Pastoralt gjørmebad

Hvis man først begynner med å kriminalisere religiøse ytringer, er det vanskelig å se hvor 
man til slutt ender.

«Se hvor godt og vakkert det er når brødre bor fredelig sammen», heter det i åpningsstrofen i Salmenes bok kapittel 133. Salmisten beskriver hvordan fred mellom brødre er som når olje renner ned over hodet og ned i skjegget på ypperstepresten Aron. Kraftig bildespråk om hvordan enighet og respekt trosbrødre i mellom er en forutsetning når Guds tjenere blir salvet.

Det var ikke akkurat salveolje som fløt i rettssal 519i Oslo tingrett i forrige uke da pastorene Jan Kåre Christensen og Jan-Aage Torp møttes til juridisk dyst. Det var vel mer snakk om et skikkelig gjørmebad. Et pastoralt sådan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ukvemsordene haglet gjennom luften. Christensen satt tiltalt for å på sin blogg ha kalt Torp ting som «gammel gris», «horebukk og horkarl», «narsissist», «psykopat» og «falsk pastor/profet/apostel». Aktoratet gjorde et poeng nettopp av den store mengden sjikanøse karakteristikker rettet mot Torp fra Christensen. Bloggeren skal ha brukt slike uttrykk om Torp hele 920 ganger.

NYHETSKOMMENTAR:Bibeltime fra vitneboksen

Christensen forsvarte karakteristikkene med at han hadde støtte for sine skriverier i Bibelen. Han viste til de tekstene i Den nye testamentet som handler om skilsmisse og gjengifte og pekte på at ordet «hor» brukes om slike forhold. Torp er skilt fra sin kone og gift på nytt og i Christensens forestillingsverden gjør det Torp til en horkarl og uskikket til å være kristen leder.

Men også Jan-Aage Torp selv er aktiv på nettet. Og under vitneutspørringen av ham kom det frem at han selv også har vært rundhåndet med karakteristikkene han har latt fly over tastaturet sitt. Torp innrømmet at han hadde kalt Christensen for «lystløgner», «idiotisk», «demon», «ryktespreder», «slem», «ond og dum». Og ved minst et tilfelle skal han også ha karakterisert pastorkollegaen sin som «Anders Behring Breivik-tilhenger».

Dom i saken var ventet mot slutten av denne uken, men kom allerede på mandag. Det ble full seier for Torp. Christensen ble dømt til å betale den boten på 12.000 kroner han tidligere var ilagt for uttalelsene sine.

Til tross for utsiktene til mer kristelig gjørmebryting, håper vi at denne saken blir anket og havner i Lagmannsretten. Vi er enig med Christensens forsvarer Brynjar Meling i at dette er en prinsipielt svært viktig sak.

Det mener vi selv om vi vil være helt tydelig på følgende: Christensens skriverier på nettet er langt utenfor enhver anstendighet og langt utenfor enhver kristelighet. Det er ikke slik man skal omtale sin neste. Og den typen språkbruk hører definitivt ikke hjemme pastorkolleger imellom.

Men dermed er det ikke sagt at Christensens blogging bør være straffbar. Å dømme ytringer som kriminelle er i seg selv en svært alvorlig sak. Og spesielt når det er snakk om religiøse ytringer, slik det tross alt er i Christensens tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man kan mene mye både om Christensens bibelbruk og bibeltolkning. For de fleste av oss vil dette være fremmed. Men han har tross alt et trosmessig utgangspunkt for engasjementet sitt.

Torp er en mann som selv har søkt offentlighet og selv har kommet med sterke religiøse ytringer. Noen av dem med et krekelsespotensial som kanskje overgår det Christensen har stått bak. Vi tenker da ikke minst på Torps opptreden i NRK radio foran sommer-OL i Athen i 2004 der han profeterte at det ville komme et stort terrorangrep mot arrangementet. Det kom som kjent ikke. Vi vil følgelig mene at Torp selv derfor bør tåle sterkere karakteristikker enn en vanlig privatperson.

Og hvis man først begynner med å kriminalisere religiøse ytringer, er det vanskelig å se hvor man til slutt ender. Vi husker med gru straffeforfølgelsen i Sverige for noen år siden av pinsepastor Åke Green for ting han hadde sagt om homofili. Slike tilstander ønsker vi oss ikke her i landet.

Det skal svært sterke grunner til for å kriminalisere religiøse ytringer. De er etter vår mening ikke til stede i denne saken.