GODANE: Fotografi som ifølge USAs utenriksdepartement viser al-Shabaab-lederen Ahmed Godane som ble drept i et amerikansk luftangrep tidligere denne uka. Foto: Reuters / NTB scanpix

Somalia frykter hevnangrep fra al-Shabaab

Somalias regjering har høynet trusselberedskapen i frykt for at opprørere fra al-Shabaab skal utføre en rekke terrorangrep som hevn for drapet på gruppens leder.

Ahmed Abdi Godane ble drept da amerikanske droner og bemannede fly gikk til angrep på en gruppe al-Shabaab-ledere sør i Somalia tidligere denne uka.

–Sikkerhetsbyråer har fått tak i informasjon som antyder at al-Shabaab nå planlegger å gjennomføre desperate angrep mot helsesentre, utdanningsinstitusjoner og statlige bygninger, sier Somalias nasjonale sikkerhetsminister Kalif Ahmed Ereg til journalister i Mogadishu lørdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

–Sikkerhetsstyrkene står klare til å stå imot angrepene deres, og vi oppfordrer folket om å hjelpe sikkerhetsstyrkene med å forhindre voldelige angrep, tilføyer Ereq.

37 år gamle Godane sto på USAs liste over verdens åtte mest ettersøkte terrorister.

West Gate-angrepet i Kenya

Det var Godane som sto i spissen for forsøket på å gjøre al-Shabaab til en internasjonal terrorgruppe da han tok makten i 2009. Terrorangrepene som drepte minst 74 mennesker som så på en fotballkamp i Kampala i Uganda i 2010 og minst 67 mennesker på West Gate-kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi i fjor, skjedde under hans lederskap.

Regjeringen i Somalia og forsvarsdepartementet i USA bekreftet fredag at Godane ble drept i angrepet.

Svekket

Bekreftelsen fra al-Shabaab mangler fortsatt. Tapet av lederen er uansett et hardt tilbakeslag for gruppen som allerede er svekket i den militære konflikten mot sentralregjeringen, som har pågått i snart ti år.

I 2009 og 2010 kontrollerte al-Shabaab det meste av det sørlige og sentrale Somalia, samt deler av hovedstaden Mogadishu De ble til slutt tvunget ut av hovedstaden av en styrke satt inn av Den afrikanske union.

Mistet støtte

Al-Shabaab oppnådde i starten en grad av popularitet ved å bidra til noe mer lov og orden i landet som har vært herjet av kaos siden regjeringen brøt sammen i 1991. Men al-Shabaabs brutale, autoritære styre, og medlemmenes ytterliggående tolkning av islam, kombinert med avvisningen av vestlig nødhjelp under hungersnøden i 2011, gjorde dem upopulære.

– Al-Shabaab er blitt svekket siden de slo seg sammen med al-Qaida. De har mistet støtten hos somaliere som trodde de kjempet for deres framtid, og ikke for en global agenda, sier analytiker Mohamed Sheikh Mohamud til nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
FNs menneskerettsleder refser Sikkerhetsrådet
Les også
Somalier drapstruet for sin kristentroSomalia
Les også
Ikke tro at IS er enestående
Les også
Åpner kirkedøren i Irak med hjelp fra NorgeKurdzman Church
Les også
FN: Somalia trenger støtte for å unngå sultkatastrofe