Få, men gledelige seire for forfulgte

Appelltjenesten for forfulgte er viktig, mener Ramin Rad (32). - Det åpner folks øyne så de forstår hva som skjer i Iran.

Stefa­nus­al­li­an­sen har gjort opp sta­tus for ap­pell­året 2013. Løs­la­tel­sen av tre egyp­te­re fra feng­sel i Libya og fri­gi­vel­sen av kon­ver­tit­ten Mus­ta­fa Bord­bar er to hen­del­ser som gir grunn til glede, i en el­lers trist sta­ti­stikk.

I juli i fjor ble ira­ne­ren dømt til 10 års feng­sels­straff på grunn av po­li­tis­ke an­kla­ger. 27-årin­gen ble ar­res­tert midt under jule­fei­rin­gen med ven­ner året før. Dom­sto­len an­kla­get ham for å ha del­tatt i en «anti­stat­lig or­ga­ni­sa­sjon» med hen­sikt å begå for­bry­tel­ser som truer na­sjo­nens sik­ker­het. Den «anti­stat­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­nen» var en kris­ten hus­me­nig­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vet godt hvem Mus­ta­fa Bord­bar er, for­tel­ler Ramin Rad til Dagen. Sam­men med bro­ren Amin (30) lager ira­ne­ren pro­gram­mer for web-TV fra sitt hjem på Voss. Han fikk selv nett­opp be­skjed om at den irans­ke sik­ker­hets­tje­nes­ten var kjent med virk­som­he­ten deres og an­kla­get dem for å være «sio­nis­ter og fien­der av re­gi­met».

- Hvis ira­ne­re er krist­ne blir de all­tid spurt om de er fra Is­rael, for­tel­ler Rad.

Han an­be­fa­ler krist­ne å en­ga­sje­re seg i ap­pell­tje­nes­te, også for egen del:

- Det åpner folks øyne så de for­står hva som skjer i Iran, sier han.

Bil­lig

Kris­tin Stora­ker, men­neske­ret­tig­hets­råd­gi­ver i Stefa­nus­al­li­an­sen gjør det samme.

- Ap­pell­tje­nes­ten er kon­kret og bil­lig. Det kos­ter bare noen mi­nut­ter og et fri­mer­ke, og er til­gjen­ge­lig for både unge, voks­ne og eldre.

I dag sen­der Stefa­nus­al­li­an­sen cirka ti brev i året til rundt 6.000 ap­pell­ven­ner. De blir opp­ford­ret til å sig­ne­re ap­pell­bre­vet og sende det til myn­dig­he­te­ne i det ak­tu­el­le lan­det. Noen gan­ger er ap­pell­bre­vet en opp­munt­rings­hil­sen til den fengs­le­de selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en­kel­te si­tua­sjo­ner kan for ek­sem­pel di­plo­ma­tis­ke ka­na­ler være en mer hen­sikts­mes­sig måte å gå til verks på.

- Hver sak må be­døm­mes in­di­vi­du­elt, sier Stora­ker.

Det er også Am­ne­stys er­fa­ring. Stefa­nus­al­li­an­sen og Am­ne­sty har en liten over­lep­ping i en­ga­sje­ment, men det er ikke ofte at de kjø­rer kam­pan­jer for de samme men­nes­ke­ne sam­ti­dig.

- Det må være i til­fel­let med Asia Bibi, for­tel­ler Stora­ker. Den pa­kis­tans­ke kvin­nen ble dømt til døden for blas­fe­mi og har sit­tet fengs­let siden 2009, langt unna mann og fem barn. En­ga­sje­men­tet for den krist­ne kvin­nen har ikke ført frem enda.

- Ef­fek­tivt

Gerald Kador Folk­vord, po­li­tisk råd­gi­ver i Am­ne­sty kan ikke tall­fes­te hvor mange av deres ap­pell-ak­sjo­ner som gjel­der krist­ne som er fengs­let for sin tro.

Ofte gjel­der sa­ke­ne både yt­rings­fri­het og tro. Som ek­semp­ler viser Folk­vord til den eri­tre­is­ke pa­tri­ar­ken Abune An­to­nios i den or­to­dok­se kir­ken. Han kri­ti­ser­te urett­fer­di­ge fengs­lin­ger, noe som førte til at han selv ble fengs­let.

I Kina har ad­vo­ka­ter som ikke nød­ven­dig­vis selv er krist­ne for­svart krist­ne. Den mest pro­mi­nen­te, Gao Zhi­s­eng, ble fengs­let for å ha for­svart både krist­ne og Falun Gong-ut­øve­re. Ap­pell­tje­nes­ten står sterkt også i Am­ne­sty.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er der Am­ne­sty be­gyn­te.

Folk­vord tror ap­pell­tje­nes­ten er noe av det mest ef­fek­ti­ve Am­ne­sty er med på.

- Mange for­bin­der i dag Am­ne­sty med landeks­per­ter. Men deres vik­tigs­te jobb er å skaf­fe in­for­ma­sjon som Am­ne­stys med­lem­mer kan gjøre noe med. Ap­pell­tje­nes­ten blir sta­dig vik­ti­ge­re fordi men­neske­ret­tig­he­ter har stor be­tyd­ning i in­ter­na­sjo­nal po­li­tikk. Brudd på men­neske­ret­tig­he­ter med­fø­rer tap på øko­no­misk og po­li­tisk hand­lings­rom, på­pe­ker han.

Folk­vord viser også til be­tyd­nin­gen av twit­ter- og face­bo­ok­mel­din­ger til stats­le­de­re der det blir syn­lig «for alle» at de har fått kri­tikk.

- I dag har vi flere og ras­ke­re mu­lig­he­ter for å rea­ge­re. Det er ingen sak å sette sin elek­tro­nis­ke un­der­skrift på brev og sms-er som kan do­ku­men­te­re at du kjen­ner til en sak og bryr deg om den.

DAGEN

Appelltjenesten i Stefanusalliansen

Stefanusalliansen hadde følgende appellsaker i 2013:

Mustafa Bordbar - frigitt

Fire egyptere som ble arrestert i Libya, anklaget for å ha spredt kristne bøker i landet - frigitt

Pågående saker:

Pakistanske Asia Bibi som ble dømt til døden for blasfemi og sitter fengslet langt fra mann og fem barn

Kinesiske Alim Yimiti sitter fengslet for å ha lekket topphemmelig informasjon til utenlandske organisasjoner.

Iraneren Saeed Abedini sitter fengslet for å ha undergravet rikets sikkerhet.

Den kristne minoriteten Kachinfolket i Burma opplever overgrep

Pastor Kashkumbayev er arrestert for å ha påført en kvinne i menigheten psykiske lidelser og journalist Kharlamov er fenglset for å ha spredd religiøst hat i Kasakhstan.

Nordkoreanske flyktninger i Kina er utsatt for menneskehandel og tvangsekteskap.

Turkmenske Umid og kona Malahat er dømt til fire år i arbeidsleir etter å ha skadet en nabo i selvforsvar.

Appellvenner får tilstendt appellaksjoner.

Sendingene gir en beskrivelse av saken som appellvennene skal appellere for og inneholder som regel et brev på engelsk til en øvrighetsperson med en konkret oppfordring til å bruke sin innflytelse til å hjelpe i en konkret sak. Andre ganger kan appell-saken være støtte til en forfulgt kristen.

Brevet kommer også i norsk oversettelse.

Appellvennen skriver under brevet, kjøper frimerke og postlegger det til oppgitt adresse.