Facebook-gruppen «Ja til å bære kors når og hvor jeg vil» tirsdag 12. november.

Oppfordrer folk til å bruke kors som profilbilde på Facebook

Etter over 121.000 «likes» tar Facebook-gruppen «Ja til å bære kors når og hvor jeg vil» aksjonen et steg videre. Og 62-åringen som startet det hele vurderer å tatovere et kors på seg selv.

- Skrit­tet til å mene kan være skrit­tet til å vise. Nå kan vi vise gjen­nom pro­fil­bil­det at vi vil frem­hol­de kor­set - det kraf­tigs­te sym­bo­let på det lan­det vårt er tuf­tet på, sier Dag Sand­slett (62), man­nen bak Face­bo­ok-grup­pen.

Nå oppfordrer han med­lem­mer i grup­pen om å laste opp et pro­fil­bil­de, enten av sitt eget kors eller et annet kors­bil­de. Ak­sjo­nen har en klar adres­se.

- La det nye pro­fil­bil­det ditt stå ut uken som en hil­sen til NRK, skri­ver han på Face­bo­ok-grup­pen.

Nylig opp­ford­ret også Sand­slett til påske-mo­bi­li­se­ring for kor­set.

Enorm opp­merk­som­het
Mens kors­de­bat­ten raste i medie­ne ble Face­bo­ok-si­den «Ja til å bære kor­set når og hvor jeg vil» opp­ret­tet. På en drøy uke har den vokst jevnt og trutt, og er nå pas­sert 121.000 «likes».

- Er taket nådd?

- Det trod­de jeg når den pas­ser­te 50 000. Det har jeg ingen kon­troll på, sva­rer Sand­slett.

- Face­bo­ok-grup­pen din har til tider vært en arena for svært ra­sis­tis­ke yt­rin­ger. Ser du noen fall­gru­ver i en slik ak­sjon?

- Nei, det får jeg in­der­lig ikke håpe. Jeg prø­ver å re­di­ge­re mye av det som er over­tramp, som ikke er in­nen­for yt­rings­fri­he­tens gren­ser. Kor­set er ikke ene­rå­de­ne, men det betyr så mye for så mange. Der­som folk øns­ker å star­te en lig­nen­de kam­pan­je for andre re­li­giø­se sym­bo­ler, så øns­ker jeg dem selv­føl­ge­lig lykke til med det, sier Sand­slett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere har al­le­re­de slut­tet seg til kors-ak­sjo­nen som ble satt i gang tirs­dag.

Dette er ikke førs­te gang nors­ke Face­bo­ok-bru­ke­re går i gang med en pro­fil­bilde­ak­sjon. I kjøl­van­net av ter­ror­ak­sjo­nen 22. juli lot mange det nors­ke flag­get pryde pro­fil­bil­det sitt.

Nærme tatove­ring

Sand­slett sa tid­li­ge­re til Dagen at der­som grup­pen pas­ser­te 100.000 «likes» så skal han ta en ta­to­ve­ring av et kors på un­der­ar­men.

- Det sit­ter «gysla» langt inne, men nå har jeg sett på bil­der og tatt kon­takt med en ta­to­vør, for­tel­ler Sand­slett, som sam­ti­dig un­der­ste­ker at det fort­satt er litt som gjen­står før tat­ove­rin­gen er et fak­tum.

Korsforbud i NRK

Forrige mandag ble det kjent gjennom Vårt Land at NRKs nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann nektes å bruke et kors som halssmykke på sending.

Korset hun brukte var 14 millimeter høyt.

NRK-ledelsen hevder at saken handler om at de som jobber i NRK skal kle seg nøytralt, både når det gjelder klær og smykker.

Les også
Fra Facebook-aksjon til korsvandring
Les også
Dag (62) har fått 90.000 Facebook-likes på to dagerEngasjement for kors
Les også
- Riktig av NRK å si nei til kors på skjermenKorsforbud i NRK
Les også
Hets og hat i korsdebattKors-saken