Tror Redding-bølgen avtar

Pinsepastor Andreas Hegertun og tidligere Oase-leder Einar Ekerhovd har inntrykk av at den norske interessen for Bethel Church er dalende.

Pas­tor Andreas He­ger­tun i Fi­ladel­fia­kir­ken i Oslo møter mange unge men­nes­ker som har gått på bi­bel­sko­le i Red­ding.

- Min opp­le­vel­se er at sko­len på en utro­lig flott måte hjel­per men­nes­ker til å opp­da­ge det gode som Gud har lagt ned i dem og å se etter dette i hver­and­re. Jeg vet at det har be­tydd mye for mange. Sam­ti­dig sav­ner jeg noen per­spek­ti­ver når det gjel­der å tenke me­nig­hets­byg­ging, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For et par år siden be­søk­te han selv me­nig­he­ten.

Det var et varmt og nært fel­les­skap med mye rom for ka­ris­ma­tis­ke yt­rin­ger. Sam­ti­dig ble jeg litt over­ras­ket over at lo­kal­me­nig­he­ten var over­ras­ken­de svak i for­hold til hvor stor bi­bel­sko­len var, sier han.

Den for­holds­vis brede in­ter­es­sen for Bet­hel Church i Norge ser han i sam­men­heng med at nord­menn som ver­dens ri­kes­te folk god råd til å reise.

- Og fordi vi er et så lite folk, sprer for­tel­lin­gen seg lett når noen har gode opp­le­vel­ser et sted, sier He­ger­tun.

Han tror andre krist­ne mil­jø­er og tren­der kunne be­tydd like mye hvis de var blitt opp­da­get.

- Fordi de har valgt å gå ut av As­sem­blies of God, har de også stilt seg åpne for skep­sis og kri­tikk også. Da får man kan­skje en litt po­la­ri­se­ren­de ef­fekt, der noen til­hen­ge­re ser det som sin opp­ga­ve å være en­si­dig po­si­ti­ve mens de skep­tis­ke på den andre siden mener alt er galt, sier han.

Pinse­pas­to­ren er­kjen­ner faren for at sterk vekt­leg­ging av pro­fe­ti­er og hel­bre­del­ser kan vippe over i ønske­tenk­ning.

- En­hver som er vel­dig fri­mo­dig på Guds vegne når det gjel­der disse tin­ge­ne, hav­ner fort i noen di­lem­ma­er. Da jeg var der, hadde jeg en sam­ta­le med hel­bre­del­ses­pas­to­ren i Red­ding. Han bar en teo­lo­gi om at krist­ne ikke be­høv­de å være syke og var ty­de­lig på at vår er­fa­ring med syke ikke skul­le få på­vir­ke vår teo­lo­gi. Det ten­ker jeg nok er tan­ker som kan føre til vans­ke­lig­he­ter i møte med rea­li­te­ter og er­fa­ring len­ger fram. Men om dette pre­ger all teo­lo­gi fra Red­ding, vet jeg ikke nok om, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter nes­ten et tiår med stor opp­merk­som­het rundt Red­ding i for­skjel­li­ge krist­ne mil­jø­er, har He­ge­tun inn­trykk av at bøl­gen er i ferd med å avta.

- Det er øken­de in­ter­es­se for flere nors­ke bi­bel­skole­mil­jø­er. I ut­lan­det er det sta­dig stor in­ter­es­se for de som har vært der lenge, som Ung­dom i Opp­drags di­sip­pel­tre­nings­sko­ler og Hill­song i Au­st­ra­lia, sier han.

Tid­li­ge­re leder i for­ny­el­ses­be­ve­gel­sen Oase, Einar Eker­hovd, har selv gode er­fa­rin­ger fra besøk i Red­ding.

- Det har et fokus på at Guds nær­vær ska­per for­and­ring, og det er det sterkt å være en del av. Jeg vet at mange nord­menn har vært der og fått mye bra med seg hjem, sier han.

Sam­ti­dig er­kjen­ner han at en kul­tur som opp­mun­t­rer så sterkt til å være fri­mo­dig, kre­ver et godt le­der­skap.

- El­lers kan noen bli over­mo­di­ge og gå litt for kjapt og litt for langt, mener Eker­hovd.

Han tror det kan være en fare for at noen lover for mye på Guds vegne. Sam­ti­dig synes han det er vik­tig å verd­set­te at krist­ne fak­tisk går ut og deler av det de har fått.

- Det er det for få som gjør, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pas­tor Jan Helge Frøen i Tøns­berg Fri­kir­ke har be­søkt Bet­hel Church flere gan­ger.

- Per­son­lig har jeg hatt vel­dig po­si­ti­ve er­fa­rin­ger, har også lagt merke til at mange som har gått på bi­bel­sko­len, har blitt styr­ket i sitt for­hold til Gud og lever ut et ak­tivt kris­ten liv, sier Frøen.

Selv om han som lu­thersk pas­tor står i en annen tra­di­sjon, fin­ner han flere ver­di­ful­le inn­trykk å hente inn i egen sam­men­heng, ikke minst fra kul­tu­ren i me­nig­he­ten.

- Vek­kel­ses­er­fa­rin­gen deres har vart i nes­ten 20 år. Det de opp­le­ver med Gud av hel­bre­del­ser og andre ting er ikke av­ta­ken­de, men hel­ler øken­de. Ser man seg rundt i norsk kris­ten­liv, blir det ty­de­lig at de har skjønt noe og lever noe som vi mang­ler, sier pas­to­ren.

Han leg­ger ikke skjul på at han ikke slut­ter seg til alt han har hørt i Red­ding, men vil ikke snak­ke om dette i avi­sen.

- Vi må kunne lære og ta i mot im­pul­ser fra andre uten å være enig med dem i alt. Da får vi ta til oss det vi synes er bra og over­se det som vi synes er mind­re bra. Mange er flin­ke til å på­pe­ke ne­ga­ti­ve ting. Men før man har vært der og sett hvor­dan men­nes­ke­ne der borte lever, synes jeg det kan bli re­spekt­løst, sier han.

- Den bi­bels­ke fram­gangs­må­ten er å be­døm­me fruk­te­ne. Jeg har vært der så­pass mye og også fått en per­son­lig kjenn­skap til le­de­re og deres liv at jeg kan be­døm­me en po­si­tiv frukt, den fruk­ten vil jeg vise re­spekt.

Foto: CAS­SAND­RA KRING­STAD SKJÆ­RET og DAGEN ARKIV

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ber om himmel på jord
Les også
Fant det han lengtet etter i Redding