Korsnekt, fremmedfrykt og Guds kjærlighet

Når kor­set dras ned i en brun søle av frem­med­frykt, er min bønn at vi som krist­ne må få løfte det opp, vaske sølen av det og igjen la kor­set skin­ne og vise vei til Gud.

Når over 120 000 per­soner på få dager blir med i en pro­test­grup­pe på Face­bo­ok for en sak som iso­lert sett er gans­ke udra­ma­tisk, hva er det da som skjer?

Er det som fly­ter ut i kom­men­tar­fel­te­ne et re­sul­tat av den be­røm­te drå­pen i et fullt beger? Og kan det være at be­ge­ret ikke har så rent vann som vi gjer­ne skul­le ønske oss?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En­ga­sje­men­tet har væt stort etter at Siv Kris­tin Sæll­mann ikke fikk bruke kors i NRKs ny­hets­sen­ding.

Hvor­dan i all ver­den kan et lite, dis­kret kors vekke så store re­ak­sjo­ner?

For det førs­te: NRKs hold­ning til bruk av kors i ny­hets­sen­din­ge­ne er til en viss grad for­ståe­lig. Selv om jeg mener at det var en over­re­ak­sjon, er det ikke vans­ke­lig å se re­le­van­sen i de fag­li­ge ar­gu­men­te­ne som bru­kes.

For NRK hand­ler dette først og fremst om å iva­re­ta jour­na­lis­tisk in­tegri­tet og ikke ha en frem­ferd eller på­kled­ning som for­styr­rer kom­mu­ni­ka­sjo­nen, enten med se­er­ne eller med in­ter­vju­ob­jek­tet.

Pro­ble­met opp­står når for­bu­det gjø­res på bak­grunn av noen - ukjent hvor mange - hen­ven­del­ser. Da opp­le­ves dette som et kne­fall for en liten mi­no­ri­tet - ukjent hvem - som ikke øns­ker å se dette lille kor­set rundt hal­sen.

Mange krist­ne opp­le­ver dette som en be­grens­ning av fri­he­ten til å ut­tryk­ke sin tro. De har behov for å si ifra for å iva­re­ta den krist­ne tros plass i of­fent­lig­he­ten.

Og sett i lys av Stål­sett-ut­val­gets ut­red­ning «Det livs­syns­åpne sam­funn», frem­står NRKs hold­ning som å be­ve­ge seg bak­lengs inn i frem­ti­den.

Sam­fun­net, og den of­fent­li­ge de­bat­ten, blir fat­ti­ge­re om se­ku­la­ri­te­tens nøy­tra­li­tets­for­stå­el­se blir idea­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig fin­ner vi mange som gjør dette til en de­batt om nors­ke ver­di­er. Og dette er et stør­re pro­blem for meg som kris­ten enn et kors rundt hal­sen på en jour­na­list.

Disse peker gjer­ne på inn­vand­re­re ge­ne­relt og mus­li­mer spe­si­elt som grun­nen til at kor­set opp­le­ves som stø­ten­de. Norsk kul­tur er under an­grep, hev­der de, og det må tas nød­ven­di­ge grep - ikke minst i inn­vand­rings­po­li­tik­ken - for å be­va­re Norge som et kris­tent land.

Og i neste set­ning viser de gjer­ne i ord og hold­ning at den krist­ne tro har lite eller in­gen­ting å bety for dem.

Når kor­set der­med blir gjort til et sym­bol for norsk kul­tur, må jeg som kris­ten si ifra. For da har vi be­ve­get oss bort fra det som er kor­sets egent­li­ge bud­skap: Guds kjær­lig­het til men­nes­ke­ne og Jesu frel­sen­de død for oss.

Kor­set hand­ler om å elske oss som ikke for­tje­ner det, vise om­sorg mot oss som mot­ar­bei­der Gud, å gi av­kall på sitt eget for å gi men­nes­ker det evige livet - om en gud­dom­me­lig kjær­lig­het og nåde som spren­ger alle gren­ser for sunn for­nuft.

Når så kor­set dras ned i en brun søle av frem­med­frykt, er min bønn at vi som krist­ne må få løfte det opp, vaske sølen av det og igjen la kor­set skin­ne og vise vei til Gud.

Hvor­dan kan det skje? Ved at vi i ord og hand­ling viser Guds kjær­lig­het og lever ut Jesu nåde til våre med­men­nes­ker. Da kan kor­sets bud­skap igjen bli hørt og tatt imot i lan­det vårt.

Jarle Haugland

daglig leder i Familie & Medier

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Korset
Les også
NRK og korset
Les også
- Bruk korset med stolthet
Les også
Maler over korset på kapell
Les også
Fjerner korset fra politibileneRiksvåpen