Fedje kåret til Norges beste kommune

Fedje i Hordaland er vinneren av Forbrukerrådets kommunetest i 2016. Men selv om den lille kommunen topper listen, scorer de største kommunene best i snitt.

Vinnerkommunen har 576 innbyggere og er den minste kommunen som noen gang har vunnet testen. Andre- og tredjeplassen går til to andre små kommuner: Stordal i Møre og Romsdal og Valle i Aust-Agder.

Først på fjerdeplass begynner de store kommunene å gjøre seg gjeldende, med Asker i spissen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På siste plass kommer Kvalsund i Finnmark, med 21 av 100 mulige poeng. Henholdsvis nest og tredje sist kommer Karasjok i Finnmark og Karlsøy i Troms. Alle tre har under 3.000 innbyggere.

Kommunene er testet på områdene service, tilgjengelighet og informasjon, men de ulike tjenestenes innhold og kvalitet er ikke tatt med i testen.

De største best

Forbrukertesten viser at gjennomsnittsresultatene bedres når kommunenes størrelse øker. De aller største kommunene kommer best ut, og resultatene blir dårligere når kommunene blir mindre, bortsett fra at de aller minste kommunene scorer litt bedre enn de nest minste.

– Den klare tendensen i alle de fire store testene vi har gjennomført, er at jo høyere folketall, jo bedre gjør kommunene det. Samtidig skal man også være klar på at det er flere sider ved kommunenes tjenester som ikke omfattes av denne testen, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Hun mener at det mest oppsiktsvekkende er det store spriket mellom kommunene.

– Det er fortsatt svært store forskjeller. Dette er noe kommunene må gjøre noe med. Vi hadde forventet å se mindre sprik, understreker hun. Ulike kommunetester har vært gjennomført siden 2005.

Kommunesammenslåing

Forbrukertesten viser også at kommunene som har lyktes med gode resultater, holder seg på topp.

– Det handler først og fremst om god ledelse, mener Flesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun vil ikke gå inn på debatten om kommunesammenslåing.

– Våre tester handler ikke om politikk, kun om innbyggerne får det de har krav på, sier hun.

Senterpartiet, som er en ihuga kommunereformmotstander, mener imidlertid at denne undersøkelsen underbygger deres argumentasjon.

– Både små og store kommuner leverer bra. Det viser at mangfoldet er viktig, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som selvsagt er begeistret over at de små kommunene topper listen.

– De minste kommer best ut når det gjelder kanskje den tyngste delen av alt, nemlig omsorg, sier han.

Stolte

De stolte Fedje-vinnerne forteller at de scoret svært lavt på forrige test utført i 2013.

– Da besluttet vi å gjøre noe, og vi er kjempestolte over at vi har klart et slikt kvantesprang, sier rådmann Vidar Bråthen.

– På kaffesamlingene hver tirsdag har vi hatt spørsmålet om hvordan vi kan heve innsatsen som et gjennomgangstema. Vi har god nærhet til våre medarbeidere, og har klart å løfte oss sammen, sier Bråthen. Han understreker at kommunen har vært avhengig av å samarbeide regionalt for å få gode dataløsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I testen scorer kommunene på om de svarer, om de svarer relevant og hvor fort de svarer. Oslo kommune, som ligger på 83. plass, scorer for eksempel 100 på sosiale tjenester, men får 2 på fritid og kultur.

– Når de får så lav score på et område, betyr det ofte at de ikke har svart eller har gitt informasjon som ikke er korrekt, sier Flesland.

Testen ble utført av Norstat i januar og februar 2016.

(©NTB)