TRENING: Vegard Forren (f.v), Per Ciljan Skjelbred og Morten Gamst Pedersen under trening med landslaget i fotball på Ullevaal stadion før EM-kvalifiseringskampen mot Italia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Møter Norges banemenn på UIllevaal

I kveld møter Norge laget som har for «uvane» å sette en stopper for norsk avansement i internasjonale mesterskap.

Kveldens EM-kvalifiseringskamp mellom Norge og «Gli Azzurri» («de asurblå», som er kallenavnet på det italienske fotballandslaget) er det 16. landslagsmøtet mellom de to nasjonene.

Kampene har endt med åtte italienske og tre norske seire, fire har endt uavgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen av disse kampene har høy status i norsk fotballhistorie, selv om Italia flere ganger har satt en stopper for norsk avansement i internasjonale mesterskap.

1936

Etter Norges sensasjonelle og sagnomsuste seier i kvartfinalen mot Tyskland under de olympiske sommerlekene i Berlin i 1936, med Hitler og Goebbels som vitner til at deres «ariske supermenn» ble utslått, møttes Norge og Italia i semifinalen. Norge tapte knepent (1-2). Italia vant finalen, Norge tok bronse etter å ha slått Polen i kampen om 3. plassen, og begrepet «Bronselaget» var født.

1938

Under VM-sluttspillet i Frankrike møttes igjen Italia og Norge til kamp om videre avansement. Resultatet ble som i 1936 2-1 til Italia, etter ekstraomganger. Mange har hevdet at Norge på stillingen 1-1 noen minutter før fullt tid fikk et mål feilaktig annullert for offside. Også i denne turneringen ble Italia senere mester.

1991

Som nå var Norge også i kvalifiseringen til EM i Sverige i 1992 i samme gruppe som Italia. Hjemmekampen på Ullevaal Stadion i juni 1991 ble meget overraskende vunnet med 2-1, etter scoringer av Tor André Dahlum og Lars Bohinen, mens returoppgjøret i Italia endte uavgjort 1-1. Norges mål ble scoret av Jan Ivar «Mini» Jakobsen. Til tross for disse flotte resultatene gikk Norge ikke videre til sluttspillet, laget ble nr. tre i kvalifiseringsgruppen etter Sovjet og Italia.

1994

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også i fotball-VM i USA i 1994 måtte Norge gi tapt for Italia i gruppespillet. Selv med en spiller utvist slet italienerne seg til 1-0-seier på typisk italiensk vis.

1998

Italia ble Norges banemenn også i det påfølgende fotball-VM i Frankrike i 1998. De slo Norge i åttendedelsfinalen etter at scoringsmaskinen Christian Vieri hadde gitt italienerne et tidlig seiersmål.

53 lag – 23 plasser

Antall lag i sluttspillet i Europamesterskapet i 2016 er utvidet fra 16 til 24 nasjoner. Frankrike er som vertsnasjon forhåndskvalifisert. Hele 53 nasjoner er med i kvalifiseringsspillet.

De er delt inn i ni grupper. De to beste i hver gruppe pluss beste gruppetreer er kvalifisert direkte til sluttspillet, mens de åtte andre treerne spiller play off om de fire siste plassene.

Israel

Israel er, overraskende for mange, blant de 53 landene i EM-kvalifiseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har gitt Israel, både på klubb- og landslagsnivå, anledning til å spille i europeiske turneringer fordi ingen asiatisk-arabiske land godtar å spille mot dem.

Norges gruppe

Det norske landslagets prestasjoner i de elleve kampene som er spilt etter at Per-Mathias Høgmo overtok som landslagstrener for et år siden, gir liten grunn til optimisme i EM-kvalifiseringen. Det er blitt bare én seier – mot Moldova – fire kamper har endt uavgjort og seks med tap.

Italia, som har vært med i alle EM-sluttspillene siden utvidelsen til 16 lag i 1996, og Kroatia må forventes å ta de to første plassene i Norges gruppe. Kampen om tredjeplassen i gruppen, som direkte eller via play off kan gi sluttspillplass, står trolig mellom Bulgaria og Norge.