Martin Ødegaard, her i aksjon for det norske landslaget i fotball, får ros etter at han onsdag sto fram som kristen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Martin Ødegaard får ros av fotballgal biskop

Reaksjonene lar ikke vente på seg etter at Martin Ødegaard onsdag stod fram som kristen. «Fantastisk» og «sterkt» er noen av ordene som blir sendt det 15-årige fotballtalentets vei.

– Martin har en talerstol som er helt unik. Gjennom sine ferdigheter har han fått en talerstol, og mange vil høre på ham. Det er flott å se at folk som satser på en idrett plutselig kan bli brukt av Gud på en fin måte gjennom sine naturgaver, sier en begeistret Helge Nilsen til Dagen. Nilsen har inntil nylig hatt ansvar for Branns unge talenter, og spilte for Vålerenga på slutten av 80-tallet.

– Alle ungdommer ser opp til noen. Her kan de se opp til en som er glad i Jesus, legger Nilsen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Martin Ødegaard står fram som kristen

Viktig

I VG onsdag fortalte den unge idrettstjernen Martin Ødegaard at troen betyr mye for ham og at han har vokst opp i en kristen familie.

– Troen er viktig både for meg og de andre i familien min, sa han til avisen.

Per Arne Dahl, fotballgal biskop i Tunsberg, viet i sin tid foreldrene til Martin Ødegaard, og har kjent fotballtalentet like fra han ble født.

– Martin er bare en kjempefin fyr. Han har en så bra tyngde i kjølen på skuta si at han tåler litt friskt vær selv om det er rimelig høy seilføring for tiden.

Biskopen mener gutten jobber seriøst med faget sitt, som er fotball.

– Han er god til å se andre enn seg selv, og har en sans for hva som er det viktigste i livet, mener Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når han attpåtil har en god familie og vennekrets rundt seg, så har han gode forutsetninger for både å lykkes og være til inspirasjon for andre. Han er unik, flink og fremfor alt en ydmyk og skikkelig fyr, sier biskopen.

Kjell Markset, grunnlegger av Kristen Idrettskontakt (KRIK) kjenner Martin Ødegaard sin far, Hans Erik Ødegaard, og er ikke overrasket over at Martin Ødegaard bekjenner sin kristentro offentlig.

– Dette er en idrettsfamilie som har kombinert fotball og tro, men det er sterkt gjort av en 15-åring å stå frem med det, sier han.

Les også: Disse spillerne tror på mer enn seier

– Oppmuntring

Onsdag var Martin Ødegaard tatt ut i troppen da Norge skulle møte Estland i en privatlandskamp på Ullevaal. Det norske fotballtalentet, som til daglig spiller for Strømsgodset, skal blant annet ha videreformidlet meldinger som «GOD IS GREAT», og «Dreams + Hard Work + Dedication + God = Success» via sin Twitter-konto.

Markset tror Martin Ødegaard kan være viktig som forbilde.

– Vi vet alle hvor mye forbilder betyr for oss. Å lykkes på idrettsbanen betyr ekstra mye i en gutte- og mannsverden. Dette vil være en oppmuntring for de som tror, og skape interesse og nysgjerrighet hos andre, sier Markset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Biskop Nordhaug i Bjørgvin, som ikke har lagt skjul på sin fotballinteresse, er også begeistret for at fotballhelten står frem som kristen.

– Dette er veldig gledelig og helt naturlig, skriver han til Dagen i en sms.

At det skulle være oppsiktsvekkende, vil han imidlertid ikke være med på:

– Mange toppidrettsutøvere er kristne. Hvorfor skulle ikke Ødegaard være det? spør biskopen.

Troen hjelper

Ifølge VG sier Hans Erik Ødegaard at den kristne troen er til stor hjelp for sønnen, som nå blir jaktet på av en rekke storklubber.

– Troen er grunnlaget for det meste, den er jo viktig, sier han.

Tidligere fotballspiller Rune Bratseth var også åpen om troen sin da han spilte fotball på 80 - og 90-tallet. Han mener det er positivt at Martin Ødegaard nå går ut og gjør det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er fint, selvsagt. For min del er det ingen tvil om at den biten var viktig for fotballkarrieren, sa han til VG.

Indre styrke

Kjell Markset påpeker at det skal en sterk rygg til for å bære gode dager.

– Du skal ha en indre styrke, tyngde og personlighet for å greie det, sier KRIK-grunnleggeren, og legger til at Martin Ødegaard er heldig som har en familie som bærer på de samme verdiene.

– Sånn sett er familien hans den viktigste støttespilleren.

Markset anbefaler også at Ødegaard treffer likesinnede i miljøet.

– På den måten vil det være støtte i hverdagen at en vet om hverandre og kan møtes av og til, sier han.

– Uting

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helge Nilsen, som i sin tid startet opp KRIK-linje på Bildøy bibelskole på Sotra, møtte mye motbør for tanken, men den gikk likevel igjennom.

Han peker på at tidligere generasjoner kristne ikke var like heldige.

– Da var det en uting at kristne holdt på med idrett. De måtte ta vare på troen og være i forsamlingen, ikke spille fotball.

Nilsen er glad for at det er nye tider:

– Det er kjekt å se at det er en endring nå, sier han.

Martin Ødegaard

Regnes som Norges desidert største fotballtalent.

Han spiller for Strømsgodset, men følges med interesse av noen av Europas største fotballklubber. For en drøy uke siden var han på besøk hos Real Madrid.

Ødegaard debuterte på toppnivå i april i år, bare 15 år og 117 dager gammel. Han ble dermed tidenes yngste spiller i Tippeligaen.

27. august satte han en ny rekord da han ble tidenes yngste A-landslagsspiller for Norge i privatlandskampen mot De forente arabiske emirater.

Han er med i troppen som i disse dager spiller landskamper mot Estland og Aserbajdsjan.

Ødegaard er sønn av tidligere Strømsgodset-spiller Hans Erik Ødeggard.

Han fyller 16 år om en drøy måned.

Ødegaard er sønn av tidligere Strømsgodset-spiller Hans Erik Ødeggard.

Les også
Troen er viktig for Martin Ødegaard
Les også
Møter Norges banemenn på UIllevaalEM
Les også
Disse spillerne tror på mer enn seier
Les også
Ramadan på norsk - og i fotball-VMRamadan
Les også
Jesus fikk stor oppmerksomhet under VM-kampJesus på DIN T-skjorte?