ÅSTEDET: Den norskættede pinsepastoren Helge Fossmo bodde i dette huset der drapet på hans kone, Alexandra, fant sted i 2004. Han ble dømt for medvirkning til drapet og sitter i fengsel på livstid.

Norsk pinsepastor med Knutby-dokumentar

Pinsevenner flest har ikke vist seg som gode venner for pinsemenigheten i Knutby i Sverige, mener den norske pinsepastoren Arne Flermoen. Han har laget dokumentar om forsamlingen som overlevde tragedien.

Det er ikke hver dag en aldrende norsk pinsepastor lager TV-dokumentar, men Arne Flermoen (75) har valgt å bruke mye tid på dette. Han er sterkt engasjert i tilfellet Knutby, navnet som ble synonymt med religiøsitet ute av kurs.

Menigheten der pastoren fikk livstidsdom for medvirkning til drap og som ble beskyldt for å være en og lukket sekt, finnes fortsatt. Den framstår som helt normal, mener Flermoen men han har lite godt å si om måten pinsevennene har oppført seg på overfor trossøsknene i Knutby.


Knutby-relasjon

Han har vært programleder for TV-stasjonen Gospel Channel de siste to åra, og den erfarne pinsepastoren kjenner Knutby-saken bedre enn han kanskje er glad for og nok bedre enn de fleste.

Han kjente de involverte lenge før Knutby ble forbundet med religiøs avsporing. Hele livet har han vært tilknyttet pinsemenigheten i hjembygda Østby i Trysil. Der har han også det meste av livet vært pastor, og er det fortsatt.

På 90-tallet åpnet de dørene for svenske skiturister i vintersportsbygda. Fra Knutby kom det pinseungdom på «sportslov». Med seg hadde de ledere som Åsa Waldau og norskættede Helge Fossmo.

Begge dukket senere opp da Knutby-saken ble brettet ut for en hel verden. Waldau ble kjent som profetinnen med tilnavnet «Kristi brud».

- Vi hadde masse ungdommer derfra, og de fikk bruke våre lokaler, forteller Flermoen.


FAKTA OM Knutby-saken10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo funnet skutt og drept i sin seng i Knutby, fire mil vest for Uppsala i Sverige. Naboen Daniel Linde overlevde samme natt et drapsforsøk. Barnepiken Sara Svensson tilsto begge ugjerningene.28. januar 2004 ble den norskættede pastoren Helge Fossmo i pinsemenigheten Filadelfia i Knutby pågrepet mistenkt for medvirkning til drap og drapsforsøk. Han skal ha manipulert sin tidligere elskerinne, Svensson, til å ta livet av hans kone. I 2006 innrømte han at han var involvert.Svensson ble dømt til psykiatrisk behandling, men satt fri 14. desember i fjor.Fossmo fikk livsvarig fengsel for medvirkning.Fossmos første kone, Helene, ble funnet død i 1999, og Fossmo ble også tiltalt for drap på henne, men ikke dømt.Etter hendelsene i 2004 har menigheten Filadelfia Knutby meldt seg ut av den svenske Pinsebevegelsen, men regner seg som en frittstående pinsemenighet.

- Bare én skyldig

Så rammer tragedien. Først dør pastor Helge Fossmos første kone, Helene, under uklare omstendigheter i 1999. I januar 2004 blir hans andre kone, Alexandra, drept av pastorfamiliens barnepike, Sara Svensson, mens en mann i nabohuset blir forsøkt drept av henne. Fossmo skal ha hatt et seksuelt forhold både til Svensson og til naboens kone.

Svensson dømmes til psykiatrisk behandling, Fossmo får livsvarig fengsel for å ha medvirket, men dømmes ikke for drap på sin første kone.

Menigheten i Knutby sitter igjen med en «dom» som blir strevsom. Den stemples som en lukket og farlig sekt.

- Menigheten slås i hardtkorn med en som har begått mord, mens det egentlig var bare én av de fire pastorene i et lederteam på 12 som var skyldig, sier Flermoen.

Han har gjennom de snart ni årene siden saken kom opp, hatt noe kontakt med dem som går der og fulgt med på hva som har skjedd.


Dårlig behandlet

Pinsepastoren har ikke så veldig mye godt å si om hvordan menigheten er blitt behandlet, heller ikke av dem som burde ha støttet dem mest.

- De var i ytterste nød, men fikk ikke den hjelpen de trengte. De øverste i Pinsebevegelsen i Sverige dro dit, men ikke for å hjelpe. De krevde nedleggelse av menigheten, sier Flermoen.

Han har tatt opp flere timer med intervjuer med den nåværende pastoren, Peter Gembäck. Flermoen har klippet fortellingen ned til halvannen times sending, men mener det viktigste er med.

- Hva kommer fram?

- Jeg lurte på hvordan de har klart seg, og noe av det vanskeligste for dem er måten de ble behandlet på av Pinsebevegelsen i Sverige, sier Flermoen som underveis har fått en del informasjon fra Josef Østby.

Nordmannen har i mange år hatt en framtredende plass i svensk pinsebevegelse, blant annet som pastor i Filadelfia Stockholm i en årrekke.

Flermoen sier at Østby har pleid kontakt med Filadelfia-menigheten i Knutby i en tid da de fleste snudde ryggen til og nærmest har frosset dem ut.

- Han har hjulpet dem regelmessig i årene siden, og var en av de få som reiste dit da de ble stemplet som en lukket sekt med en farlig lære. Derfor skulle de nedlegges, sier Flermoen. Han mener behandlingen er tragikomisk og synes det er rart at en påstått lukket sekt har offentlige møter der alle ønskes velkommen.

- Påstanden om luguber seksualmoral treffer Helge Fossmo. Det var han som sammen med Sara Svennson ble tatt og dømt for mord og mordforsøk, understreker han. Men ingen andre ble dømt, heller ikke profetinnen Åsa Waldau, som hadde en sterk posisjon i menigheten.

Flermoen traff også henne lenge før ulykken rammet i Knutby, men mener det verserer «såkalte konspirasjonsteorier» rundt Waldau.

Dagen har forsøkt å få kontakt med ledelsen i den svenske Pinsebevegelsen, men ikke lykkes i det.


22. november

Torsdag 22. november kan den som vil se Flermoens dokumentar på Gospel Channel.

- Det er interessant å se hvordan de har overlevd, sier pinsepastoren som har kalt programmet «Skuddene i Knutby kunne ikke ta død på Guds forsamling».

Selv om det har vært vanskelig, er programtittelen dekkende, for i juni innviet menighetene nye lokaler, og den er høyst aktiv. Forsamlingen har 90 medlemmer med et alderssnitt på 35 år, mange unge familier, tre sangkor, et stort lederteam og gode forkynnere.

- Vårt hovedfokus er at de har overlevd, hva forsamlingen gjør i dag og hvordan de har opplevd det som skjedde, sier Flermoen som ikke ser bort fra at noe av det bortklipte materialet kan bli til en oppfølger til dokumentaren.

(Dagen)