Kan vi stole på Støre i terrorens tid?

Han tilhører den typen politikere som bortforklarer muslimsk terror og forsikrer oss om at den har da ingen ting med islam å gjøre.

Arbeiderpartiet-lederJonas Gahr Støre var på torsdagens pressekonferanse naturlig nok optimistisk med tanke på sjansene til å bli Norges statsminister når sommer blir til høst. Meningsmålingene har lenge vist at dette er det mest realistiske resultatet av valget i september.

Enten vi liker det eller ikke (vi liker det ikke) må vi derfor begynne å spørre oss hvilken type statsminister Jonas Gahr Støre eventuelt vil bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nettavisen-kommentator Kjell-Magne Rystad er en av de som har gjort det. I sin siste spalte stiller han det retoriske spørsmålet «Kan vi stole på Støre når krisen kommer?». Rystad mener at den daværende utenriksministerens håndtering avkarikaturstriden langt på vei burde diskvalifisere Støre fra statsministerjobben.

Mye er skrevet om Støres rolle i krisen rundt Muhammed-tegningene og dette er ikke tid og sted for på nytt å gå inn i detaljene der. Nå er det enda viktigere å stille spørsmålet hva Støre egentlig lærte av det som skjedde den gangen.

Ganske lite, ser det ut til. For da de islamske terroristene for to år siden til slutt gjorde alvor av sine trusler om å drepe for å hevneislams profet, utmerket Støre seg med å være den mest defensive av de norske politikerne. Etter det dødelige attentatet motCharlie Hebdo svarteStøre på direkte spørsmål at han ikke mente det var viktig å stå opp for retten til å driveblasfemi. Det som redaksjonsmedlemmene i den franske satireavisen hadde mistet livet for, var altså ikke så viktig å forsvare.

Det er en rystende holdning, spesielt når vi vet at all kritikk av islam og Muhammed er å regne som blasfemi for de ekstremeislamistene.

For mange andre nordmenn varkarikaturstriden en øyeåpner når det gjelder den trusselen radikal islam representerer for Vesten og for de frihetsverdiene vi holder så høyt. Men det var det ikke for Jonas Gahr Støre.

Tre år etter krisen sa han til VG at «radikal islam er ikke noe problem i Norge».

Støre skjønner tydeligvis ikke helt grunnleggende årsakssammenhenger i denne terrorens tid som vi lever i. Han tilhører den typen politikere som bortforklarer muslimsk terror og forsikrer oss om at den har da ingen ting medislam å gjøre.

Denne typen blåøydhet i møte med en av vår tids mest krevende utfordringer er direkte farlig. Det var denne formen for uvitenhet som førte til at Støre våren 2015 anbefalteAp-landsmøtet å vedta å ta imot 10.000 ekstraflyktninger. Signalet som ble sendt ut internasjonalt var at Norges grenser var åpne. Og resultatet ble som vi husker en strøm av migranter som var så stor at den holdt på å knekke mottaksapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Europeiske sikkerhetsmyndigheter har senere advart mot atIS og andre terrorgrupper brukte flyktningstrømmen til å få smuglet inn terrorister.

Støre har forøvrig selv hatt samtaler med en islamistisk terrororganiasjon og så prøvd å skjule det.Det klippet der TV2s Pål T. Jørgensen konfronterer Støre med hans kontakt med Hamas bør tas frem igjen i denne valgkampen.

I terrorens tid trenger vi politikere som skjønner terrortrusselen og ser hvilken fare radikal islam innebærer.Jonas Gahr Støre er definitivt ikke en slik politiker.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.