Pave Frans langer ut mot «økonomiens diktatur»

Pen­ge­ne skal tjene, ikke hers­ke, tord­net pave Frans i sin førs­te store tale om ver­dens­øko­no­mi­en.

Det frie mar­ke­det er blitt et ty­ran­ni hvor men­nes­ker verd­set­tes kun for sin evne til å for­bru­ke, ad­var­te pave Frans i talen, som han holdt i Va­ti­ka­net tors­dag.

- Vi har skapt nye gude­bil­der. Den gamle dan­sen om gull­kal­ven har fun­net et nytt og hjerte­løst ut­trykk i en penge­kult og et øko­no­misk dik­ta­tur som er uten an­sikt og uten noe sant men­nes­ke­lig mål, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det som trengs, er iføl­ge pave Frans «en fi­nans­re­form langs etis­ke lin­jer» for å få på plass et øko­no­misk sys­tem som er til alles beste.

- So­li­da­ri­te­ten, som er de fat­ti­ges skatt, ses ofte på som kon­tra­pro­duk­tiv, i strid med øko­no­mi­ens lo­gikk. Men sam­ti­dig som inn­tek­ten til et lite mindre­tall øker ras­ke­re og ras­ke­re, smuld­rer den opp for det store fler­tal­let, sa han.

Iføl­ge paven skyl­des denne uba­lan­sen en mar­keds­li­be­ra­lis­tisk ideo­lo­gi som har umu­lig­gjort ef­fek­tiv stat­lig sty­ring av øko­no­mi­en.

- Et nytt, usyn­lig og til tider vir­tu­elt ty­ran­ni er etab­lert som en­si­dig og ubønn­hør­lig inn­fø­rer sine egne lover og reg­ler, ad­var­te han.

Pave Frans er fra Ar­gen­ti­na, og hans gamle navn er Jorge Mario Berg­og­lio. Han har tatt sitt pa­ve­navn etter Frans av As­si­si, de fat­ti­ges hel­gen.