Kjærlighet og lidelse på norsk

Historien om Joni Eareckson og Ken Tadas 30 år lange ekteskap kommer snart på norsk. Sentrale tema i boken er kjærlighet og lidelse.

Lille jul­af­ten hadde Dagen på trykk et stør­re in­ter­vju med Joni og Ken Tada. Der for­tel­ler ek­te­pa­ret at de ikke hadde et klart bilde av hvor vans­ke­lig hen­nes al­vor­li­ge funk­sjons­hem­ning kom til å bli for dem som ek­te­par. Joni ble lam i en stu­peulyk­ke i 1982 og har siden den gang vært lam fra hal­sen og ned.

I USA har boken ut­løst mange til­bake­mel­din­ger, spe­si­elt fra par der den ene er funk­sjons­hem­met.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Alle tak­ker de oss for ær­lig­het og åpen­het. De vir­ker opp­rik­tig takk­nem­lig for at vi skri­ver om vår svak­het, ego­is­me og strev, sier Joni til Dagen.

Ærlig og hjer­te­følt

Etter at de fei­ret 30 års bryl­lups­dag i 2012 be­stem­te de seg for at tiden var inne for å dele sin ær­li­ge og hjer­te­føl­te er­fa­ring med å feile i egen styr­ke, for så å finne styr­ke i Gud.

Bak­grun­nen for at Lunde gir ut boken «En ufor­talt kjær­lig­hets­his­to­rie» i mars, er blant annet en tale som Joni Eareck­son Tada holdt om det å leve len­ket i rulle­stol, i et guds­rike­per­spek­tiv. Der stil­ler hun spørs­må­let: Vil Gud at vi skal lide gjen­nom et helt liv?

Ka­tri­ne Masvie, re­dak­sjons­sjef i Lunde for­lag, hol­der fram to ele­ment ved boken. Det ene er den unike kjær­lig­hets­his­to­ri­en. Det andre er li­del­ses­as­pek­tet som er ty­de­lig fram­me. Ikke bare er Joni lam fra hal­sen og ned. Hun fikk også bryst­kreft og lever med ster­ke kro­nis­ke smer­ter i krop­pen.

Det store bil­det

I in­ter­vju­et med Dagen for­tel­ler Joni hva hun gjør når smer­ten over­man­ner henne.

- Da prø­ver jeg å huske det store bil­det; at livet er kort og at him­mel og hel­ve­te varer evig. Alt jeg gjør og ber om på jor­den kan gi folk et puff i den ene eller andre ret­nin­gen. Jeg ten­ker også på at de tre førs­te se­kun­de­ne i him­me­len vil være mer verdt enn alle mine tårer og smer­te, og jeg for­tel­ler meg selv gang på gang: «Gjør bare den neste tin­gen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Masvie om­ta­ler boken som bi­belsk og ra­di­kal. Joni tak­ker for at hun fikk bryst­kreft og for smer­te­ne hun har.

- Det er ikke sånn vi van­lig­vis ten­ker, sier hun.

Hun mener boken er ærlig på det som er vans­ke­lig i livet, sam­ti­dig som Joni har en jub­len­de og be­fri­en­de ut­gang på his­to­ri­en; at det er verdt det, og at Gud er nær.

Boken er en av flere fra Lunde dette året der li­del­se er et sen­tralt tema. I fe­bru­ar/mars gir for­la­get ut en bok om Hilde­gunn Grøn­vold som i mange år har måt­tet leve med fy­sisk syk­dom og smer­te, og se­ne­re i år kom­mer en bok om vil­jens mys­tikk, med ut­gangs­punkt i tred­je bønn i Fa­der­vår.

Dagen

Les også
- Nøkkelen er å alltid være enig med kona
Les også
Flere ber om hjelp etter samlivsbruddFamilievern 2012