Menighet og kirke ernært knyttet sammen

Menigheten i den nedleggingstruede Bakkehaugen kirke i Oslo er nært knyttet til sitt gudshus. For 20 år siden samlet de selv inn penger til restaurering og utvidelse av kirken.

Einar Hjort Høi­vik, leder i me­nig­hets­rå­det, sier til Dagen at dette er en inn­sats som ble gjort så­pass nylig at det er mange som hus­ker det.

- Det er nok med og bi­drar til at kir­ken har en spe­si­ell po­si­sjon i nær­mil­jø­et. Vi mener også at det er vik­tig for Den nors­ke kirke å være til­ste­de på Bakke­hau­gen fordi vi har en stor kon­takt­fla­te her, sier Høi­vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirs­dag kveld var det et en­stem­mig me­nig­hets­råd som stil­te seg bak bre­vet til Bispe­dømme­rå­det med bønn om fort­satt virk­som­het i Bakke­hau­gen kirke. Høi­vik leg­ger vekt på at de øns­ker å være en kon­struk­tiv med­spil­ler som er med på å ar­bei­de fram løs­nin­ger for fort­satt ek­sis­tens både for Bakke­hau­gen kirke og for kir­ken i Oslo.

Sam­men­hen­gen

Me­nig­hets­råd­le­de­ren er opp­tatt av den sam­men­hen­gen som Bakke­hau­gen står i.

- Vi ser at det er vik­tig med sam­ar­beid med de to andre i vår sam­ar­beids­en­het, Vest­re Aker, og Ma­jor­stu­en. Dette er jo noe vi er vant til gjen­nom nært sam­ar­beid med Vest­re Aker i mange år al­le­re­de.

- Vi mener at det fin­nes gode mu­lig­he­ter og po­ten­si­al i et slikt sam­ar­beid og at vi kan styr­ke hver­and­re gjen­nom det, på­pe­ker Einar Høi­vik.

Han leg­ger til at me­nig­he­ten er vel­dig opp­tatt av den kon­takt­fla­ten som kir­ken re­pre­sen­te­rer ut mot be­folk­nin­gen på Tåsen og Berg.

Sam­bruk

Me­nig­hets­rå­det mener at Bispe­dømme­rå­det må vur­de­re sam­bruk av kirke­byg­get. Høi­vik peker på at det fin­nes gode ek­semp­ler på at det fun­ge­rer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kan være kirke­sam­funn som for ek­sem­pel hol­der guds­tje­nes­te søn­dag etter­mid­dag uten at den lo­ka­le me­nig­he­ten der­med må unn­la­te å holde sin guds­tje­nes­te søn­dag for­mid­dag.

- Det kan også gjel­de andre ak­ti­vi­te­ter uken igjen­nom. Vi er åpne for ulike for­mer for sam­bruk. Det tror vi kan være vel­dig ver­di­fullt for begge par­ter. Vi får møte andre krist­ne, andre me­nig­he­ter og bli kjent med hver­and­re og and­res til­nær­ming. Det vil kunne bidra til å styr­ke øko­no­mi­en også.

- Kirke­ver­gen i Oslo sier han har skuf­fen full av hen­ven­del­ser fra grup­per som mang­ler lo­ka­le. Hva sier du om det?

- Jeg ten­ker at vi da er opp­tatt av det samme. Og det er helt sik­kert mange mu­lig­he­ter der ute.

Ingen får røre noe

I følge Høi­vik er Bakke­hau­gen be­va­rings­ver­dig og står på Riks­an­tik­va­rens gule liste.

- Den blir reg­net som et sen­tralt verk i norsk ar­ki­tek­tur­his­to­rie, teg­net av Er­ling Vik­sjø som også teg­net blant annet høy­blok­ka i Re­gje­rings­kvar­ta­let. Kir­ken er ut­smyk­ket av Kai Fjell og Carl Ne­sjar.

- Riks­an­tik­va­ren er vel­dig opp­tatt av at kir­ken be­va­res som den er. Ingen kan pluk­ke vekk li­tur­gisk in­ven­tar uten at det gjør noe dras­tisk med byg­get. Både døpe­fint og preke­stol er en del av byg­get, støpt fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høi­vik sier at leie­ta­ke­re må re­spek­te­re byg­get som det er, men tror ikke det vil skape pro­ble­mer.

DAGEN

Bakkehaugen kirke

Planlagt i 1938, forsinket på grunn av krigen og innviet i 1959

Bygget på tomtegrunn gitt av boktrykker Carl Grøndahl i 1936. Bakkehaugen gård tilhørte tidligere Hans Nielsen Hauge

Kirken er en av flere som vurderes nedlagt i forbindelse med gjennomgangen av kirkestrukturen i Oslo

Bispedømmerådet gjør endelig vedtak i slutten av juni

Les også
Oslo-kirker kan bli reddet av andre trossamfunnKirkenedleggelser
Les også
Hans Nielsen Hauge nært knyttet til Bakkehaugen