KIRKEHISTORIE: Leif Jacobsen, pastor i Metodistkirken og tidligere en del av trosbevegelsen tror Ulf Ekman vil bli til stor velsignelse for Den katolske kirke og at han er med og skriver kirkehistorie. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

- Det største religiøse jordskjelvet i Skandinavia

Nyheten om at Ulf Ekman blir katolikk, overrasker og bedrøver norske kirkeledere Dagen har vært i kontakt med.

Pas­torSten Sø­ren­sen om­ta­ler ny­he­ten som det størs­te re­li­giø­se jord­skjel­vet han har opp­levd i sitt liv i Skan­di­na­via, og det er med be­drø­vel­se han hører om det.

- Vi hadde hatt så behov forUlf Ekman i re­for­mert set­ting i Fri­kir­ke-Skan­di­na­via. sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leif Ja­cob­sen, pas­tor i Me­to­dist­kir­ken og tid­li­ge­re en del av tros­be­ve­gel­sen er over­ras­ket når han får høre ny­he­ten, og be­grun­ner det med den store lære­mes­si­ge for­skjel­len det er mel­lom lu­thersk re­for­ma­to­risk tra­di­sjon ogDen ka­tols­ke kirke.

Et kvante­sprang

- Jeg vet hva han har stått for lære­mes­sig. Det er et kvante­sprang fra der han har mar­kert seg tid­li­ge­re til der Den ka­tols­ke kirke be­fin­ner seg. Når det er sagt, så har Ulf Ekman en stor og vik­tig tje­nes­te i Guds rike og i Jesu kris­ti kirke, der Den ka­tols­ke kirke også er med. Jeg tror han vil bli til stor vel­sig­nel­se der, og at han er med og skri­ver kirke­his­to­rie, sier han.

Sø­ren­sen un­der­stre­ker at han all­tid har hatt en dyp re­spekt og be­und­ring for Ekman, og det han har gjort for Guds rike vil han all­tid takke for, men grei­er ikke å for­stå at Ekman tar et så ra­di­kalt seg.

Slått ut

- Noen har jo fryk­tet at det skul­le skje, men det var vel ingen som tenk­te at det kunne skje. Jeg føler meg helt slått ut, sier han, og opp­ford­rer til bønn for Li­vets Ord og for hele nett­ver­ket.

- Min frykt er at dette vil skape store bøl­ger inn i nett­ver­ket av tros­for­sam­lin­ger, sier han.

Terje He­ger­tun, pinse­venn og første­ama­nu­en­sis ved Me­nig­hets­fa­kul­te­tet, er ikke over­ras­ket når han får høre ny­he­ten, med bak­grunn i at Ekman over noen år har ori­en­tert seg i ret­ning av de elds­te kirke­sam­fun­ne­ne og i ret­ning av ka­tolsk tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Per­son­lig ten­ker jeg at man først og fremst må re­spek­te­re per­soner for de pro­ses­ser da har vært gjen­nom og be­slut­nin­ger de tar. Når Bir­git­ta og Ulf tar det ste­get, gjør de det ikke ut fra tak­tis­ke eller kirke­po­li­tis­ke hen­syn.

Et øku­me­nisk klima

He­ger­tun sier vi­de­re at det som skjer er et ut­trykk for at kir­ke­ne over mange år har snak­ket med hver­and­re, og ikke bare om hver­and­re. Det fins et øku­me­nisk klima som gjør at man har for­stått hver­and­res an­lig­gen­der og teo­lo­gis­ke sær­trekk bedre enn før, mener han.

- Jeg ten­ker at det å bytte kirke­sam­funn i seg selv ikke er det mest dra­ma­tis­ke i livet og ser ikke på det som en vel­dig stor hen­del­se i så måte. Men i den grad jeg skal være kri­tisk, så er det nok de som ikke helt har klart å henge med i de re­la­tivt store end­rin­ge­ne som har skjedd. Før var det bare en ting som gjaldt, og det var å være til­knyt­tet Li­vets Ord.

Han tror ikke at Ek­mans ut­mel­del­se kom­mer til å for­and­re mye av kirke­bil­det i Skan­di­na­via, men at det hel­ler sier noe om at kli­ma­et mel­lom kir­ke­ne har end­ret seg.

- Per­son­lig er jeg glad for at Ulf Ekman de se­ne­re år har snak­ket mer om kris­ten enhet enn den mer split­ten­de pro­kla­ma­sjo­nen han hadde tid­li­ge­re. Så får vi se hvil­ken iden­ti­tet Li­vets Ord vil ha i årene frem­over. Det vil nok være en ut­ford­ring, tror han.

Dagen