Preses positiv til Johanneskretsen

Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien tror Johanneskretsen kan være et verdifullt initiativ. Konservative profiler som har forlatt Den norske kirke, tror potensialet for tiltaket er begrenset.

Dagen for­tal­te i går om det nye fel­les­ska­pet som er i em­ning for kon­ser­va­ti­ve pres­ter i Den nors­ke kirke (se fakta­boks). Pre­ses Helga Haug­land By­fug­li­en un­der­stre­ker at hun bare kjen­ner det nye ini­tia­ti­vet fra en rask gjen­nom­les­ning av ar­tik­ke­len i Dagen, da hun er på stifts­da­ger i Ni­dar­os.

- Umid­del­bart ser jeg dette som et ver­di­fullt ini­tia­tiv med sikte på å mo­ti­ve­re og iva­re­ta pres­ter til fort­satt tje­nes­te i kir­ken vår, i en tid som de be­skri­ver som svært kre­ven­de, skri­ver hun i en epost til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Øns­ker de­di­ker­te pres­ter

- Ser du fra ditt stå­sted behov for av­kla­ring av hva Jo­hann­es­kret­sen skal bidra med i Den nors­ke kirke?

- Vår kirke tren­ger de­di­ker­te og dyk­ti­ge pres­ter som gjør en vik­tig inn­sats i lo­kal­kir­ken. Hvis dette ny­dan­ne­de fel­les­ska­pet bi­drar til det, er det av stor be­tyd­ning, sva­rer By­fug­li­en.

Kirke­his­to­ri­ker og rek­tor ved Me­nig­hets­fa­kul­te­tet, Vidar L. Haa­nes, synes det er in­ter­es­sant at Ca­ris­si­mi-grup­pen sat­ser på et nytt spor.

- Det viser behov for tet­te­re sam­hold og for­ening, sier han.

Sur­deigs­funk­sjon

Hva Jo­hann­es­kret­sen kon­kret ten­ker å dyrke fram som al­ter­na­tiv eller sup­ple­ment til da­gens bispe­til­syn, synes Haa­nes det er litt vans­ke­lig å få tak på.

- Jeg opp­fat­ter at de har et pro­gram som byg­ger på at de ikke har fått et al­ter­na­tivt til­syn og opp­fat­ter bispe­tje­nes­ten som sen­tral, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik sett synes han de til­kjenne­gir en viss høy­kir­ke­lig pro­fil, men no­te­rer seg med in­ter­es­se at de vil ap­pel­le­re til pres­ter i såvel ka­ris­ma­tis­ke og øku­me­nis­ke Oase som pro­fi­lert lu­thers­ke FBB.

- Det kan virke som om de enten byg­ger opp fel­les­ska­pet med tanke på å få en sy­no­de med eget fel­les­skap, eller de gjen­nom per­son­lig tros­liv og di­si­plin skal få en ånds­kraft og ty­de­lig­gjøreing som kan være ha en sur­deigs­funk­sjon, sier han.

Stor bred­de

Po­ten­sia­let er han litt usik­ker på.

- På den ene siden vet jeg at mange pres­ter og teo­lo­gis­ke stu­den­ter som kan føle seg frem­med­gjort i Den nors­ke kirke på grunn av den teo­lo­gis­ke ut­vik­lin­gen, også i sam­livs­spørs­mål. Men når det kom­mer til­styk­ket, vet jeg ikke om grup­pen som øns­ker et slikt fel­les­skap, er så stor. Det vil nok være mest at­trak­tivt for dem som har en slik form for spi­ri­tua­li­tet, sier han.

På den andre siden synes han det er spen­nen­de at grup­pen åpent hen­ven­der seg til en så stor bred­de av pres­ter. Uan­sett synes han ikke en slik grup­pe­ring burde opp­fat­tes som noe kon­tro­ver­si­elt av bis­ko­pe­ne, men hel­ler som noe ver­di­fullt.

- Sam­ti­dig er man i Den nors­ke kirke i ferd med å bygge opp en mer selv­sten­dig struk­tur etter om­leg­gin­gen av kirke­ord­nin­gen. Det gjør at noen av bis­ko­pe­ne mu­li­gens vil være litt vare, sier han.

Kri­tisk til or­ga­ni­sa­sjons­form

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tre av pres­te­ne som valg­te å for­la­te Den nors­ke kirke på 1990-tal­let, øns­ker Jo­hann­es­kret­sen lykke til, men er ikke spe­si­elt op­ti­mis­tis­ke på ini­tia­ti­vets vegne.

- Min ge­ne­rel­le kom­men­tar er at hvis du er om­bord et skip som du er klar over hol­der på å synke, har du val­get mel­lom å spil­le mu­sikk for gjes­te­ne på dekk eller hjel­pe dem i liv­bå­te­ne, sier Ottar M. Myr­seth, som er prest i Den Nor­disk-Ka­tols­ke Kirke.

Han mener det er nød­ven­dig å ar­bei­de for al­ter­na­ti­ve struk­tu­rer og er spent på om Jo­hann­es­kret­sen fak­tisk vil gjøre dette.

Myr­seths bis­kop, Roald N. Fleme­stad, har for­stå­el­se for an­lig­gen­det til Jo­hann­es­kret­sen.

- Men jeg er usik­ker på om de plan­leg­ger en or­ga­ni­sa­sjons­form som sva­rer til deres an­lig­gen­der, sier han.

Av er­fa­ring mener han det er vans­ke­lig å for­ene kirke­kamp og ån­de­lig for­ny­el­se.

- Man kan lett ende opp som en bann­hund som bjef­fer mot månen eller en slags varme­stue for tret­te pres­ter. Uten at jeg sier det kom­mer til å bli sånn, fryk­ter jeg at det kan bli dette nye ini­tia­ti­vets skjeb­ne, sier Fleme­stad.

Tvi­ler på for­ny­el­se

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jan Byg­stad, som er tid­li­ge­re for­mann i FBB og nå prest i Ber­gen me­nig­het av Det Evan­ge­lisk-Lu­thers­ke Kirke­sam­funn, fram­he­ver at målet om å kjem­pe for klas­sisk lære er enes­te be­ret­ti­gel­se for å bli stå­en­de in­nen­for Den nors­ke kirke.

- Jeg vil bare ønske dem lykke til og alt godt, men noen tro på at det kan bli en for­ny­el­se av Den nors­ke kirke har jeg ikke, sier Byg­stad. Dagen

Johanneskretsen

Prestegruppen Carissimi som har arbeidet for alternative tilsynsordninger i Den norske kirke siden 2007, vil framover legge vekt på å bygge fellesskapet Johanneskretsen

Gjennom åndelig fellesskap, samtaler, forkynnelse, retreat og skriftemål vil de støtte hverandre til å «leve og praktisere» etter sin ordinasjon

Gruppen mener Den norske kirke mangler apostolisk tilsyn. Nå vil de «bygge dette fra bunnen av» i sine egne liv og fellesskap. På sikt håper de det igjen kan vokse opp i Den norske kirke

Initiativtakere er Joachim F. Grün, Sverre Langeland, Dag Øivind Østereng og Knut Alfsvåg

Les også
Danner brorskap for konservative presterCarissimi-prestene