INSPIRASJON: Besøket til den korsbærende amerikanske gatepredikanten Arthur Blessitt i 1982 er et av høydepunktene for Jørgen Aass i kjøvannet av Jesusvekkelsen. Aas var en av mange som gikk sammen med evangelisten oppover Karl Johan.

Jørgen (68) er fortsatt tent av Jesusvekkelsen

Jesusvekkelsen på 1970-tallet er ikke nostalgi for Jørgen Aass. I en ny bok skriver lederveteranen om hva han mener norske kristne trenger å gjenoppdage.

Lørdag fortalte Dagen om Jesusvekkelsen som satte sterkt preg på tusenvis av unge mennesker i Norge på starten av 1970-tallet. En av dem var Jørgen Aass.

– Den brakte med seg en mengde gudsrikeerfaringer. Den styrket meg i troen på en levende og nærværende Gud, og ga meg faktisk også en helt annen respekt for Guds ord, sier Aass til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Vekkelsen alle snakket om

– Jeg opplevde at vi fikk stor nåde den gangen og hadde gode og modne veiledere som vi kunne lene oss til. Vi har mye å gi Gud ære for. Det er ikke så mye jeg angrer på, sier Aass.

Hardt arbeid

Jørgen Aass vokste opp på Oslos vestkant og hadde ingen kristen bakgrunn. Han kom til tro som ingeniørstudent i Sveits midt på 1960-tallet. På rundreise i USA i 1972 sammen med retreatbevegelsens far Edin Løvaas møtte han Jesusbevegelsen for første gang. Da Aass vendte hjem, ble han leder for Guds Fred i Oslo.

De drev blant annet evangelisering, gospelkvelder i Trefoldighetskirken og omsorgsarbeid for rusavhengige. Etter hvert skaffet de seg også senteret Fredens bolig på Krokskogen. Guds fred ble nedlagt i 1980, men Aass var tilknyttet Fredens bolig helt til det ble solgt i 2007.

– I Guds fred lærte jeg at vekkelse staves hardt arbeid, sier Aass.

Livet var intenst på mange måter.

– Det dreide seg om å prøve og gå veien Jesus ledet oss og tro at Gud hadde en plan for livet vårt, sier han.

Begeistring

Mangel på gudsfrykt og forventing til en nærværende Gud er ifølge Aass et av de grunnleggende problemene for norske kristne i dag. I den ferske boken «Gud i Oslo - og verdensbildet Norge mistet» skriver han om egne erfaringer, Oslos kristne historie gjennom tusen år og betraktninger over kirkens utfordringer nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har møtt utallige mennesker som fortsatt er begeistret for det de opplevde på 1970-tallet, sier Aass. Han tror at Jesusbevegelsen har satt spor på måter som det ikke er mulig å kartlegge.

BOKANMELDELSE: Tilbake til Jesusvekkelsen

Samtidig registrerer han at mange han hadde fellesskap med den gangen, har skiftet ståsted.

– Den læremessige forvitringen i norsk kirkeliv har slått inn også her. Det er ikke alle jeg kjenner meg like mye på åndelig bølgelengde med lenger, sier han.

Bibelens troverdighet

Tidligere biskop Per Lønning omtaler boken til Aass som et «sjeldent panorama med adresse til vår tid» og oppfordrer folk til å lese den.

– Jeg svever jo litt høyt over landskapene i boken, men prøver å gi et helhetlig utsyn. Urspørsmålet «Har Gud virkelig sagt?» gjør seg sterkt gjeldende i dag, oppsummerer Aass.

På denne bakgrunnen er Bibelens troverdighet og den åndelige verdens realiteter to hovedtemaer i boken.

– Også i kirken er det altfor mange som ikke tenker at Jesus sa det han mente og mente det han sa, sier Aass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Livets to utganger, utviklingslæren, samlivsetikk og holdningen til Israel og jødene er noen av de konkrete spørsmålene han tar opp.

– Jeg er opptatt av å formidle det verdensbildet Jesus har gitt oss, sier Aass.

Derfor mener han også det er viktig å styrke bevisstheten om det overnaturlige.

– Jeg synes det er interessant at mange av de som så langt har uttrykt særlig begeistring for boken, er teologer og prester, men den er skrevet for et bredt publikum. Jeg skulle gjerne hatt denne boken selv da jeg var en søkende 18-åring, sier han.

Vekkelsesby

For Aass er ikke poenget å dyrke Jesusvekkelsen, eller andre vekkelser for den saks skyld.

– Oslo er jo vekkelsesbyen framfor noen, sier han.

Snarere er han opptatt av å se framover.

– Men da tror jeg det er viktig å presentere gullet. Vi har en fantastisk arv som delvis er glemt. Jeg vil inspirere leserne og utfordre dem til å legge om kursen i den grad de trenger det, sier Aass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Historiefortelleren

Han er forberedt på at ikke alle vil juble over utfordringen.

– Den som vil følge Jesus må regne med motstand. Men vandrer du daglig med din Gud, får du også kraft, sier han, og understreker at det også er viktig å ha ildsjeler rundt seg.

– Som styreleder i AsiaLink står jeg i kontakt med den fremadstormende kirken i Østen. Det gjør noe med deg å omgås mennesker som er villige til å ofre livet for Jesus, sier han.

«Feig og bleik»

Sammenliknet med dette opplever han at mye norsk kristendom blir «feig og bleik». Selv om han gjerne kunne tenke seg å oppleve den enorme tilstrømningen de så under Jesusvekkelsen en gang til, er ikke antallet det viktigste.

– Jeg tror poenget er kvalitet, ikke kvantitet. Hele tiden har jeg vært opptatt av hva Ånden sier til menigheten og meg selv, enten det er de store massene eller et enkeltmenneske det dreier seg om, sier han.

Ungt håp

Håpet hans står til den unge generasjonen.

– Skal det bli noen endring og fornyelse, må det begynne med dem. De tror jeg er mest villige til å utforske og ta inn over seg Jesu verdensbilde. Hos mellomgenerasjonen er det mye forvirring ute og går, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som tverrkirkelig bønnekoordinator i Oslo er han også opptatt av at folk ber.

– Du må tro at bønn beveger de hender som beveger verden. Satser du på det, kommer også gjennombruddet - i Guds time, sier han.

Les også
Nå snakker de ikke lenger om skilsmisseModum Bad
Les også
Bibelen spres mer enn noen gang før
Les også
Frykter at kristne ikke har råd til å lage god musikkTeam Sulebakk
Les også
Jesu byrder
Les også
Video-andakt: Hva gjør jeg med bekymringer?