HJELP: For de kommunene som ønsker kommunesammenslåing, men som får nei av naboen, ser jeg ikke en annen løsning nå enn at høyere makter må hjelpe dem. Det betyr at Fylkesmannen må gi sine råd, skriver Sten Sørensen. Bildet er fra avstemningen i Rælingen om kommunesammenslåing med Skedsmo.

Vi trenger færre kommuner

Folket har det så godt at de gidder ikke å engasjere seg.

Det siste året har én sak gått igjen i de politiske møter jeg har deltatt på. Det er kommunereformen. For oss lokalpolitikere har det vært én av de aller viktigste sakene. Ja, den aller viktigste sammen med den nye E39 fra Kristiansand til Ålgård.

I avisene har kommunesammenslåingen vært en gjenganger da den er så viktig for kommuner og regioner de neste 50 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da er det et stort tankekors at folket demonstrer sitt fravær til en av kommunenes kanskje viktigst saker de neste 50 år, ved å la være å bruke sin stemmerett under folkeavstemningene. For når kommuner som Flekkefjord og Farsund har rundt 20 prosent oppslutning ved folkeavstemningene, er det tragisk og et tankekors.

Da tolker jeg den lave stemmedeltakelsen slik: Folket har det så godt at de gidder ikke å engasjere seg. Eller – dette får de folkevalgte ta seg av, de vet best. Jeg velger å tolke dette som en kombinasjon.

Nei-siden har gått av med seieren i svært mange kommuner. Det tror jeg skyldes at mange ser ikke behov av en ny kommunereform, da vi har det godt i vår kommune. Resonnementet er: «Vi vet hva vi har, men vi vet ikke hva vi får.» Tryggheten velges.

Vi trenger færre kommuner i landet. Vi har nå 428 kommuner. Forrige kommunereform var i 1965. Det er naturlig at antall kommuner blir sett på med nye øyne overfor dagens og morgendagens utfordringer i Norge. Vi trenger større og mer robuste og bærekraftige kommuner slik at vi kan møte framtidens behov og utfordringer på en best mulig måte.

Jeg tilhører en kommune som har greid å finne en god løsning. Det er jeg stolt av. Vi slår oss sammen med Audnedal. Kanskje kan vi bli flere, Hægebostad?

Jeg vet at statsråden har sagt at kommunesammenslåing skal skje frivillig. Det har også KrF sluttet seg til. Derfor må en respektere de kommunene som velger nullalternativet.

For de kommunene som ønsker kommunesammenslåing, men som får nei av naboen, ser jeg ikke en annen løsning nå enn at høyere makter må hjelpe dem. Det betyr at Fylkesmannen må gi sine råd.

Et innspill kan være at fylkets stortingsrepresentanter sammen med fylkesmannen kan gi forslag på nye kommuner til Kommunaldepartementet. For vi trenger færre kommuner i landet, men med et robust og bærekraftig tjenestetilbud som gir trygghet for innbyggerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kommunereformen har en sterk forankring i Stortinget. Den kommer uansett hvem som er i regjering. Derfor kan vi like gjerne forberede oss og gjøre det beste ut av den!

Men det kan også hende reformen i framtiden styrer unna frivillighetsprinsippet og at kartet tegnes av andre. For i lokalsamfunnene er det mange steder for mye følelser til å tegne et nytt framtidsrettet kommunekart.

Les også
Kommuner tilbys prest mot betaling
Les også
Fedje kåret til Norges beste kommune
Les også
Sammenslåtte kommuner får millionstøtte uten krav
Les også
Hareide fikk Ingvalds resolusjon med tilbake til Oslo
Les også
Widvey ikke bekymret