Ap-leder Jonas Gahr Støre under valgvaken i Folkets Hus i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Tilbake til Arbeiderpartiet

For politiske journalister ble årets lokalvalg en spennende affære. Det ligger an til maktskifter i flere større byer, og den nasjonale tendensen hinter om regjeringsskifte om to år.

Nå ligger det an til spennende forhandlinger i både Oslo og Bergen, og Høyres tilbakegang i både Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo sender et tydelig signal.

I snart to år har valgforskere advart Høyre og Frp mot å legge for mye i mandatet velgerne ga dem i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I boken «Valg og velgere» konstaterer valgforskerne Bernt Aardal, Johannes Bergh og Rune Karlsen at regjeringsskiftet for to år siden ikke først og fremst skyldtes noen vesentlig høyredreining blant velgerne.

«Våre analyser indikerer at velgernes ønsker om å skifte ut den rødgrønne regjeringen var mer utbredt enn ønsket om en ideologisk kursendring», skriver de.

Når man skal analysere norsk politikk, er det greit å ha med seg at vi stort sett holder oss med Ap-regjeringer her i landet. Borgerlige regjeringer fungerer som alternativ når slitasjen blir for stor, og de borgerlige regjeringene blir som regel ikke gjenvalgt.

Så hvis ikke utviklingen snur markant i løpet av de kommende to årene, heter Norges statsminister etter stortingsvalget i 2017 antakelig Jonas Gahr Støre.

Da den sittende regjeringen tiltrådte, snakket mange om Erna Solbergs store prosjekt om å flytte det politiske tyngdepunktet i Norge. Hensikten med et slikt skifte ville være nettopp å bryte det mønsteret som gjør at Arbeiderpartiet fremdeles har en dominerende stilling i norsk politikk. Men så langt ser det altså snarere ut for at historien gjentar seg.

Nå begynner neste etappe av Solberg-regjeringens første fireårsperiode. Seier i 2017 er fremdeles innenfor rekkevidde, men det må skje et skifte hvis Erna Solbergs regjering skal få mer enn fire år. Utfallet at årets valg ser ut til å bli en betydelig tilbakegang for Høyre i alle de store norske byene.

Kristelig Folkeparti ser ut til å beholde sitt ene mandat i Oslo bystyre. Dermed blir Erik Lunde sittende, han har vært vara for Aud Kvalbein i inneværende periode.

I Kristiansand går KrF marginalt tilbake, men er det tredje største partiet i bystyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Stavanger går KrF også tilbake med 0,5 prosent, og har fire mandater.

I Bergen går KrF frem med 0,6 prosent, uten at det nødvendigvis gir flere mandater enn dagens fire.

I Trondheim får KrF 3,3 prosent, og ligger an til å få to mandater. I Tromsø ligger partiet an til tre prosent og ett mandat.

Per klokken 23.00 mandag kveld kan Partiet De Kristne notere seg en viss fremgang (0,3 prosent), men totalt 0,4 prosent oppslutning gir ikke mer enn fire mandater. Det er et stykke unna de 15-20 mandatene partileder Erik Selle ønsket seg da han snakket med Dagen tidligere på dagen.

Les også
De Kristne dobler seg
Les også
Ap i Bergen vil snakke med KrF
Les også
De Grønne vil forhandle med Høyre i Oslo
Les også
KrF oppe på seks-tallet
Les også
Oslos nye ordfører?MDG