Skal vi lære barna at jorda ble skapt på seks dager?

Vi har snakket med fire barnepastorer om evolusjon og skapelse.

- Jeg lærer barna at jorda ble skapt på seks dager. Jeg synes ikke det er vans­ke­lig i det hele tatt, og ser ingen grunn til å pro­ble­ma­ti­se­re det, sier Kåre Sku­land, barne­pas­tor i Jesus Church.

Det har vært høy tem­pe­ra­tur i Da­gens de­batt­spal­ter den siste tiden etter at Espen Otto­sen, in­for­ma­sjons­le­der i Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band, gikk ut og ad­var­te mot lett­vint ar­gu­men­ta­sjon fra krist­ne som tror jor­den ble skapt på seks dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For mye ar­gu­men­ta­sjon bærer preg av at man av­fei­er vi­ten­skap og ikke øns­ker å sette seg inn i det man fak­tisk dis­ku­te­rer, sier han. Men hvor­dan skal vi pre­sen­te­re 1. Mose­boks ska­pel­ses­for­tel­lin­ger?

Ska­pel­se og frel­se

Sku­land har tid­li­ge­re sagt at han mener pres­ter og pas­to­rer sår tvil hos unge krist­ne når de mener de gamle bi­bel­for­tel­lin­ge­ne kun er myter. Han mener at ska­pel­sen hen­ger tett sam­men med frel­sen og har store pro­ble­mer med å tro at ver­den skal ha blitt skapt på noen mil­lio­ner år.

- Da har dyr levd og dødd og for­mert seg i tu­sen­vis av ge­ne­ra­sjo­ner før Adam. I så fall betyr det at det ikke var Eva og Adams fall som brak­te synd og død inn i ver­den. Men hva var det da Jesus gjen­opp­ret­tet? spør han.

Viggo Klau­sen, bar­ne- og fa­mi­lie­for­kyn­ner i Mi­sjons­for­bun­det, sier til Dagen at han ikke har vært så opp­tatt av kob­lin­gen mel­lom tro og vi­ten­skap tid­li­ge­re, men at han prø­ver å opp­ar­bei­de seg kunn­skap om det nå som det blir mer de­bat­tert.

Sam­men med bar­ne-evan­ge­list Cris Duwe, job­ber han med en dvd-se­rie for 10-13-årin­ger som blant annet skal hand­le om bi­be­lens tro­ver­dig­het.

- Der har vi fokus på at Bi­be­len er den boka som har de beste sva­re­ne på de store spørs­må­le­ne i livet; hvor­dan ting star­tet, hvor­for ting gikk galt og hvor­dan ting skal ret­tes opp igjen.

Aldri en stor sak

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For han per­son­lig har det aldri vært en stor sak om jorda ble skapt på seks fy­sis­ke dager slik vi kjen­ner det fra vår ka­len­der.

Han synes der­imot det er vik­tig å for­tel­le til neste ge­ne­ra­sjon at Gud er ska­pe­ren av alt, og at men­nes­ket har en unik plass i Guds ska­per­verk. Vi­de­re synes han det er vik­tig å for­mid­le at for ek­sem­pel Adam og Eva var re­el­le per­soner, og at bi­bel­his­to­rie­ne ikke blir for­klart som myter.

- Blant en del unge krist­ne er det blitt van­lig å si at de tror på Jesus og på det Han sa, men at man må ta res­ten med en klype salt, fordi de «føler at det ikke kan stem­me».

- Det, ten­ker jeg, for­tel­ler om en be­gren­set kunn­skap om Jesus og hva han lærte. Tror man på Jesus, så tror man også på det bi­bel­sy­net han for­mid­let. Han trod­de på Adam og Eva som re­el­le per­soner, og han trod­de på pro­fe­te­ne og det de sa. Han trod­de på Gud som en reell per­son, og på Den Hel­li­ge Ånd.

Lo­gisk tenk­ning

Klau­sen ser at sær­lig gut­ter er vel­dig in­ter­es­sert i lo­gisk tenk­ning og na­tur­vi­ten­ska­pe­li­ge emner.

Når han for­kyn­ner at det fins bevis for at Jesus levde og stod opp fra de døde, synes han å se at gut­te­ne er mer in­ter­es­sert i slik fakta­un­der­vis­ning enn jen­te­ne. Ofte er det slik kunn­skap som skal til for at gut­ter skal ta en be­slut­ning om å tro eller ikke.

Chris Duwe synes det er vik­tig at barna får høre at det er vi­ten­ska­pe­lig for­svar­lig at det fin­nes en per­son­lig årsak til uni­ver­sets til­bli­vel­se, alias Gud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det synes jeg er kjer­nen i saken, for det er mange røs­ter som sier at alt er ma­te­rie og som kun un­der­sø­ker ma­te­ri­en for å så finne ut at det kun fin­nes ma­te­rie. Det er sirkel­ar­gu­men­ta­sjon. Barna for­tje­ner noe bedre.

Han mener det er vik­tig å knek­ke myten om at troen på Gud er imot vi­ten­skap, og få fram at vi­ten­ska­pen opp­står i kris­ten­dom­mens vugge.

- Vi må ikke glem­me de fles­te store uni­ver­si­te­te­ne i Euro­pa ble star­tet av Guds­tro­en­de men­nes­ker.

Når han ser på en blomst sam­men med dat­te­ren, leg­ger han vekt på å få fram at det er Gud som har lagd den.

- Først når vi har etab­lert at Gud har skapt ver­den, og at han har kunn­skap og rett til å be­stem­me over den, kan vi snak­ke om bi­bel­syn, mener han.

Ikke på tross av vi­ten­ska­pen

Duwe viser til Tom Bloo­mer, leder for Ung­dom i Opp­drag sitt uni­ver­si­tet på Ha­waii.

Han sier at 75 pro­sent av unge som har vært krist­ne, fra­sier seg troen etter å ha gått ut av uni­ver­si­te­tet. Ikke fordi kris­ten­dom­men er upå­li­te­lig, men fordi de ikke har kunn­skap om blant annet fi­lo­so­fi, etikk, apo­lo­ge­tikk og Bi­belsk ver­dens­bil­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Barna skal ikke bare tro på Gud med luk­ke­de øyne. Vi tror jo på Gud blant annet på grunn av na­tur­vi­ten­ska­pen og ikke på tross av den, sier Duwe.

«Vi som fa­mi­lie»

Når Kåre Sku­land snak­ker med sine egne barn om tema som be­rø­rer tro og vi­ten­skap, er han nøye med å si at «vi som fa­mi­lie vet at Gud skap­te ver­den, mens noen andre fa­mi­li­er ikke tror på det».

- Jeg in­klu­de­rer barna i min tro i måten jeg snak­ker på, og gir dem trygg­het. Dette er spørs­mål de skal slip­pe å ta stil­ling til i sine førs­te leve­år. Det hvi­ler barna fint i, sier han.

Jarle Wal­de­mar, bar­ne- og fa­mi­lie­pas­tor i Klip­pen Sand­nes, øns­ker ikke å så tvil i barna om det som står i Bi­be­len og har hel­ler ikke pro­blem med å tro at Gud skap­te ver­den på seks dager.

Trog tvil

- Ver­dens­bil­det blir grunn­lagt de førs­te fem årene. Men når barna kom­mer i ni-ti-års­al­de­ren, har de en annen for­stå­el­se.

Da er de mer re­flek­tert, og tro og tvil kom­mer opp. I den al­de­ren er det mer na­tur­lig å åpne opp for egne tan­ker, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Wal­de­mar opp­ford­rer for­eld­re til å være ærlig om sin tro, og at det for ek­sem­pel må kunne gå an å si at «jeg synes at det er vans­ke­lig å tro at alt ble skapt på seks dager».

Noe nytt å for­tel­le?

Viggo Klau­sen un­der­stre­ker at det ikke er noen selv­føl­ge at barna kjen­ner bi­bel­his­to­rie­ne len­ger, og at bi­bel­his­to­rie­ne bør for­tel­les i mye stør­re grad til de små i hjem­me­ne.

- Før de fyl­ler ti er ge­ne­relt ikke be­ho­vet for for­kla­ring så stort. Og når de har hørt his­to­rie­ne flere gan­ger, vil de si; den har jeg hørt før. Har du noe nytt å for­tel­le? Da opp­mun­t­rer han for­eld­re til å fri­mo­dig dele det de selv tror på, men hel­ler ikke være redd for å for­tel­le at andre kan­skje mener noe annet.

Dagen

Evolusjon og skapelse

Det har vært høy temperatur i Dagens debattspalter den siste tiden etter at Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, gikk ut og advarte mot lettvint argumentasjon fra kristne som tror jorden ble skapt på seks dager.

Vi har snakket med fire barnepastorer om hvordan vi skal presentere 1. Moseboks skapelsesfortellinger?

Les også
Å ta skapelsesberetningen på alvorEspen Ottosen