GLEDESTÅRER: Folk fra Manasse-stammen i India tas imot med gledestårer på Ben Gurion-flyplassen i Israel i mai i år. Til nå har organisasjonen «Shavei Israel» («De som vender hjem til Israel») hjulpet 2.200 jøder fra Manasse-stammen tilbake til det lovede land.

Nå vender Israels stammer hjem

Hvor ble det av Israels stammer da de ble bortført til Babylon og senere spredt rundt i verden av romerne? Michael Freund tror han har funnet seks av stammene, og bruker all sin tid til å hjelpe dem hjem til Israel.

Etter 2.700 år har han funnet Manasse-stammen i det nordøstlige India. De siste 17 årene har Michael Freund og organisasjonen «Shavei Israel» («De som vender hjem til Israel») hjulpet 2.200 jøder fra Manasse-stammen tilbake til det lovede land.

– Vi vet at jødene er spredt for alle vinder rundt om i verden, men få vet hvor de forskjellige stammene har tatt veien. Mange snakker om «Israels tapte stammer», men jeg godtar ikke det uttrykket. Jeg tror og vet nemlig at ingen er «tapt» i Guds øyne. Vi vet ikke hvor alle Israels stammer er i dag, men Gud vet det – de er ikke tapt, sier Freund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mai og juni tok han imot nye 250 jøder fra det nordøstlige India som immigrerte til Israel. Fortsatt er det 7.000 personer fra Manasse-stammen i India som ønsker å vende hjem til Israel.

Bønn fra India

Michael Freund forteller at det interessen ble vakt da en liten oransje konvolutt landet på hans pult da han arbeidet ved den israelske statsministerens kontor i 1997. Brevet kom fra lederskapet til noen som kalte seg Bnei Menashe (Manasse´s barn) i India. De hadde tidligere skrevet til Golda Meir og David Ben Gurion uten å få svar. Nå prøvde de seg på nytt, og ba om å få lov til å komme tilbake til Israel.

– Jeg syntes det var nærmest vilt, at det skulle finnes en stamme i India som hevdet de levde som religiøse jøder, og nå ba om å få komme hjem til Israel, sier Freund.

Men brevet hadde fanget hans interesse, så han bestemte seg for å dra til India for å finne ut hva dette var.

De jødiske lederne fortalte at de stammet fra Manasse-stammen som sammen med de andre ni stammene fra Nordriket i Israel, ble tvangsflyttet østover av assyrerne i 722 f.Kr.. Denne gruppen trakk lenger østover enn de fleste andre stammene og havnet i det vestlige Kina. På grunn av forfølgelse og kriger endte de omsider opp i det nordøstlige hjørnet av India, og bor i dag i delstatene Manipur og Misoram nær grensen til Burma og Bangladesh.

Jødiske røtter

– Men Menashe glemte aldri hvor de kom fra og sine religiøse røtter. Jeg møtte en gruppe «jøder» som trodde på én Gud som de kalte «Jah», de snakket om Sion, en drøm om et fedreland som forfedrene hadde fortalt om, og de praktiserte bibelsk jødedom, sier Freund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konkret betydde det at de feiret sabbat, praktiserte den gammeltestamentlige offertjenesten, og de var opptatt av å diskutere alle sider ved sin gudstro. Den spesielle folkegruppen ble oppdaget av britiske militære og misjonærer rundt 1919 - 1920, og etter det har 94 prosent av dem gått over til kristen tro. Likevel er det en minoritet som holder fast på de jødiske skikkene.

Freund forteller at da Israel ble opprettet i 1948 og den indiske stammen fikk høre om dette, ble mange av dem urolige. Noen pakket og begynte å gå mot vest, for de trodde at nå skulle Messias komme og ta dem hjem. Det skjedde ikke, og dermed begynte de å skrive til Israels statsministre om de kunne hjelpe dem med dette. I dag finnes det rundt 50 jødiske samfunn med omlag 7.000 personer i dette området.

Jødiske skikker

Da Michael Freund hadde besøkt dem i India, dro en jødisk rabbi i 2005 sammen med en stor delegasjon til folkegruppen for å avgjøre om de kunne aksepteres som jøder og etterkommere av Israels barn. Funnene de gjorde, var meget avgjørende og klare.

Manasse-stammen samles i synagoger og feirer sabbaten. Hver vår har de en stor festival der de vasker husene og renser dem for all brødmat. Alt det «urene» blir brent på et bål på markedsplassen i landsbyene. Så slakter de et offerdyr og stryker blodet på dørkarmene i husene sine. Noe av blodet tømmes ut på et alter. Ved slaktingen er det viktig at ikke et eneste bein i dyret blir brukket.

Under hele feiringen synger de jødiske sanger. Den mest kjente er Miriams sang fra Mosebøkene, som handler om slaveriet i Egypt, om utgangen og sjøen som delte seg, og om den lange ferden i ørkenen der Gud ledet dem i en skystøtte om dagen og ildstøtte om natten.

– En annen skikk var det de gjorde når det inntraff en naturkatastrofe. Da sprang mennene ut på markedsplassen i landsbyen, løftet hendene mot himmelen og ropte: «Vi er barn av Manasse og vi lever fortsatt! Vi er Manasses barn og vi lever fortsatt!» De proklamerte troen på Gud, og jeg tror Gud belønner deres tro når de nå får vende hjem til Israel, sier Freund.

Han har også funnet fram til en uttalelse fra en gammel jødisk vismann som omlag 400 e.Kr. hevdet at Manasse skulle bli den første stammen som vender hjem til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fire sikre stammer

Hva så med de andre 11 stammene? Freund mener de med stor sannsynlighet vet hvor fire av stammene har tatt veien.

– Juda-stammen ble spredt av romerne i år 70 da Tempelet ble ødelagt. Etterkommerne deres befinner seg stort sett i den vestlige verden som Europa og Amerika. Jødiske navn forteller mye om personen som bærer det. Folk med etternavnet Cohen eller Kohanim er etterkommere fra jødiske prester og kommer fra Levi-stammen. De finnes over alt i hele verden. De etiopiske jødene som for det meste alt er brakt tilbake til Israel, hevder de kommer fra Dan-stammen. Den fjerde stammen blir de indiske jødene som kommer fra Manasse-stammen, forklarer Freund.

To ukjente

Han hevder mye tyder på at de er i ferd med å identifisere enda to jødiske stammer. Den ene er pashtunere eller pathanere som holder til i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan som trolig har jødisk opphav.

– En skildring fra Middelalderen forteller at disse folkene praktiserte jødiske skikker selv etter at de var gått over til islam. Selv kalte de seg «Bani Israel» (Israels barn), og de brukte mannsnavn som Rubani og Shimoni (Ruben, Simeon), sier Freund.

Den andre gruppen, kalt lemba-stammen, befinner seg i det sørlige Zimbabwe på grensen til Sør-Afrika. De hevder de kommer fra en av Israels stammer. Prestene i lemba-stammen er gentestet, og det viser klare funn av jødiske gener.

– Gud har sin egen kalender. Det er ingen tvil om at når tiden er inne, vil han vekke dem og legge ned i hjertet deres at de skal hjem til Israel. Når jeg ser hvordan han samler Israel, er det et klart bevis på at Gud ikke har glemt sine løfter og at alt kommer til å skje som han har planlagt, sier Freund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kristnes rolle

Han hevder kristne skal spille en viktig rolle når det gjelder hjemvendingen av de jødiske stammene.

– Først skjønte jeg ikke hvorfor kristne skulle være med på dette, inntil jeg leste Jesaja 49, 22 der det står at ved tidenes ende skal hedningene komme og bære jødene hjem. Kristne skal spille en viktig rolle i dette. Alle som tar Bibelen alvorlig, må hjelpe til. Det blir en direkte oppfyllelse av profetien i Jesaja når kristne er med på dette miraklet. Det finnes ingen bedre måte å hjelpe Israel på enn å støtte jøder i å komme hjem. Vi trenger deres bønner og støtte for å tilskynde dette, sier Freund.

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem er en av organisasjonene som støtter arbeidet med å hjelpe jøder fra Manasse-stammen hjem til Israel.

Israels «tapte» stammer

10 stammer tvangsflyttet østover i 722 f.Kr..

Juda-stammen spredt over hele verden i 70 e.Kr.

Shavtei Israel identifiserer jødiske stammer og hjelper dem til Israel.

Har identifisert fire sikre stammer, og funnet to «usikre».

Arbeider med å bringe Manasse-stammen til Israel fra India.

Les også
Familien Hylton solgte alt og dro til Israel for å hjelpe kristne
Les også
Maleren som dyrker sine jødiske røtter
Les også
Varmt pinsestevne i JudafjellenePinsestevne Israel
Les også
Ellevill Jerusalem-feiring