Menighetsrådsvalg rammet av datatrøbbel

Dataproblemer gjør at resultatene fra årets kirkevalg lar vente på seg.

En uke etter menighetsrådsvalg i 140 menigheter i Den norske kirke, er resultatet fortsatt ikke klart. Medlemmene skulle samtidig som stortingsvalget stemme på menighetsråd. Halvparten av medlemmene i rådene skulle skiftes ut. Men selv om valget er gjennomført må både menighetene og andre interesserte vente på resultatet.

Årsaken er datatrøbbel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi måtte omprogrammere en datamodul. Den biten som lagrer resultatene har rett og slett hengt seg opp, sier seniorrådgiver i Kirkerådet, Anders Backer-Grøndahl Eide. Han er ansvarlig for oppfølging av kirkevalgene.

Høy aktivitet

Mandag måtte Eide i et møte med datafolkene for å få fortgang i å rette opp feilen.

- Det fungerte godt i testen, men når det skulle ut i praksis, fungerte det ikke. Jeg håper at resultatet foreligger på onsdag.

Feilen har rammet nesten alle menighetene i valget. Kun fire menigheter i Trøndelag har klart å levere valgresultatet.

- Det er mulig de har hatt flaks og kommet seg rundt feilen, på en måte, sier Eide.

- Så det er ikke mulig å si noe om valgdeltagelse ennå?

- Hvis vi ser på de fire som har levert, så er det en av menighetene som har voldsom bra valgdeltagelse. Utrolig bra, faktisk. Men den må nok være et unntak. De andre ser mer normale ut.

Valgdeltagelsen ved menighetsrådsvalg ligger vanligvis på rundt 13 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lite penger

Det er likevel knyttet spenning til hvordan valgdeltagelsen ved årets kirkevalg blir. Tredje september kunne Dagen fortelle om at hver menighet kun får 2.900 kroner til å avvikle valget. Dette var en ekstrabevilgning Dnk hadde fått av departementet.

Menighetsforvalter i Sofienberg menighet i Oslo, Thøger Bjørsvik, opplevde at Dnk sentralt hadde glemt valget. Han resirkulerte gammelt materiell fra valget i 2011.

Målet med ordningen om valg på halvparten av menighetsrådet annenhvert år, var satt i gang for å øke kontinuiteten og gjøre det lettere å få folk til å stille. Det var ikke snakk om et suppleringsvalg, men helt nye, faste medlemmer av rådene.

Mer trøbbel

Også Oslo kommune opplevde datatrøbbel i forbindelse med valget. To dager før valget ble det oppdaget feil i tellesystemet, og ordfører Fabian Stang i Oslo fryktet at det ville ta fem dager ekstra å få telt opp stemmene i hovedstaden. Stang kritiserte kommunalminister Liv Signe Navarsete for ikke å rydde opp.

Etter hvert kom departementet på banen og fikk orden på saken, og Navarsete på sin side kommenterte at Stang overdrev. Feilen skal ha vært en dataoverføringsfeil på grunn av at Oslo både er kommune og fylkeskommune. Valget i Oslo ble gjennomført uten problemer.

DAGEN

Kirkevalget 2013

Høsten 2013 ble det avholdt menighetsrådsvalg i 140 menigheter i Den norske kirke.

Disse menighetene er med i en prøveordning der halve menighetsrådet velges annethvert år.

Les også
Så mye er det kirkelige demokratiet verdtKirkevalget 2013