Pave Frans kåret til årets person av Time

Time Magazine utpeker hvert år en «person of the year», og utnevnelsen går til noen som har utmerket seg i løpet av året. I fjor var det den amerikanske presidenten Barack Obama, i år er det pave Frans som får utmerkelsen. Han vant foran den ame­ri­kans­ke av­hop­pe­ren Ed­ward Snow­den.

«I løpet av et par måneder har pave Frans løftet fram kirkens viktigste oppdrag - kirken som tjener og trøster for de sårede mennesker i en ofte hard verden. Dette er gjort fremfor det læremessige politiarbeidet som var så viktig for hans siste forgjengere, skriver Time Magazine som en av begrunnelsene for at den katolske kirkens leder nå utnevnes til «Person of the year». På andre plass blant årets personer utnevnes Edward Snowden, som var kilden til den store journalistiske avsløringen i britiske The Guardian om USAs masseovervåkning.

Redaktør Nancy Gibbs skriver i sin begrunnelse at pave Frans har brakt pave­døm­met ut av pa­las­set og ut på ga­te­ne, for å for­plik­te ver­dens størs­te kirke til å kon­fron­te­re sine størs­te behov og for å ha ba­lan­sert dom opp mot nåde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sjel­den har en ny­kom­mer på ver­dens­sce­nen fått så mye opp­merk­som­het så fort - fra unge og gamle, tro­en­de og ky­ni­ke­re - som pave Frans, skri­ver hun vi­de­re.

Og kanskje er det et bevis på at magasinet gjorde rett da det ble kjent at paven i 2013 også er den mest omtalte person på det sosiale nettverket Facebook over hele verden.

Det er nettsiden Mashable, som overvåker trender innen sosiale medier, som henviser til nye data fra Facebook. Disse forteller at paven i 2013 er det mest omtalte «emnet» på Facebook. Man mater antall innlegg som nevner en viss person eller hendelse - og inkluderer relaterte hashtags.

Den 76-åri­ge paven - som opp­rin­ne­lig heter Jorge Mario Berg­og­lio og kom­mer fra Ar­gen­ti­na - har ledet den ka­tols­ke kirke siden 13. mars i år.

DAGEN

Les også
Pave Frans ber for bortførte nonner
Les også
Pave Frans langer ut mot «økonomiens diktatur»
Les også
Pave Frans vasket føtter i ungdomsfengsel
Les også
Pave Frans - katolikkenes nye far
Les også
Se bildeserie fra innsettelsen til pave Frans