Kirken vedtok liturgi for hus og hjem

Den nors­ke kirke skal nå tilby vel­sig­nel­se av nye hjem, samt for­bønn der men­nes­ker opp­le­ver uro i hjem­met.

Kirke­mø­tet ved­tok tirs­dag en li­tur­gi som kan bru­kes når folk ber pres­ten eller en annen kir­ke­lig med­ar­bei­der om å komme og vel­sig­ne hjem­met deres.

Den som bor i huset skal være til stede under hand­lin­gen. Kir­ken un­der­stre­ker også at det ikke er deres opp­ga­ve å ta stil­ling til mu­li­ge år­sa­ker til at noen opp­le­ver det som blir kalt uro i huset, men kir­ken vil gi sjele­sorg og hjelp med Guds ord og bønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nye li­tur­gi­en er byg­get på en nord­sa­misk va­ri­ant, opp­ly­serDen nors­ke kirke.

- Jeg synes det er bra at kir­ken kan tilby folk et trygt al­ter­na­tiv med denne li­tur­gi­en. Slik li­tur­gi­en er ut­for­met nå, er den både trygg­hets­frem­men­de og flek­si­bel nok, sier Gun­nar Gjev­re fra Hamar bispe­dømme­råd.

På Kirkemøtet var det diskusjoner om hvorvidt velsignelsen skulle utformes som en liturgi eller en veiledning, men delegatene samlet seg altså om å gi velsignelsen status som liturgi. Det betyr blant annet at velsignelsen er utformet som et ritual.

«Spøkelsesliturgi»

Flere var på for­hånd skep­tis­ke til li­tur­gi­en, og det ble brukt ord som«spø­kel­ses­li­tur­gi».

- Hvor­dan blir dette opp­fat­tet? Vi vet at det er stor bu­si­ness knyt­tet til uro i hus. Jeg er redd li­tur­gi­en set­ter dette i sys­tem, sier de­le­gat Einar Bjerk­vik Bovim.

Også sogne­prest i El­ve­rum, Ole Kris­ti­an Bon­den, erskep­tisk.

- Pro­ble­met med saken er at den opp­fat­tes som en spø­kel­ses­li­tur­gi. Der­for hadde jeg øns­ket at vi kunne vedta det som en vei­led­ning, som har en annen sta­tus, sier Bon­den.

Ikke båt, bil eller fly

I møteprotokollen understreker komiteen at «å vedta en slik liturgi ikke medfører at det også må utarbeides egne liturgier for velsignelse av båt, bil, fly o.l..». Komiteen viser til at det i bønneboken er tematisert en rekke andre livssituasjoner enn forholdene i hus og hjem, uten at det utarbeides liturgier for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nye liturgien er utformet med en rekke bibelvers og bønner. Endelig versjon av liturgien vil trolig være klar til bruk i løpet av sommeren i år. Vedtaket ble fattet mot én stemme.(©NTB)