- Skal være lett å oppdage misligheter

Kirkerådsdirektøren mener det ikke er vanskelig å avdekke kollekttyveri - hvis gode rutiner følges. Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon tar til orde for kontrollkultur i menighetene.

Kirke­råds­di­rek­tør Jens-Pet­ter John­sen tror ikke Den nors­ke kir­kes til­lit er svek­ket etter kol­lekt­mys­te­ri­et i Vest­re Aker kirke i Oslo, men ser at gode ru­ti­ner trengs.

Dagen meld­te lør­dag at 120 000 kol­lekt­kro­ner er søkk vekk i me­nig­he­ten på Oslo vest­kant siden 2009. Saken ble po­liti­an­meldt i fjor, men raskt hen­lagt. Hver­ken me­nig­hets­rå­det eller Kir­ke­lig fel­les­råd har kom­met til bunns i saken som tro­lig er blant de størs­te i sitt slag reg­net i kro­ner de se­ne­re årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette be­kref­tes av KA (Kir­ke­lig ar­beids­gi­ver- og in­ter­esse­or­ga­ni­sa­sjon).

- 120 000 kro­ner er stort i denne sam­men­hen­gen, sier Øy­stein Dahle, av­de­lings­di­rek­tør for sam­funns­kon­takt og in­ter­esse­virk­som­het i KA, til Dagen.

- Enkle ord­nin­ger

- Kan gi­ve­re i Den nors­ke kir­kes me­nig­he­ter være tryg­ge på at pen­ger de gir, går til dem som skal ha dem?

- Ja, i de aller fles­te kir­ker er det tryg­ge sys­te­mer for å telle opp og vi­dere­sen­de kol­lekt. Alle me­nig­he­ter skal ha en re­vi­sor­ord­ning, og det skal være en­kelt for re­vi­sor å sjek­ke at pen­ge­ne sen­des vi­de­re til rette ved­kom­men­de, mener Kirke­rå­dets Jens-Pet­ter John­sen.

- Skal det da være vans­ke­lig å finne ut hvor og hvor­dan ure­gel­mes­sig­he­ter har opp­stått?

- Jeg kan ikke for­stå at dette er vans­ke­lig. Med en for­nuf­tig ru­ti­ne i me­nig­he­ten, skal dette være gjen­nom­sik­tig, og feil skal være lette å opp­da­ge, sier John­sen og un­der­stre­ker at han ikke ut­ta­ler seg om Vest­re Aker-sa­ken som han kun kjen­ner fra Da­gens dek­ning og andre medi­ers gjen­gi­vel­se av våre ar­tik­ler.

- Få saker

- Er Kirke­rå­det kjent med mange saker av samme slag?

- Ikke mange, men fra tid til annen hører vi om en­kelt­sa­ker. Det er færre enn én sak pr. år, og de kom­mer med ujev­ne mel­lom­rom, sier kirke­råds­di­rek­tør John­sen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirke­rå­det fore­tar ingen re­gist­re­ring av slike saker, og det er ingen of­fi­si­ell sta­ti­stikk for fel­tet. Men John­sen antar at saken i Vest­re Aker er blant de al­vor­ligs­te de se­ne­re åra.

Rot og krim

KA-di­rek­tør Dahle mel­der om mange saker av ulik ka­rak­ter på øko­nomi­fel­tet. Det va­rie­rer fra rot til kri­mi­nel­le for­hold, men langt fra alle hand­ler om ty­ve­ri eller un­der­slag.

Be­løps­stør­rel­sen va­rie­rer mye. Dahle vil ikke si om han har hørt om stør­re sav­ne­de beløp enn de 120 000 kro­ner, men:

- Det er tross alt ikke så store kon­tant­be­løp i me­nig­he­te­ne rundt om­kring og ikke så mange mu­lig­he­ter til å få tak i slike beløp.

Dahle un­der­stre­ker at han ikke har vært in­volvert Vest­re Aker-sa­ken og kun ut­ta­ler seg ge­ne­relt.

Gode råd

KA har ut­ar­bei­det «Ti gode råd for øko­nomi­for­valt­ning». Dette er ikke bin­den­de for­mu­le­rin­ger, og hver me­nig­het må ut­for­me sitt eget øko­nomi­reg­le­ment, noe som er lov­på­lagt.

- I vårt stan­dard­reg­le­ment er hånd­te­ring av kol­lekt spe­si­elt om­talt. Blant annet skal kol­lekt­be­løp ikke sen­des di­rek­te til en or­ga­ni­sa­sjon, men først føres i me­nig­he­tens regn­skap og så ut igjen når det sen­des vi­de­re, for­kla­rer Dahle.

På denne måten er det en­kelt å opp­da­ge avvik mel­lom kol­lekt­bi­la­get og sum­men som sen­des til mot­ta­ker­or­ga­ni­sa­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva er de van­ligs­te sa­ke­ne?

- Det ty­pis­ke er at vi kon­tak­tes på et tid­lig tids­punkt når noen blir usik­re. Vi bi­står me­nig­he­ten med å finne ut om det er rot og dår­lig ar­beid eller noe kri­mi­nelt. Det van­li­ge er en svikt, ikke kri­mi­nel­le for­hold, eller det kan star­te med rot og bli mer al­vor­lig etter hvert. «Lån» som noen mente å til­bake­be­ta­le kan være et ek­sem­pel, sier Dahle.

Han nev­ner også tel­le­feil eller pen­ger som be­visst fjer­nes under tel­ling. Ett råd KA har ut­for­met, er der­for å «unngå at bare én per­son er alene med pen­ge­ne på noe tids­punkt».

- Tren­ger kon­troll­kul­tur

- Ho­ved­rå­det er å ha vel­dig klare ru­ti­ner og å lage en kon­troll­kul­tur. Dette er vik­tig for til­li­ten gi­ver­ne må ha til alle in­volver­te. Gode ru­ti­ner bi­drar til å unngå mis­tan­ke mot uskyl­di­ge og gjør det let­te­re å av­dek­ke hvor det har svik­tet hvis noe skjer. Ukla­re ru­ti­ner kan skape ube­grun­net mis­tan­ke. Med en kon­troll­kul­tur, opp­da­ger man ting tid­lig og unn­går at noen fris­tes, men også grunn­løse mis­tan­ker, sier Dahle og ad­va­rer mot nai­vi­tet.

- Det er alt­for mange ek­semp­ler på at noen rotes inn i dår­lig hånd­te­ring av pen­ger. Gode ru­ti­ner er like vik­tig i kirka som alle andre ste­der. Det er også vik­tig for kir­kas til­lit, sier han. DAGEN

Misligheter i Den norske kirke

I Den norske kirke har det de siste åra vært samles inn 130-140 millioner kroner i kollekt. Årlig er det flere tilfeller av rot, misligheter eller kriminalitet i pengespørsmål. I fjor ble det avdekket at rundt 120 000 kroner var borte fra kollekten i Vestre Aker menighet.

Interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KA gir råd til kirkelige fellesråd i arbeidslivssaker og har anbefalt regler for menigheter og fellesråd for økonomihåndtering, derunder innsamling og telling av kollekt samt behandling av pengene etter opptelling.

KA holder også kurs for menighetsansatte og frivillige med særlig vekt på håndtering av kontanter.

Les også
Skjerper rutinene etter kollekttyveriKollektsaken i Vestre Aker
Les også
120.000 kollektkroner søkk vekkKollektsvinn
Les også
Kollektmysteriet