NMS betalte 3,6 millioner for rapport

Det Norske Misjonsselskap (NMS) engasjerte konsulentfirmaet Multiconsult for å få en eiendomsrapport. Regningen ble på 3,6 millioner kroner.

- Det var vik­tig for oss å få en eks­tern kon­su­lent til å vur­de­re 15 leir­ste­der og tre andre ei­en­dom­mer, og at vi fikk en sak­kyn­dig rap­port, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Jeff­rey Huse­by iNMS til Dagen. Han be­kref­ter sum­men.

- Hvor­dan vil du for­sva­re at det bru­kes så mye inn­sam­le­de mid­ler til dette for­må­let?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Med tanke på den store ver­di­en disse ei­en­dom­me­ne har, synes jeg ikke at dette er så stort beløp, sva­rer Huse­by.

Det var under for­ri­ge ge­ne­ral­for­sam­ling at det ble ved­tatt at NMS skul­le se på sin ei­en­doms­mas­se, og ikke minst leir­ste­de­ne. Lands­sty­ret har ar­bei­det med saken. Men i re­gio­ne­ne er det blitt opp­fat­tet at leir­ste­der skal sel­ges, og dette har skapt usik­ker­het.

Tema på råds­møte

Under hel­gens råds­møte iNMS var det flere som tok opp dette te­ma­et i sam­ta­len om ny stra­tegi­plan.

En av disse var Terje Sind­land, som er re­gion­le­der i Re­gion Stav­an­ger.

Han mente at denne saken har skapt noe vondt blant mi­sjons­fol­ket, fordi de fryk­ter at deres leir­sted skal for­svin­ne.

- Lands­sty­ret bør nå re­star­te denne saken, og få ut et bud­skap til leir­ste­de­ne som får bort fryk­ten. Det må fore­tas en stra­te­gi- og kon­se­kvens­ana­ly­se av leir­ste­de­nes be­tyd­ning, sa han.

Uhel­dig pre­sen­ta­sjon

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svind­land sier til Dagen at denne saken er blitt pre­sen­tert på en uhel­dig måte.

- Dette har skapt uro og frykt. Flere opp­fat­ter at deres leir­sted skal sel­ges, uten at dette er ved­tatt, sier Sind­land.

Han mener at NMS sitt ar­beid i Norge må byg­ges som en bære­bjel­ke i or­ga­ni­sa­sjo­nen, slik at den blir leve­dyk­tig ute på fel­te­ne.

Flere av de om­kring 40 inn­leg­ge­ne i de­bat­ten opp­ford­ret NMS til å satse på leir­ar­beid.

Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren sa at lands­sty­ret må gå inn i en pro­sess med den en­kel­te re­gion om leir­ste­de­nes frem­tid, og se hva som er best for dem.

Fore­drag av By­fug­li­en

Pre­ses i bispe­mø­tet, Helga Haug­land By­fug­li­en, del­tok under råds­mø­tet med fore­dra­get «Tren­ger Norge den ver­dens­vide kirke?»

- Hvil­ke sig­na­ler sen­der NMS ut ved å ha en taler som har stått så sen­tralt i ar­bei­det med åinn­føre en ny li­tur­gi for ho­mo­fi­le par i Den nors­ke kirke?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hun ble in­vi­tert for ett år siden, og vi viss­te ikke da at hun for få dager siden del­tok på presse­kon­fe­ran­sen om dette te­ma­et. Hun talte til oss om vår re­la­sjon til kir­ken ute.

Men jeg kan se ut fra bispe­mø­tets presse­kon­fe­ran­se på tors­dag at noen kan opp­fat­te dette som et sig­nal fra oss. Men vi har et stand­punkt i den saken som er all­ment kjent, så jeg ser ikke dette som pro­ble­ma­tisk, sva­rer Jeff­rey Huse­by.

Ty­de­lig pro­fil

Terje Sind­land mener at NMS må kunne kom­mu­ni­se­re med alle krist­ne.

- Men det som er vik­tig for meg, er at NMS har et sam­livs­do­ku­ment som står fast. Vi må ha en ty­de­lig pro­fil som ikke støt­ter fler­tal­let i bispe­mø­tet. Dette må vi holde fast på også frem­over, sier Sind­land.

DAGEN