nest høyest: Bangladesh er det landet i verden med nest høyest antall barneekteskap etter India. Vi har ønsket å gjøre noe med både overgrepet dette er og den nedvurderingen av jenter som det innebærer, sier Asle Stalleland i Strømmestiftelsen.På egen hånd: – Vi er også veldig fornøyd med at jenter ønsker å fortsette arbeidet i grupper på egen hånd etter at året med Shonglap er over. Nå er over 60.000 jenter aktive i slike grupper i Bangladesh, sier Stalleland.

Reddet flere tusen fra barneekteskap

To av tre jenter i Bangladesh er gift før de fyller 18 år. Norske elever har vært med på å skape en motbevegelse.

Jenter helt ned i tiårsalderen kan risikere å bli giftet bort i Bangladesh, som er et av verdens fattigste land. Det fører til at de går glipp av skolegang og muligheter til å gi seg og sine en bedre framtid.

Nå har Strømmestiftelsen nettopp ferdigstilt en sluttrapport for prosjektet som de utførte i samarbeid med Operasjon Dagsverk i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bangladesh er det landet i verden med nest høyest antall barneekteskap etter India. Vi har ønsket å gjøre noe med både overgrepet dette er og den nedvurderingen av jenter som det innebærer, sier Asle Stalleland i Strømmestiftelsen.

Dialog-prosjekt

Ideen til et slikt prosjekt ble unnfanget allerede for ti år siden. Navnet ble Shonglap. Det betyr dialog.

– Sluttrapporten viser at over 80.000 tenåringsjenter har deltatt. Dette er jo en dråpe i havet, men vi er takknemlige for det vi kan bidra med, sier Stalleland.

Formålet er at jenter skal settes i stand til å ta egne livsvalg, men på en måte som skjer i forståelse med familien og lokalsamfunnet.

– Bangladesh er preget av en relativt liberal form for islam sammenliknet med nabolandene, men kvinnesynet er til å bli deprimert av. I mange landsbyer blir kvinner betraktet som en byrde, sier Stalleland.

Kostbar medgift

Tradisjonen med medgift befester dette. Det koster en familie dyrt å gifte bort en datter, siden de må kompensere for svigerfamiliens antatte utgifter med å ta henne til seg.

Shonglap består av tre hoveddeler: Jentene lærer om egne rettigheter, får undervisning i praktiske spørsmål som hygiene og dessuten en enkel yrkesopplæring. Det siste gjør at de kan tjene egne penger. I stedet for å ligge familien til byrde, blir de en ressurs.

En viktig forutsetning for at dette skal kunne lykkes, er at prosjektet får støtte og beskyttelse hos lokale lederskikkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ganske mange barneekteskap er blitt forhindret gjennom Shonglap, sier Stalleland.

Ifølge evalueringsrapporten kan man tallfeste dette til 3.000.

– 18 år er offisielt den nedre aldersgrensen for å gifte bort en jente i Bangladesh, men denne blir ikke praktisert, sier Stalleland.

Barneekteskap

Hvis noen prøver å forhindre et barneekteskap, har det i enkelte tilfeller fått både politi og presse til å rykke ut.

Ved å spille på lag med befolkningen opplever man at det er mulig å få en helt annen forståelse for at denne skikken ikke er god.

– Den direkte effekten er én ting, men den preventive effekten er mye større, sier han.

I et område der Shonglap har vært satt ut i livet, var det 603 barneekteskap i løpet av et av årene før man gikk i gang. To år senere var det 129.

– Vi er også veldig fornøyd med at jenter ønsker å fortsette arbeidet i grupper på egen hånd etter at året med Shonglap er over. Nå er over 60.000 jenter aktive i slike grupper i Bangladesh, sier Stalleland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prosjektet er eksportert til Nepal, der barneekteskap også er svært utbredt.

– Barneekteskap er mot loven i Nepal, og i en kommune har samvadgrupper fått de lokale myndighetene med på å erklære kommunen for barneekteskapsfri sone, opplyser Stalleland.

Han legger ikke skjul på at det er en stor utfordring i et land der et stort flertall av jentene er gift før de fyller 18 år.

– Men mange er inspirert til å lykkes, sier han.

Foreldrene viktige

Nøkkelen er at foreldre ser at dette er det beste for barna deres. Den motivasjonen tror han de aller fleste foreldre dypest sett deler.

I Nepal så han tårer renne ned over kinnene til eldre kvinner som selv trolig var blitt giftet bort som mindreårige, men nå fikk høre om at det fantes en bedre vei inn i voksenlivet.

– Utviklingen gjør at de unge jentene spør oss om å gi et tilbud til brødrene deres også. De trenger i større grad å se hva barneekteskap fører til. Noen sier at de visste det skjedde, men ikke hvor ille det var, sier Stalleland.

Les også
Fant våpen og narkotika i norsk skip
Les også
9.000 flyktninger og migranter til Kroatia på én dag
Les også
President tatt til fange
Les også
Flytter bibelskoleåret til Afrika
Les også
Hvordan ser misjon ut i fremtiden?