LEIRIDYLL: Tre generasjoner på familieleir i regi av Ungdom i Oppdrag. Junhild og Fredrik Frøyshov (stripete t-skjorter) med barna (f.v.) Hans Ruben (4), Maren Antonie (9), Sarah Sofie (6) og Velle Joakim (4), sammen med besteforeldrene Hild Arna og Hans Voll.

Tre generasjoner 
trives på familieleir

En aha-opplevelse på familieleir på 80-tallet førte Hild Arna og Hans Voll inn i Ungdom i Oppdrags familiearbeid. Nå fører datteren «arven» videre.

– Det er gøy på familieleir. Jeg får nye venner og det er gøy å bade nede på stranda, sier Maren Frøyshov (9), før hun løper av gårde med venninner.

Hun er tredjegenerasjons familieleir-deltaker. Denne uken er Maren med tre søsken, foreldre og besteforeldre for første gang sammen på familieleir på Skjærgårdsheimen på Flekkerøya utenfor Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men de er alle for veteraner å regne innen Ungdom i Oppdrags familiearbeid. Historien begynner i 1987. Hans og Hild Arna Voll er midt i 30-årene. Slitne etter å sagt ja til for mye i kristent arbeid og politikk, tar de med sine seks små barn på familieleir. Det har de aldri angret på.

– Vi slet oss rett og slett ut. Så møtte Gud oss på den leiren og vi fikk et helt annet fokus. Vi så at våre egne unger var viktigst, og kunne senke skuldrene. Vi trengte ikke si ja til det folk kalte oss til, men det Gud sa ja til, sier Hans.

EU-kontroll

– Vi gikk i vår egen kraft, men fikk så gå i Guds kraft, i ferdiglagte gjerninger, utdyper Hild Arna.

Ekteparet takket siden ja til å lede familieleire på folkehøgskolene Solborg i Stavanger og Fredtun i Stavern, og deretter på Geilo. En periode var de regionsledere for Familiefokus i Rogaland. Alt takket være vendepunktet på familieleiren.

– Vi fikk hjelp i våre egne liv. Det betydde så mye at vi gjerne ville bidra, sier Hans.

De tok barna med i planleggingen av leirene de hadde ansvar for. Nå har engasjementet for leirene gått i arv til datteren Junhild Voll Frøyshov og ektemannen Fredrik Frøyshov.

– Vi ser at ferien kan enten styrke forholdet eller være en påkjenning. Familieleir styrker det, sier Junhild.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan være en EU-kontroll for hvordan du egentlig har det, og en inspirasjon til å jobbe med forholdet og få det kjekt sammen, sier Fredrik.

Krøket tidlig

Denne uken har ekteparet Frøyshov for første gang ansvar for familiesamlingene og undervisning for foreldre under familieleiren på Skjærgårdsheimen på Flekkerøy. Med på lasset er besteforeldrene, som passer barna og deler av livet sitt på en kveldssamling.

– Det er en god avlastning for oss og veldig godt støtte, smiler Junhild.

– Vi vet hvor stritt det er å ha unger på fanget og skulle gå fram, og vite at det går på bekostning av de små, sier bestemor Hild Arna.

Alt fra de var ungdommer har ekteparet Frøyshov hatt lederansvar på familieleirene til Ungdom i Oppdrag. Som voksne har paret vært både deltaker og stab på DTS i Skien og jobbet i Familiefokus i Bergen.

Paret opplever at de selv vokser på å jobbe med familiearbeid.

– Hver gang vi tar fram tema som godt samliv, er det ting vi ser at vi må ta tak i mellom oss. Det er noe vi aldri blir ferdig med. Nå ser vi for eksempel at det er vanskelig å sette av tid til bare oss to. Vi må huske å prioritere, sier Junhild.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dynamitt sammen

Både Voll og Frøyshov tror det er lettere å gå på ekteskapskurs og familieleirer i dag enn for et par tiår siden.

– Tidligere var det ikke så lett å få med venner på leir. Ikke alle forstod hvorfor vi brukte tiden på sånt, sier bestefar Hans.

– I dag er det generelt mer vanlig å snakke om forholdet, sier Junhild.

Hun anbefaler varmt å ta med besteforeldre på familieleir.

– Det er en veldig god støtte, smiler hun.

Fredrik er psykolog og Junhild er førskolelærer. Tirsdag underviste de familiene på leir om at «sammen er vi dynamitt». 

– Det handler om måten vi snakker med hverandre på. Og med Gud som X-faktoren blir det dynamitt, sier Fredrik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det handler om Guds prinsipper om ubetinget kjærlighet, å snakke sant om livet, tilgivelse, velsigne i stedet for å forbanne, utdyper Hild Arna.

– Slagordet for leiren er «et sted du behandler venner som familie og familie som venner». Det er fort gjort å behandle venner bedre enn våre nærmeste og kjæreste, og snakke frekkere til de som står oss nærmest, sier Junhild.

– Man kan ta hverandre for gitt, i perioder gjør vi det, innrømmer hun.

Vasketvist

Bestemor Hild Arna understreker viktigheten av å snakke om ulikhetene og ryggsekken man har med fra hvert sitt hjem inn i ekteskapet, om forventningene til hverandre.

– Ja, kulturen vi har fra våre hjem er noe som dukker opp hele tiden, selv om vi har vært gift i 12 år, sier Junhild.

– For eksempel viktigheten av å være sammen, bruke tid sammen og gjøre kjekke ting. Jeg vokste opp med at det å ta vare på hverandre ikke kommer av seg selv, du må prioritere og satse, sier Fredrik.

Se også: På Stevneguiden.no får du oversikt over hva som skjer i Kristen-Norge i sommer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ut på dato

Alle generasjonene bor på Klepp på Jæren, og trives med å ha kort avstand til hverandre. Besteforeldrene sitter gjerne barnevakt når det trengs.

– Vi har bare ikke fått det til de siste to årene, fordi vi ikke har brukt barnevakten ofte nok, sukker Junhild.

– Ja, det er viktig å opprettholde mottoet vårt - «gå ut på date før forholdet går ut på dato», sier Fredrik.

fakta Tips til ekteskapet