstre-forslag

Det var opposisjonspartiet Venstre som i første omgang foreslo å gjøre det ulovlig å reise til Syria eller Nord-Irak uten særskilt tillatelse, både for danske statsborgere og utlendinger med oppholdstillatelse. Partiet mener at personer som reiser uten tillatelse, bør straffes med opptil seks års fengsel.

Forslaget har fått klar støtte fra den borgerlige fløy i Folketinget. Både De konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er positive. Men den rødgrønne regjeringen har ment at forslaget er ineffektivt.

– Generelt tror jeg ikke at trusselen om straff vil hindre folk i å reise, sa Trine Bramsen, Socialdemokraternes justispolitiske talskvinne, før regjeringen la fram sitt eget forslag. Men nå åpner altså justisminister Hækkerup for å kunne fengsle danske Syria-krigere.

Skeptisk ekspert

Hensikten med forslagene er å gjøre det vanskelig for radikaliserte unge muslimer å slutte seg til ekstremistiske bevegelser som Den islamske staten (IS).

– Vi er nødt til å hindre at radikaliserte personer vender tilbake hit. Vi risikerer at de blir en trussel mot den nasjonale sikkerhet, sier Martin Geertsen, som er ansvarlig for integrering i Venstre, til Berlingske.

Men forslaget vekker bekymring blant folkerettseksperter. Professor i strafferett, Jørn Vestergaard, kaller det et klart brudd på kjente rettstradisjoner å hindre folk i å reise hvor de vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiets Efterretningstjeneste PET mener at rundt 100 dansker har reist til Syria for å være med på hellig krig.

Les også
Tysk forbud mot IS skal demme opp for rekruttering
Les også
CIA: IS har mellom 20.000 og 30.000 krigere