Når kirke og bedehus vokser sammen

Kristenfolket i Etne i Sunnhordland driver ikke bare med brobygging mellom kirke og bedehus. Den nye kirken som nå reises helt inntil bedehuset, fører til at de to byggene blir en samlet enhet.

- Jeg ser ikke noe negativt med dette. Vi får en synergieffekt som er unik, og den vil tjene både kirke og bedehus. Det er inngått en samarbeidsavtale med bedehuset, slik at driften blir fornuftig, og vi kan bruke lokalene etter behov, sier Jørgen Hopland til Dagen.

Han er leder i byggekomiteen for den nye kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har hatt flere årsmøter som har behandlet denne saken, og det var et stort flertall for å bygge den nye kirken i fellesskap med bedehuset, forteller Arnold Solheim, som er formann for Enge bedehus, som ble bygget i 1961.

Samme hovedinngang

Kirken reises helt inntil bedehuset, og i fremtiden vil kirke og bedehus ha samme hovedinngang. De får også felles kirketorg, og kirkekontoret blir plassert i bedehuset. Men kirken og bedehuset fortsetter som to ulike enheter.

Den nye kirken blir på over 500 kvadratmeter. Hovedrommet er på 350 kvadratmeter med like mange sitteplasser. Det er også laget et tilleggslokale der det kan sitte opptil 100 personer.

Vigsling til høsten

Arbeidet med den nye kirken i Etne er kommet langt, og de regner med å være ferdig med det meste til pinse. Vigsling er planlagt den 1. september. Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme har allerede krysset av datoen i sin almanakk.

Etne kommune har i overkant av 4.000 innbyggere, og har per i dag tre kirker.

- Hvorfor er det da behov for en ny kirke?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De tre kirkene har gått ut på dato etter dagens bruk. De er enten fredet eller vernet, så det er umulig å restaurere og utvide dem. Disse kirkene er også for små i dag, svarer Jørgen Hopland.

Lang planlegging

Planer om en ny kirke i Etne startet allerede for over 50 år siden, og det har vært flere runder. På slutten av 1990-tallet ble arbeidet mer konkret, og det ble søkt etter en aktuell tomt.

- Arbeidet med dette prosjektet startet i 2005. Det er mye de samme folkene som går både i bedehuset og i kirken. Styret i bedehuset besluttet å satse på dette prosjektet, og vi har nå klart å smelte dette sammen til et flerbrukshus, forteller Hopland.

Siden den nye kirken blir et tilleggsbygg til bedehuset, slapp de å finne en helt ny tomt.

Budsjett på 20 millioner

- Vi kom svært rimelig fra dette økonomisk med en budsjettramme på 20 millioner kroner. Det har vært noen små overskridelser, men vi kommer i alle fall i mål med 22 millioner kroner, sier lederen i byggekomiteen.

Menigheten bidrar gjennom fast givertjeneste til ny kirke. I tillegg er det tatt opp lån på 14 millioner kroner og et privat lån på halvannen million. De har også blant annet fått halvannen million i tilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kommunen har vært velvillig innstilt, og vi har fått gratis tomt, som er regulert til kirkebygg. De vil også sørge for parkeringsplass, forteller Jørgen Hopland.

Glad for samarbeid

Formann i bedehuset er glad for samarbeidet med kirken.

- Vi får bruke kirkelokalene fritt hvis det ikke kolliderer med andre arrangement. Men jeg ser at det er aktuelt med en restaurering av bedehuset, og dette vil komme senere, sier Arnold Solheim.

Han legger til at bedehuset har ikke bidratt økonomisk til den nye kirken. Men kjellerstua i bedehuset har fungert som spisesal og kontor i byggeperioden.

- Jeg tror at fordelene er større enn ulempene med at bedehus og kirke blir en bygningsmessig enhet, og at dette blir en berikelse for den kristne aktivitet i Etne, sier Arnold Solheim. DAGEN

Etne kirke

Arbeidet med planlegging startet i 2005, og bygging tok til i mai i fjor

Budsjettet er på 20 millioner kroner, men det blir litt overskridelse

Kirken bygges helt inn til Enge bedehus, og de får felles inngangsparti

Kirken skal vigsles den 1. september i år