Vil gjøre Luther forståelig for unge

En ny bok om Martin Luther for barn og unge legger vekt på tesene som startet reformasjonen.

– Det er jo som kjent reformasjonsjubileum neste år, og i den forbindelse hadde vi lyst å gi ut en bok omLuther, sier IKOs forlagssjef Heidi Jannicke Andersen.

Boka «Martin Luther og oppslaget på kirkedøra» av Meike Roth-Beck er oversatt fra tysk til norsk avOskar Stein Bjørlykke. Dr. theol. Roger Jensen har vært faglig konsulent i arbeidet med oversettelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som kanskje skiller denne boken fra andre bøker rettet mot barn og unge som kommer i jubileumsåret, er at vekten er på tesene. Tesene forklares og utlegges. De oversettes ikke bare ord for ord, men man spør hvordan dette skal gjøres forståelig for barn og unge i dag, sier Jensen til KPK.

Kritikk

Roger Jensen har også vært inne som fagkonsulent påNorges KFUK-KFUMs videosnutter i forbindelse med reformasjonsjubileet. KFUK/M anklages av katolikk Sigurd Hareide for å spre løgner om Den katolske kirke i sitt materiell i et innlegg i Vårt Land og på verdidebatt.no.

Hovedproblemet ligger, ifølge Hareide, på beskrivelsen av avlatshandelen: «Kirken selger et papir som gir tilgivelse for synder og kortere tid i skjærsilden». Han påpeker at « … tanken om avlat alltid har forutsatt at man først har fått tilgivelse for syndene gratis i skriftemålets sakrament».

– Det ble etterlyst en dogmehistorisk korrekthet, hvordan dette beskrives internt i teologien, men det var ikke poenget med denne filmen. Vi må kommunisere for barn og unge, sier Jensen og henviser også til Jan Christian Kiellands svar fra KFUK/M.

Pedagogisk utfordring

Jensen tror «Martin Luther og oppslaget på kirkedøra» vil kunne belyse temaet «avlat» litt bedre.

– Her har vi litt mer plass til å tematisere. Filmen er jo veldig kort, mens dette er bokform, sier han men fremhever viktigheten av at det skal gjøres forståelig.

– Å kommunisere avlat på en enkel måte for dagens unge som har en helt annen virkelighet stiller store pedagogiske utfordringer. Jeg tror vi har greid å løse dem enda litt bedre i denne boken, sier Jensen.

Han påpeker likevel at målet ikke er den teologihistoriske, dogmehistoriske nøyaktige beskrivelse slik fagteologene vil gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fokuset er hvordan vanlige mennesker opplevde det den gangen og hvordan dette kan forstås av ungdom i dag uten å måtte lese 200 sider fagstoff. Det er en pedagogisk utfordring som er veldig stor og spennende som vi har tatt med denne boken, sier han.

Også for voksne

Selv om boken er beregnet på barn og unge, tror Luther-forskeren at også voksne kan lære noe av den og få noen aha-opplevelser.

– Foreldre vil også kunne få en type forståelse og inngang til hva reformasjonen og Luther handlet om. Vi har på mange måter mistet kunnskapen om dette fordi vi har vært et ganske monokonfesjonelt land der alle nordmenn var protestantiske. I dag er situasjonen en annen, sier Jensen.

Ellers tror han boken passer spesielt godt for barn og unge som også har litt historisk interesse.

– Det vil være en spennende bok for en 10-åring med interesse for historie og for en 15-åring. Boken inviterer til en tidsreise som handler om å forstå forskjellighet i dag skrevet på en måte som handler om å tenke fellesskap. Det blir spennende å se mottakelsen av boka i Norge, sier han.