Behovene som styrer oss

«Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud» (Fil 4,6).

En av de tingene som definerer oss som mennesker er våre behov. Gud skapte oss ikke selvforsørgende i utgangspunktet. Ved inngangen og utgangen av livet blir dette tydelig demonstrert, slik en norsk komiker uttrykte det for mange år siden:

«Ola Nordmann går i kirken to ganger: Den første gangen bærer de ham inn, den andre gangen bærer de ham ut!»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Følte behov får mennesker til å søke etter noe som kan slukke deres tørst, døyve deres smerte eller styrke deres selvbilde. Markedsførerne vet at det er slik og tilbyr oss stadig mer raffinerte løsninger.

Et behov som vi selv ikke makter å tilfredsstille blir nemlig snart til et problem. Motstanderen arbeider etter samme strategi. Et tilbud som vi begjærlig aksepterer i første omgang, kan vise seg å bli vårt neste mareritt. Vi ble bundet til noe som tar kontroll over oss fordi vi ga etter på feil tid og sted.

Det er ingen tvil om at det å møte behov hos andre er grunnleggende for all relasjonsutvikling. Derfor lærte Jesus oss å be «Fadervår».

Far elsker å bekrefte oss og gleder seg når vi vokser opp til modenhet. Det er selve meningen med livet. For hvis vi ikke lenger tror at vi trenger Gud, da er vi snart på vei bort fra ham.

Trenger du mer åndelig påfyll?