VETERAN: For Aud Taranger Nesbø kjennes det naturlig å gi seg av som leder for Kløvheim søndagsskole. Hun har hatt gode medarbeidere med seg gjennom årene, og er trygg på at den lokale søndagsskolen har fått en dyktig arvtaker til å bringe stafettpinnen videre.

Søndagsskole-hverdagshelt i 45 år

Et liv uten søndagsskolen ville nærmest vært utenkelig for Aud Taranger Nesbø. I 45 år har hun vært en av søndagsskolens hverdagshelter.

– Jeg kan se tilbake på mange fine øyeblikk i søndagsskolen. Det har vært en stor berikelse i livet mitt, sier Nesbø til Dagen.

I mer enn halve livet sitt har hun hatt tilknytning til Kløvheim søndagsskole i Lindås kommune i Nordhordland. Faktisk har det vært drevet søndagsskole sammenhengende i bygden i 100 år, og i vår ble det markert med stor jubileumstfest på Kløvheim bedehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sommer gikk Aud av etter 26 år som leder for den lokale søndagsskolen, men hun er fortsatt med i det frivillige medarbeiderkorpset. Det å ta del i søndagsskolearbeidet har nærmest blitt hennes kall i livet, og møte med barna har vært sjelsettende. I 45 år har hun trofast søndag etter søndag stilt opp på bedehuset for å drive trosformidling til barn.

– Selv om jeg har kommet til søndagsskolen i skiftende sinnsstemninger gjennom årene, har jeg alltid gått glad hjem igjen. Det å møte disse tindrende barneøynene gjør meg så takknemlig. Det ligger dypt inne i meg den følelsen jeg kjenner på når jeg får være sammen med barna. Jeg har alltid ønsket å formidle det glade og gode budskap om Jesus, sånn at det blir sådd gode Jesus-opplevelser i dem, fremholder den trofaste søndagsskolearbeideren.

Trygghetsperson

Søndagsskolekonsulent Nils Arne Lavik i Søndagsskolen Bergen krets, peker på at personer med så lang fartstid i arbeidet som Nesbø, ofte blir viktige trygghetspersoner for barna. Han fremhever det gode forbildet søndagsskolelæren i Lindås er for både barn og voksne.

– Slike personer som Aud blir sentrale i barnas liv. Barn opplever at de er viktige fordi et voksent menneske møter dem gang etter gang over lang tid. På dem måten blir søndagsskolelæreren også viktig formidlingsperson som barna sterkt identifiserer seg med. En søndagsskolelærer kan gjerne risikere å bli kalt for «Jesusen min» av ungene, humrer Lavik.

Gode opplevelser

Gjennom sitt virke i søndagsskolen, håper Nesbø at hun nettopp har fått være en slik trygghetsperson, men også at det hun har formidlet får betydning i barnas fremtid. De gode opplevelsene har det vært mange av underveis, og hun trekker særlig fram et fast innslag som ofte har gjort dypt inntrykk.

– Vi har en god, rund stein som barna holder i hånden under samlingen. Den går fra barn til barn. De kan be stille inne i seg, eller si noe høyt. Det er så stille at du kan høre en knappenål falle på gulvet, og det er en nydelig stund. Samtidig nevner vi alle barna ved navn under bønnen. Vi er også opptatt av at det skal være en trygg og god ramme rundt barnas møte med søndagsskolen. At lokalet er lunt og koselig er noe vi legger stor vekt på, sier hun.

Inn med morsmelken

For pensjonisten som tidligere har vært lærer i sitt yrkesaktive liv, var søndagsskolen noe hun selv fikk inn med morsmelken. Hun fulgte sin eldre søster fast til samlingene om søndagene, og det var en tid som brakte mange gode opplevelser og minner. I voksen alder flyttet hun til Kløvheim med sin mann. Etter hvert fulgte hun sine egne barn til søndagsskolen i Kløvheim bedehus, noe som ble starten for en lang og trofast tilknytning til det viktige barnearbeidet.

– Min svigerfar, som hadde 40-års fartstid på søndagsskolen, spurte om jeg ville være med. Det ville jeg gjerne. I den første tiden leste jeg og sang sammen med barna, i tillegg til andre praktiske oppgaver. Etter hvert fikk jeg større ansvar. Jeg kjente at det å være sammen med barn og samtidig formidle et godt budskap til dem, var noe jeg likte svært godt. Tiden på søndagsskolen fikk stor betydning for oppveksten. I barndomshjemmet vårt hadde jeg en opplevelse av å være trygg i Jesus. Bønnen var også en helt sentral del av livet vårt hjemme, minnes Aud.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barnas gudstjeneste

– Hvordan ser du på fremtiden for søndagsskolen?

– På søndagsskolens vegne er jeg veldig optimistisk. Dette er et arbeid som i de senere årene har opplevd en positiv utvikling. I tillegg finnes veldig mye godt verktøy og materiell i formidlingsarbeidet. Vi må huske på at søndagsskolen er barnas gudstjeneste. Det må presenteres på deres språk og premisser. Det gjøres veldig mye bra arbeid fra Søndagsskoleforbundet på det området, understreker Nesbø.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Aud Taranger Nesbø

Har i 45 sammenhengende år hatt tilknytning til søndagsskolearbeid.

26 (1989-2015) av årene har hun vært leder for Kløvheim søndagsskole i Lindås.

Kløvheim søndagsskole ble startet i 1915 og fyller 100 år i 2015, Jubileet ble markert tidligere i år.

Les også
– Strategisk å nå barn med kristent budskapSøndagsskolen
Les også
Kristne og muslimer får konfirmantundervisning sammenTrosopplæring
Les også
Støtter ny satsing på kristen lærerskole
Les også
Prest inviterer til Halloween på kirkegårdenHalloween
Les også
Søndagsskolen fornyer seg
Les også
Fremgang for søndagsskolen
Les også
Søndagsskolen gjorde historiske valg