Illustrasjonsfoto.

Karakter, kompetanse og dømmekraft

Ingen løser et problem ved å skylde på andre.

«Den som vet hva godt han burde gjøre, men ikke gjør det, han synder.» (Jak 4,17)

Den norske regjering fikk mye anerkjennelse for sin håndtering av terroraksjonen i Oslo og på Utøya. Likevel avslørte Granskningskommisjonen ett år senere alvorlige mangler ved politiet og det politiske lederskapets dømmekraft og beredskap i forkant av terroraksjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet fikk også knusende kritikk for sin lederkultur og samordning av ressurser og beredskapsplaner. Spenningen økte og noen måtte stilles til ansvar.

Statsministeren valgte å be Stortinget og det norske folk om unnskyldning. Forklaringen på dette er at det ikke alltid dreier seg om moral eller hvor dyktig man er. Lederskap handler om å utøve dømmekraft.

Moralen og kompetansen kan være den beste, men noen ganger vet vi ikke å dra nytte av dette i en handlekraftig beslutning. Vi kan bli skyldige i en «unnlatelsessynd».

Ledere må alltid stille opp når de trekkes til ansvar for mangel på dømmekraft. Kanskje de gjorde det beste de kunne og har en ren samvittighet. Likevel er det behov for at den som fikk ledervervet er villig til å akseptere det fulle ansvaret. Da er det også langt lettere å tilgi.

Uansett bør enhver møte konsekvensene av sin egen synd. leMen det er godt når de ansvarlige stiller opp. Respekten øker og dømmekraften skjerpes.

Her finner du flere andakter - klikk her

Les også
Et rolig og fredfullt sinn
Les også
Kjærligheten er fryktens verste fiende
Les også
Måtehold og avhold
Les også
Tilbud om evig liv
Les også
En virkelig god nabo