DISKRIMINERING: Rektor Sven Wågen Sæther ved Borgund Folkehøgskole vil ha bekjennende kristne i staben. Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet har Sæther og «Borg» handlet i strid med diskrimineringsloven.

Må stå skolerett for Likestillingsombudet

Kristen folkehøgskole kjemper for retten til å ansette kristne.

Borgund Folkehøgskole i Ålesund utlyste en administrativ stilling og presiserte at den som ble ansatt måtte være en bekjennende kristen. Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet har skolen dermed handlet i strid med diskrimineringsloven.

Nå varsler generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet at alle skolene til organisasjonen må gå nøye gjennom stillingsinstruksene sine og legge inn «åndelige» oppgaver, slik at det kommer tydelig fram at et kristent livssyn er viktig for alle i personalet.

- Og det er nok en utvikling som jeg ikke setter veldig stor pris på. Det å være en lærer eller ansatt på en kristen skole handler om å være til stede for elevene og det øvrige personalet, derfor liker jeg lite at vi må detaljstyre og dokumentere kristne oppgaver for å tilfredsstille Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier Furnes til Dagen.


FAKTA OM Ansettelser og livssyn:Borgund Folkehøgskole, som eies av Sunnmøre Indremisjon, utlyste en administrativ stilling og presiserte at den som ble ansatt måtte være en bekjennende kristen.I utgangspunktet er det forbudt etter norsk lov å spørre etter livssyn i forbindelse med ansettelser, med mindre det blir sett på som saklig og nødvendig å stille krav til et bestemt livssyn. Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet er det ikke legitimt i dette tilfellet.Generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet varsler at alle organisasjonens skoler nå må gå nøye gjennom stillingsinstruksene sine og legge inn «åndelige» oppgaver, slik at det blir enklere å ansette kristne uten å bli anklaget for diskriminering.
Feil med fritak

Ifølge Borgund-rektor Sven Wågen Sæther mener ombudet at religiøs aktivitet i en skole er noe som foregår på bestemte steder og til bestemte tidspunkt. Ut fra dette mener de man kan jobbe ved en kristen folkehøgskole dersom man ber seg fritatt fra visse aktiviteter og oppgaver. For folkehøgskolerektoren blir dette helt feil.

- Rosenborg eller Brann ville sagt det samme - du må stå inne for verdiene i virksomheten du skal arbeide ved. Minimum må du være ytterst lojal mot det, og aller helst bør du stå inne for det - om det skal være god utvikling i virksomheten.


Sæther mener det er viktig å ha ansatte som kan dele bedriftens visjoner fullt ut.

- Kan du ha en Frp-tilhenger i en sentral stabsfunksjon på et Arbeiderparti-kontor? Jeg tror folk flest ser at det ikke er mulig.


Tydelige verdier

Tidligere i år konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet med at Rønningen Folkehøgskole i Oslo og KVS Lyngdal i Vest-Agder ikke handlet i strid med diskrimineringsloven da de søkte etter faglærere med et kristent livssyn. Begge skolene klarte å dokumentere at lærerne blant annet har ansvar for andakter og er mye i kontakt med elevene også utenfor klasserommet.

- Vi er ikke misjonsmark i den forstand, men et sted hvor man skal formidle tydelige verdier, forklarer rektor Svein Harsten ved Rønningen - som eies av Norges KFUK-KFUM.

- Hvis ikke lærerne kan identifisere seg med skolens kristne målsetting, vil det bli et problem, mener Harsten.


Viktig prinsipp

Tirsdag var Erik Furnes og Sven Wågen Sæther i møte med Likestillings- og diskrimineringsnemnda for å legge fram sine argumenter.

- Dette er en viktig prinsipiell sak for oss, sier Furnes.

- Selv om du går inn i en stilling som humanetiker, muslim eller buddhist og sier du skal stille deg lojal til skolens kristne verdigrunnlag, er det utopi å tenke at du ikke over tid vil påvirke med dine holdninger og ditt livssyn.


Vil velge selv

Sven Wågen Sæther vil at institusjoner selv skal få velge når livssyn er påkrevd for en stilling - og at det ikke skal være opp til et statlig ombud å vurdere de interne behovene.

- Noen steder klarer en ikke å rekruttere nok kristne og andre ganger kan kvalifikasjonskrav tvinge fram kompromiss, men dette er det institusjonene selv som må avgjøre, forlanger Borgund-rektoren.

- Skulle en følge Likestillings- og diskrimineringsombudet sin argumentasjon til enden, ville det til slutt bare være rektor igjen som det kan kreves kristen bekjennelse av, for resten holder det med lojalitet. Det gir ikke god skoleutvikling mot skolens formål. Jeg kan i alle fall ikke være rektor uten et samarbeid med andre som deler skolens livssyn.

(Dagen)