To kulturer: Maria Sofie Holtet (23) sammen med kenyanske Faith Ipato Sirinketi (23), som er sykepleier og hjelper unge jenter til å ta gode valg.

Kjemper mot omskjærelse av jenter

I fjor samlet deltagerne ved Ufestivalen inn 100.000 kroner for å bekjempe omskjærelse av jenter blant masaier i Kenya.

Nå skal pinseungdommens festival på Hedmarktoppen mobilisere krefter igjen for å fortsette bistandsarbeidet.

– Jeg har selv møtt jenter som har blitt omskåret, og jeg har møtt jenter som har blitt reddet fra dette. Dette prosjektet er livsforvandlende for dem som blir reddet, sier, Maria Sofie Holtet (23), prosjektleder under Ufestivalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I desember dro hun til Kenya for å studere arbeidet norsk pinsemisjon, Pym, driver i Kenya, i samarbed med en lokal organisasjon.

– Jeg fikk være til stedet under festen hvor jenter tar steget inn i voksenverden. Dagene i forveien fikk jentene undervisning om sex, ekteskap og de negative konsekvensene av omskjærelse. Deretter var det en stor fest hvor hele landsbyen var samlet, og alle fikk en diplom som ble delt ut i kirken. De strålte av takknemllighet. Det var en flott opplevelse, sier Holtet.

En av ti dør

Men festen 23-åringen fra Norge fikk være med på står i sterk kontrast til den tradisjonelle omskjæringsfesten masaiene er kjent for.

– Syklusen er litt sånn: De får mensen, blir omskjært, giftes bort til eldre menn, taes ut av skolen, blir gravide, og må fortsette å bli det for å ha barn som kan forsørge dem, forteller Holtet.

En av ti dør som følge av omskjæringen.

Da 23-åringen besøkte arbeidet i fjor tok hun med seg 100.000 kroner fra norske ungdommer, pluss 900.000 fra Norad. Pengene brukes i all hovedsak til forebyggende arbeid.

– Informasjonsarbeidere reiser rundt til skoler, kirker og lokalsamfunn og forteller om konsekvensene av omskjæring. Så tilbyr man jentene et godt altenativ, forteller Holtet.

– Hva kan norsk ungdom gjøre for å bekjempe omskjæring blant jenter i Kenya?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Først og fremst kan de gi penger til dette arbeidet. Man kan også fortelle om det til andre slik at flere kan gi, sier Holtet.

Under kveldsmøte lørdag skal prosjektet presenteres for ungdommene på Ufestivalen.

– Hvor mange penger ønsker dere å samle inn i år?

– Vi har ikke satt et konkret mål, men vi gjør mer ut av det i år enn i fjor. Så da håper vi selvfølgelig at det kommer inne enda mer penger i år, sier hun.

Les også
Tar oppgjør med egen karismatikk
Les også
De er Sveriges Børud
Les også
Arvelig velsignet
Les også
Han mener at alle pinsemenigheter bør få tilsyn
Les også
Henter Hillsong til Norge