Norges nest eldste fyller 109 år skjærtorsdag

Jenny Severine Lindefjell har 18 barne­barn, 48 olde­barn og 29 tipp­olde­barn.

Den en­ga­sjer­te mi­sjons­kvin­nen har de siste årene bodd på Fjot­land om­sorgs­sen­ter i Kvin­log i Vest-Ag­der. Hun sit­ter i rulle­stol, og møtte oss med et varmt smil da vi traff henne i de­sem­ber i fjor.

Jenny Severine Lindefjell er i dag lan­dets nest elds­te inn­byg­ger. Hun er i bra form med tanke på sin høye alder, men sli­ter noe med hør­sel og trett­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

146 gjes­ter

- Vi skal feire mor med sel­skap på Ut­sik­ten ho­tell i Kvinesdal skjær­tors­dag. Det kom­mer etter pla­nen 146 gjes­ter med ord­fø­re­ren i spis­sen, for­tel­ler dat­te­ren Mar­ti­ne Ljos­land til Dagen.

- Jeg spur­te mor hvor gam­mel hun nå blir. Hun svar­te føl­gen­de: «Jeg er født i 1905». Hun føl­ger godt med, og har det bra, leg­ger Ljos­land til.

- Hvor­dan opp­le­ver du at din mor fyl­ler 109 år?

- Det er vel­dig rart, for jeg hadde aldri inn­bilt meg at hun skul­le bli så gam­mel. Jeg trod­de ikke en gang at hun skul­le bli 100 år, smi­ler Mar­ti­ne Ljos­land.

Kris­ten hele livet

Dat­te­ren for­tel­ler at moren har vært en kris­ten hele livet, og var tro­fast i flok­ken på bede­hu­set.

- Hun var vel­dig in­ter­es­sert i mi­sjons­ar­beid, og hadde sin faste plass i for­enin­gen. Mor var spe­si­elt flink til å hekle, og har laget mange fine hånd­ar­beid til mi­sjo­nen, for­tel­ler Mar­ti­ne Ljos­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når hun er på besøk hos sin mor, plei­er hun å lese noen sen­tra­le bi­bel­vers for henne, og dette er noe moren set­ter pris på.

Jenny fikk en gang spørs­mål om hun hadde him­mel­leng­sel, og da var sva­ret:

«Jeg burde vel hatt det, men jeg synes at jeg har det så godt her»!

Be­stilt bloms­ter

Ord­fø­rer Svein Arne Jer­stad har for lengst be­stilt bloms­ter­opp­sat­sen som han skal ha med seg til burs­dags­fei­rin­gen.

- Selv­føl­ge­lig skal jeg stil­le opp da. Det er spen­nen­de å ha en som er blant Nor­ges elds­te som inn­byg­ger i kom­mu­nen, sier Jer­stad til Dagen.

- Vi er stol­te av Jenny. Det er flott å ha en per­son i blant oss som har opp­levd om­trent hele for­ri­ge år­hund­re, leg­ger han til.

Gift som 18-åring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jenny kom­mer opp­rin­ne­lig fra nabo­kom­mu­nen Eiken, og som 16-åring kom hun for å bli tje­neste­jen­te på går­den til An­ders Linde­fjell i Fjot­land. Men det som star­tet som ar­beid gikk etter hvert over til kjær­lig­het. Jenny var 18 år da hun gif­tet seg med den 19 år eldre An­ders.

Livet hen­nes har vært pre­get av hardt ar­beid på en gård med sauer og kyr, og det ble utal­li­ge turer til fjells der dy­re­ne hadde som­mer­bei­te. I til­legg fikk hun an­svar for sju barn, men tre av dem er døde i dag.

Jenny har nå 18 barne­barn, 48 olde­barn og 29 tipp­olde­barn.

Jenny Severine Lindefjell ble enke al­le­re­de i 1969. Man­nen ble den siste tiden pleiet hjem­me av sin kone.

- Mor hadde et strev­somt ar­beid gjen­nom livet. Hun del­tok også ute med gårds­ar­bei­det, og hadde noen kraf­ti­ge ar­beids­hen­der, sier Mar­ti­ne Ljos­land.

DAGEN

Norges fire eldste

Disse nålevende personene har levd lengst i Norge per 15. april 2014:

* Elisabeth Julie Ekenæs, Oslo, født 26. desember 1904

* Jenny Severine Lindefjell, Kvinlog, født 17. april 1905

* Ragnhild Valborg Hanssen, Moss, fødte 2. august 1906

* Astrid Gunhild Solberg, født 15. februar 1907

* Statistisk sentralbyrå opplyser at pr. 1. januar 2014 var det 29 kvinner og fire menn som var 105 år eller eldre

- Forventet gjennomsnittlig levealder i Norge er for tiden 82,7 år for kvinner og 79,7 år for menn

Les også
- Nøkkelen er å alltid være enig med kona