ORDFØRER?: Shoaib Sultan og Miljøpartiet De Grønne er klare til å ta mer ansvar i Oslo-politikken, og i resten av landet. Sultan kan bli ordfører i hovedstaden.

Oslos nye ordfører?

Shoaib Sultan og Miljøpartiet De Grønne kan havne på vippen i Oslo og få ordførerklubben. Men først skal det forhandles.

Han smilte bredt, Shoaib Sultan , der han ankom Oslo rådhus for å stemme i dag klokken 10. Hans parti har hatt oppdrift i hele valgkampen.

– Jeg har fått masse tilbakemeldinger fra ulikt hold. Da jeg stod på stand på Karl Johan i Oslo, kom en eldre dame forbi boden. Hun ønsket ikke valgkampbrosjyren, men i det hun gikk forbi tok hun meg i armen og hvisket i øret mitt «det ble en grønn stemme i år», smiler Sultan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhandlinger

Alle prognosene tyder på at MDG ville gjøre det bra. Shoaib Sultan kan flytte inn på det fineste kontoret i Oslo rådhus, hvis partiet blir store nok til vippeposisjon og derigjennom ordførerverv.

– Er Oslo klar for sin første muslimske ordfører, Sultan?

– Like viktig og oppsiktsvekkende er det om Oslo får sin første grønne ordfører. Spørsmålet er om Oslo er klar for sin første grønne ordfører, og det tror jeg de er. Jeg tror folk er litt forbi det å dele inn langs etniske og religiøse linjer. Politikken er det viktigste.

– Så Oslo er klar for deg og MDG?

– Oslo er klar for bedre byluft, svarer politikeren.

For det er naturlig nok den grønne linje MDG vil følge. Mindre biler i sentrum, flere sykkelveier, bedre kollektivtransport også videre.

– Men i første omgang handler det om å få så mange grønne som mulig inn i bystyret. Det er jobb nummer én. Posisjoner kommer i eventuelle forhandlinger.

HEMMELIG: Shoaib Sultan kan ende opp som ordfører i Oslo.

Marginer

På valgdagen bruker Sultan mye tid på stemmefiske på Grønland i Oslo, selv om kjernevelgerne til MDG nok er mer hipstere på Grünerløkka enn somaliske mødre på Grønland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MDG har gjort et ganske raskt inntog i norsk politikk. Ved forrige valg ble folk oppmerksomme på dem. I år er de blitt en aktør å regne med.

– Folk er utålmodige. De er lei av den politikken som har vært. De vil at politikken skal føre til endring, sier Sultan.

I Oslo har partiet hatt inne kun én representant i bystyret denne perioden. Sultan erkjenner at det blir vanskelig å profilere seg på mange saker da.

– Ved forrige valg var vi kun 70 stemmer fra å få inn en representant til i Oslo. Så hver stemme teller. Den gang møtte jeg også mange som opplevde at det å stemme på MDG var en bortkastet stemme. Slik har det ikke vært i år.

MDG

Norsk grønt (økologisk) parti

Stiftet 1988

Nasjonale talspersoner: Hilde Opoku/Rasmus Hansson

Oppslutning siste stortingsvalg (2013): 2,8 prosent

Oppslutning siste fylkestingsvalg (2011): 1,3 prosent

Oppslutning siste kommunevalg (2011): 0,9 prosent

Partiet har 1 stortingsrepresentant, 2 fylkestingsrepresentanter og 24 kommunestyrerepresentanter

Kilde: NTB

Les også
MDG vurderer asylmottak på Svalbard
Les også
Erik Solheim bistår De Grønne i valgkampen
Les også
Tror muslimer vil stemme grønt