Kontroversiell økumenikk

Vi registrerer med interesse at Skjærgårds music & mission festival ikke ville la Norges Kristelige Studentforbund sette opp sin planlagte stand i den såkalte standgaten under festivalen i juli. Vi tror at Skjærgårds-arrangørene her har tatt en klok avgjørelse. Forbundet har, i motsetning til Laget, en lang liberalteologisk historie.
- Skjærgårds ønsker å være en samlende festival for kristne, og ønsker ikke søkelys på kontroversielle spørsmål i standgata, sa styreleder Erik Wessmann til Vårt Land lørdag.
Forbundet føler seg på sin side utelukket fra det kristne fellesskapet, og sier de ville opplevd det hyklersk å måtte endre profilen for å delta i standgaten.
Vi vet ikke nøyaktig hvilke omstridte spørsmål Forbundet ville løftet frem gjennom standen, men den nyvalgte lederen, Marte Ottoesen, sier følgende i intervju med nettstedet Studenttorget:
- Kjønnsrettferdighet er et begrep vi mener omfavner både feminisme, skeiv teori, homokamp og kjønnsforståelse, og er et engasjerende satsningsområde.
Styreleder Wessmann i Skjærgårdsgospel, som er en av arrangørene bak Skjærgårds, trekker frem både «Israel og Palestina, dåpssyn og familiepolitikk» blant emnene de ikke ønsker søkelys på i standgaten.
Skjærgårds feirer 30 år med festival, og sitt tiende arrangement på Risøya i Tvedestrand i år. Vi finner en lang rekke grunner for å gratulere festivalen, og takker arrangørene for å ha gitt både oppbyggelse og frimodighet til kristne ungdommer gjennom mange år. Det er også betimelig å gratulere festivalen med at de siste ti årene har innebåret en styrking av festivalens forkynnende profil. Bibeltimene på Skjærgårds har til tider vært blant de best besøkte i landet i løpet av hele året blant kristen ungdom. Det skal vi ikke se smått på. Og ikke minst derfor er det grunn til å huske sommerens festival i bønn.
Vi vil for vår del gjerne oppfordre både Skjærgårds og andre festivalarrangører til å ikke la økumenikken gå på innholdet løs. Blant mange som deltar på kristne ungdomsfestivaler i dag, kan det se ut for at den teologiske bevisstheten er faretruende lav. Studentforbundet gjør dette tydeligere enn noen når de i sitt nylig reviderte teologiske grunnlag skriver at de «tror på en gud som sprenger grenser, en gud som river tak og vegger av enhver teologi.»
Nå representerer ikke Studentforbundet noen dominerende kraft i norske kristne ungdomsmiljøer, men den holdningen de her uttrykker, er det all grunn til å advare kraftig mot. En av de største farene ved den moderne økumenikken er at det blir etablert et skille mellom Gud og teologi. Vi ser allerede tendenser til dette når viktige teologiske spørsmål blir betraktet som noe negativt, noe som er mer eller mindre uvesentlig målt i forhold til det personlige forholdet til Gud.
Vi tror det er en stor berikelse at kristne fra ulike kirkesamfunn nå kan møtes som venner i større grad enn for noen tiår siden. Samtidig må vi understreke at alle som tror på Gud også har en teologi. Men hvis denne er subjektiv eller basert mer på egne forestillinger enn på Bibelen, vil den i lengden vise seg lite slitesterk. Derfor er det vårt håp at evangeliets klarhet blir forkynt, også når dette er kontroversielt. Dette gjelder for Skjærgårds like mye som for andre festival- og møtearrangører.