KONGO: Mitt møte med kvinnene i Kongo som har overlevd de mest brutale og fornedrende handlinger, ble skjellsettende for meg. Jeg fikk høre historier som jeg ikke vil glemme. Her var dyp fortvilelse, bønn om fred og rop om rettferdighet. Ingen går uberørt fra slike møter, skriver Dagfinn Høybråten. Her hilser han på fredsprisvinner Denis Mukwege.

Nå må ord bli handling

I desember utfordret fredsprisvinner Denis Mukwege oss alle fra talerstolen under fredsprisutdelingen: En pris som ikke skaper endring, er verdiløs.

Torsdag og fredag forrige uke ga verden et svar på Mukweges utfordring. Da møttes politiske ledere, eksperter, donorer og sivilsamfunn i Oslo i regi av blant annet FN, Norge og Kirkens Nødhjelp.

Målet var å finne internasjonale løsninger for de mange som er rammet av seksuell og kjønnsbasert vold. Engasjementet og viljen som ble demonstrert disse dagene var fantastisk å se, og Norge gikk foran ved å love en milliard kroner til kampen mot kjønnsbasert vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For meg var disse dagene til stor inspirasjon, ikke minst fordi jeg nylig har fått møte kvinner som selv har vært utsatt for brutale overgrep.

I starten av mai besøkte jeg Den demokratiske republikken Kongo, hvor jeg fikk et sterkt møte med overlevende fra den systematiske bruken av voldtekt i krig og konflikt. Sammen med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, besøkte vi Panzi-sykehuset i Bukavu.

Der har nobelprisvinner Denis Mukwege bygget opp et tilbud med behandling og rehabilitering av kvinner som er rammet av grufulle voldshandlinger. Kirkens Nødhjelp har vært Mukweges nære partner og støttet hans arbeid i 25 år.

I vårt arbeid ser vi i Kirkens Nødhjelp konsekvensene av kjønnsbasert vold hver dag. Vi arbeider med jesidier i Irak, med rohingyaer i Myanmar, og overlevende i det krigsherjede Kongo. Vi møter kvinner og barn, til og med spedbarn, som blir voldtatt, ofte ved bruk av våpen og macheter. Ektefeller, søstre, brødre, døtre og sønner, samt hele landsbyen, blir tvunget til å se på.

Kjønnsbasert vold har enorme konsekvenser for de utsattes fysiske og mentale helse. Noen dør av skadene.

Men det får også alvorlige konsekvenser for verdigheten, sikkerheten og selvbestemmelsen til de overlevende, og for deres forhold til familier og lokalsamfunn. Partene i konflikter vet hvor ødeleggende denne formen for vold er for et samfunn. De bruker voldtekt som våpen, nettopp fordi det er så effektivt.

Voldtekt og annen vold har blitt brukt som et ydmykende våpen mot kvinner siden tidenes morgen. Også Bibelen beskriver slike overgrep. Kirkens Nødhjelp har i mange år vært en del av den såkalte Tamar-kampanjen mot kjønnsbasert vold.

Her brukes historien om Tamar fra 2. Samuelsbok som utgangspunkt for å få religiøse ledere til å diskutere kjønnsbasert vold og normer som marginaliserer kvinner. Vi ser markante positive resultater der bibeltekster på denne måten brukes som en nøkkel til å fjerne tabuene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For oss har det blitt et kall å stå opp mot dette! For hver eneste dag lider jenter, gutter, kvinner og menn Tamars skjebne. Mitt møte med kvinnene i Kongo som har overlevd de mest brutale og fornedrende handlinger, ble skjellsettende for meg. Jeg fikk høre historier som jeg ikke vil glemme. Her var dyp fortvilelse, bønn om fred og rop om rettferdighet. Ingen går uberørt fra slike møter.

Verdenssamfunnet må ta ansvar, slik at overlevende og berørte samfunn kan få livene sine tilbake etter disse grusomme krigshandlingene. Men noe av det viktigste er å hindre at kjønnsbasert vold i krig og konflikt i det hele tatt skjer. Altfor lenge har voldtekt blitt brukt som et masseødeleggelsesvåpen, og som regel går de skyldige fri for straff. Denne straffriheten må ta slutt.

Det finnes resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd som slår fast at parter i konflikter som begår voldtekt og andre former for seksuell vold, skal sanksjoneres. Men disse resolusjonene må spesifisere staters ansvar for å beskytte kvinner og jenter i krig. I tillegg må vi støtte og styrke nasjonale prosjekter som har mål om å styrke straffeforfølgelse av kjønnsbasert vold.

Med fredsprisen til Dr Mukwege og Nadia Murad og med Oslo-konferansen forrige uke, har sivilsamfunn og sentrale ledere ropt ut mot uretten som ligger i seksuell og kjønnsbasert vold. I Oslo i forrige uke forpliktet land og organisasjoner seg til å trappe opp kampen.

Nå gjelder det å gjøre ordene om til handling som skaper varig endring for alle de mennesker som opplever at krig og konflikt blir utkjempet på kroppene deres.