KJÆRLIGHET: Når vi fortjener kjærligheten den minst, trenger vi den mest. ILL.FOTO: Frank May / NTB scanpix

Det største av alt

Hva er det som du ønsker skal kjennetegne deg og flyte ut fra ditt liv? Hva er det største av alt?

Du har kanskje spurt deg selv: Hva er det største i livet? Jeg tenker ikke på om du skal øke din inntekt eller legge vekt på mer fritid og hyttebygging i år. Jeg mener; det som du ønsker skal kjennetegne deg og flyte ut fra ditt liv? Hva er det største av alt?

Kanskje det er tro, sier du. For uten tro er det umulig å behage Gud. Det står i Bibelen. Og hver den som søker Gud må tro at han finnes og lønner dem som søker Ham. Det er fundamentalt. Troen er virkelig en av de tre ting som blir stående.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kanskje noen vil si: Håp er det største. Opplevd håpløshet kan ødelegge et menneskes livsmot. Utvilsomt. Håpet er en av de tre ting som blir stående.

Skriften sier oss imidlertid at det er noe som er enda større. For om du har tro på størrelse med et sennepsfrø, så du kan flytte fjell, men mangler kjærlighet - er du intet, sier apostelen Paulus. Derfor er kjærligheten størst av alt, konkluderer han i 1. Korinterbrevs berømte kapittel 13.

Slik Gud er en og samtidig tre, slik er også Hans kjærlighetsgave. I Guds kjærlighet finnes nemlig også både troen og håpet. Gud er størst. Derfor er kjærligheten størst av alt. For Gud er kjærlighet. Guds kjærlighet rommer mest og favner dypest. Her er det både tro og håp.

Paulus - vanligvis karakterisert som troens predikant i Det nye testamentet, apostelen som kommer med Guds budskap om hvordan vi kan bli rettferdige for Gud gjennom tro på Jesus Kristus - det er nettopp han som fremhever kjærligheten så sterkt. Kjærligheten gjør ikke nesten noe vondt. Derfor er kjærligheten lovens oppfyllelse, sier han. (Rom.13,10)

Paulus insisterer på at det største av alt er kjærligheten. Han kaller det for en enda bedre vei. Paulus får full støtte mange andre steder i Skriften. Apostelen Peter sier med realisme: Framfor alt, ha inderlig kjærlighet til hverandre, for kjærligheten skjuler en mengde synder. (Pet.4,8) Apostelen Johannes skriver praktisk: Mine kjære: La oss elske hverandre. For kjærligheten er av Gud, og hver den som elsker er født av Gud og kjenner Gud. Når alt er sagt, alt er tolket, alt er gjort og alt er utlagt om å leve som etterfølger av Jesus sier kjærlighetens hymne: Så blir de stående disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.

Det er mange slags kjærlighet, synger Jan Eggum. Det har han rett i. Kjærlighet i dagliglivet er det ultimate tegnet på at Jesus lever i oss.

Paulus skriver om kjærligheten til menigheten i Korint. En menighet han elsket. En menighet med interne splittelser, splid og rettssaker, åpenhet for falske lærere og åpenbare moralske utskeielser som selv ikke hedningene ville høre tale om. Det må være et tegn på oss som leser hvor kjærlighetens voldsomme kraft virkelig behøves.

Alle mennesker trenger både å gi og motta kjærlighet for å leve, bli reist opp, for å bli bekreftet. Vi trenger kjærligheten for å eie den trygghet som vi var ment å ha. Hvem kan tenke seg et liv uten noen form for kjærlighet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når vi fortjener den minst, trenger vi den mest. Denne kjærligheten viser seg nettopp å være så vidunderlig, fordi den er på tross av. Derfor er den så stor og kan utrette så mye. Derfor er det så fantastisk å bli møtt av den. Derfor er de gode nyhetene om Jesus så gode. På tross av vår synd elsket Gud verden og gav oss Frelseren Jesus. I tro får du ta imot Ham og kjærligheten Hans. Om du ber om det, vil Gud daglig fylle ditt hjerte med den samme type kjærlighet som finnes i Jesu hjerte.

Gud selv vil lære deg å elske. Den er meget praktisk. Den gjør deg mer oppfinnsom til alt godt og mer følsom overfor andre. Den sier unnskyld og den sier: Du er tilgitt. Og tusen andre ting. Kjærligheten utretter de største mirakler. Gjør det til din daglige bønn om å vandre i den. Det er en bønn etter Guds hjerte. Den vil daglig besvares. For størst av alt er kjærligheten.

Om jeg taler med menneskers og englers tunger, men ikke har kjærlighet, da er jeg bare drønnende malm eller en klingende bjelle. Om jeg har profetisk gave, kjenner alle hemmeligheter og eier all kunnskap, om jeg har all tro så jeg kan flytte fjell, men ikke har kjærlighet, da er jeg intet. Om jeg gir alt jeg eier til brød for de fattige, ja, om jeg gir meg selv til å brennes, men ikke har kjærlighet, da har jeg ingen ting vunnet.

1 Kor 13:1-3

Les også
Valpene
Les også
Da kyrne stod vakt
Les også
Gaven
Les også
Sjakk, men ikke matt
Les også
Fluen førte til frelse